29/10/14

Η Ιστορία Της Καλαμάτας Σε Άσπρο Μαύρο.

Πηγή  Έθνος   Η είσοδος στην Καλαμάτα του ΕΛΑΣ τον Σεπτέμβριο του 1944. Το ογκώδες συλλαλητήριο για τα Δεκεμβριανά, στις 9 Δεκεμβρίου 1944. Η υποδοχή των ελληνικών και βρετανικών πλοίων στις 28 Φεβρουαρίου 1945. Οι χωριστές εκδηλώσεις υποδοχής του  ......
βρετανικού στρατού από τους «εθνικόφρονες» και από το ΕΑΜ, τον Μάρτιο του 1945. Η επίσκεψη του βασιλιά Παύλου το 1947. Η επίσκεψη του βασιλιά Κωνσταντίνου το 1964.Αυτά και πολλά ακόμη εξαιρετικά, σημαντικά ή ενδιαφέροντα ιστορικά γεγονότα που έζησε η πόλη, παρουσιάζονται σε μια ακόμη ιδιαίτερα σοβαρή και ποιοτική έκδοση των Αρχείων Νομού Μεσσηνίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
Είναι ένα εντυπωσιακό λεύκωμα με φωτογραφίες του Χρήστου Αλειφέρη. Ο τίτλος του «Η Καλαμάτα μέσα από το φακό του Χρήστου Αλειφέρη 1937-1974». Είχε προηγηθεί, το 2010, το λεύκωμα «Καλαμάτα, οδοιπορικό σε πλατείες και δρόμους της πόλης 1830-1940».
Την ευθύνη και την επιμέλεια για το νέο αυτό σπουδαίο έργο έχουν η προϊσταμένη των Αρχείων Νομού Μεσσηνίας, Αναστασία Μηλίτση-Νίκα, και η συνεργάτιδά της, Σταυρούλα Βερράρου. Οπως οι ίδιες σημειώνουν: «Το παρόν φωτογραφικό λεύκωμα προσφέρεται για μια 'ανάγνωση' σε διαφορετικά επίπεδα (ιστορικό, αισθητικό, πολιτισμικό, πολεοδομικό κ.ά.). Μέσα από τις ασπρόμαυρες εικόνες παρακολουθούμε στιγμιότυπα από τη διαδρομή της Καλαμάτας μέσα στο χρόνο. Πρόκειται για μια διαδρομή η οποία σε πολλά σημεία γίνεται συναρπαστική και συνοψίζει με το δικό της τρόπο την πρόσφατη Νεοελληνική Ιστορία. Ας την ακολουθήσουμε?».
  Παρέλαση στην οδό Αριστομένους, 28 Οκτωβρίου 1944. Στη φωτογραφία εν μέσω δύο ανταρτών ο διοικητής του ΙΙ Τάγματος του 8ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, λοχαγός Γεώργιος Αρετάκης


Παρέλαση στην οδό Αριστομένους, 28 Οκτωβρίου 1944. Στη φωτογραφία εν μέσω δύο αγωνιστών της αντίστασης ο διοικητής του ΙΙ Τάγματος του 8ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, λοχαγός Γεώργιος Αρετάκης
Πολύτιμη πηγή
Ωστόσο, αυτό το έργο δεν θα υπήρχε χωρίς τον Χρήστο Αλειφέρη και τις φωτογραφίες του. Οπως σημειώνεται στην εισαγωγή του λευκώματος: «Τον Ιανουάριο του 2012 τα Αρχεία του Νομού Μεσσηνίας υποδέχτηκαν στις συλλογές τους το αρχείο του ερασιτέχνη φωτογράφου Χρήστου Αλειφέρη. Πρόκειται για ένα μεγάλο σε όγκο φωτογραφικό αρχείο, πολύτιμη πηγή για την ιστορία της πόλης της Καλαμάτας και ευρύτερα του νομού. Η παράδοση έγινε από το γιο του Αλειφέρη, Θανάση...».
Το στρατοδικείο του ΕΛΑΣ, 13 Σεπτεμβρίου 1944. Στο εσωτερικό της Λαϊκής Σχολής.
Το στρατοδικείο του ΕΛΑΣ, 13 Σεπτεμβρίου 1944. Στο εσωτερικό της Λαϊκής Σχολής.
Σύμφωνα πάντα με το λεύκωμα: «Ο Χρήστος Αλειφέρης γεννήθηκε στη Μεσσήνη το 1913. Γιος του σταφιδέμπορου Αθανασίου Δημ. Αλειφέρη και της Δήμητρας Λυμπεροπούλου από την Τρίπολη, μεγάλωσε σε ένα αστικό περιβάλλον και από νωρίς ανέπτυξε καλλιτεχνικές ευαισθησίες με αιχμή την αγάπη του για τη φωτογραφία. Το 1937 διορίστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα Ελλάδος και εγκαταστάθηκε οριστικά στην Καλαμάτα. Νεοσύλλεκτος το καλοκαίρι του 1940 θα ζήσει το έπος του ελληνοϊταλικού πολέμου στα αλβανικά βουνά, φθάνοντας μέχρι την Κορυτσά. Η Κατοχή τον βρίσκει στην Καλαμάτα, εργαζόμενο πάντα στην Τράπεζα. (...) Αναμείχθηκε ενεργά στην πολιτιστική ζωή της πόλης. (...) Αναμφισβήτητα, η ευτυχέστερη στιγμή στον ερασιτεχνικό φωτογραφικό βίο του υπήρξε η φωτογραφική δράση του κατά την περίοδο της διοίκησης της πόλης από το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (από Σεπτέμβριο 1944 έως Μάρτιο 1945). Με ειδική άδεια από τις εαμικές αρχές, φωτογραφίζει κατ' αποκλειστικότητα τα δραματικά γεγονότα της εποχής».
Τονίζεται ότι το λεύκωμα κατέστη δυνατό να εκδοθεί χάρη και στη σημαντική χορηγία του Δήμου Καλαμάτας, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Δυστυχώς, οι εκδόσεις των Γενικών Αρχείων δεν διατίθενται στο εμπόριο για να μπορέσει να τις αποκτήσει κάθε ενδιαφερόμενος, παρά τυπώνονται σε λίγα αντίτυπα και προσφέρονται δωρεάν σε υπηρεσίες, οργανισμούς και φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου