13/10/14

Αθήνα. O Ιστορικός Κινηματογράφος «Αλκυονίς» Ανοίγει Ξανά

Μετά από δεκαετίες σιωπής, ο ιστορικός κινηματογράφος «Αλκυονίς», της οδού Ιουλιανού, που ανέθρεψε γενιές κινηματογραφόφιλων και συνδέθηκε με την ελευθερία του λόγου και της δημιουργίας ως χώρος ...................
αντίστασης καλλιτεχνών στη χούντα και ανοιχτό σχολείο κινηματογραφικής Τέχνης στη μεταπολίτευση, ανοίγει ξανά την προσεχή Πέμπτη 16 Οκτωβρίου.
Στη σκληρά δοκιμαζόμενη περιοχή της πλατείας Βικτωρίας, με τους κυνηγημένους μετανάστες και τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον τους, η «Αλκυονίδα» έρχεται με προοπτική και ελπίδα ενός Πολυχώρου Τέχνης και Πολιτισμού που θα χαρίσει ζωή και κίνηση στη γειτονιά.
Η πρεμιέρα θα γίνει με την ταινία του Ζαν Ρενουάρ "Η Χρυσή Άμαξα" και την Άννα Μανιάνι στον κεντρικό ρόλο. Στις 26 Οκτωβρίου θα ακολουθήσει αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη που σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καζαντζάκη θα περιλαμβάνει ταινίες, θέατρο, μουσική και έκθεση προσωπικών αντικειμένων του συγγραφέα.
Ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της «Αλκυονίδας», άνθρωπος που ασχολείται από το 1995 με τη διανομή ταινιών υπό την επωνυμία New Star, εξηγεί στην "Αυγή" πώς ένα όνειρο ζωής, έγινε πραγματικότητα: "Όλα αυτά τα χρόνια, στο πίσω μέρος του μυαλού μου είχα τη δημιουργία μιας αίθουσας τέχνης. Εδώ και τεσσερισήμισι χρόνια που ο Γιώργος Μεσσάλας αποχώρησε και η Αλκυονίδα έμεινε κλειστή, πετύχαμε δίκαιους όρους και την ανοίγουμε εκ νέου. Δεν θέλουμε να φύγουμε ποτέ από εδώ. Μετά από μια πλήρη ανακαίνιση, αναβιώσαμε το αυθεντικό αρχιτεκτονικό ύφος της δεκαετίας του '70. Διατηρήσαμε και αναδείξαμε τη γλυπτική σύνθεση του Αρμακόλα, τοποθετήσαμε καινούργια καθίσματα και βάψαμε τους τοίχους σε γκρι - ανθρακί".
Με εμμονή στην ανάδειξη του κινηματογράφου του δημιουργού, ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα με έναρξη από τις 10 το πρωί και προβολή πολλαπλών ταινιών μέσα στην ημέρα. "Οι ταινίες θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο, να ψυχαγωγούν και να χαρίζουν γνώση, μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να αντέχουν στην κρίση και να οραματίζονται νέους αγώνες" υποστηρίζει με πάθος.

Σε εβδομαδιαία βάση θα προβάλλονται ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, ενώ τη θέση του θα έχει πλέον εδώ η μουσική, το θέατρο, τα εικαστικά, το βιβλίο. Η αίθουσα των 330 θέσεων με τη σκηνή των 12 επί 15 μέτρων θα μπορεί στο εξής να φιλοξενεί πολλού είδους εκδηλώσεις. Ήδη υπάρχει έκθεση έργων από την "παρέα της Φλώρινας", αποφοίτων και σπουδαστών της Σχολής Καλών Τεχνών της πόλης σε συνεργασία με το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο και θέμα Το Ρέκβιεμ του Μετανάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου