28/10/14

Ανοιχτός Δήμος. Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα Της Ευρώπης

Μία πρόγευση και αρχική τοποθέτηση σχετικά με την εκδήλωση της Κυριακής.

Ένα συλλογικό σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης.
Η υποψηφιότητα της Καλαμάτας για τη διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι μια πρόκληση για την ..................
πόλη και τους δημότες της, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, τους πολιτιστικούς θεσμούς της.

Η πρόκληση αφορά, πρώτα απ’ όλα, το πώς αντιλαμβανόμαστε την πόλη μας και την εικόνα της και πώς την βλέπουν οι άλλοι. Ο  δημόσιος διάλογος και τα επιχειρήματα γύρω από  αυτό το ζήτημα θα πρέπει να αναπτυχθούν χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις,  ώστε να ξεφύγουμε από τους μεγαλοϊδεατισμούς, τον τοπικισμό  και την εγωκεντρική εσωστρέφεια. Να προχωρήσουμε σε συνεργασίες μέσα στην ίδια την πόλη και στην ευρύτερη περιοχή αλλά και σε διαρκή διάλογο με τον έξω κόσμο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Σημαντικές είναι οι διαπιστώσεις που πρέπει να κάνουμε όσον αφορά  τα ισχυρά και τα αδύνατα σημεία μας, άρα και τον τρόπο που πρέπει να δουλέψουμε για να τα διορθώσουμε, τις διαδικασίες συνεργασίας, τις αξιολογήσεις, τις προτεραιότητες, τα επιμέρους σχέδια που θα συγκλίνουν στον κοινό στόχο.

Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την πόλη μας και τη σύνδεσή της με την ευρύτερη περιφέρεια μας θα μας βοηθήσει να απεικονίσουμε σωστότερα και το πολιτιστικό κεφάλαιο που διαθέτει. Η πολιτιστική κληρονομιά, η λαϊκή παράδοση, οι τέχνες, ο σύγχρονος πολιτισμός, η κουλτούρα της καθημερινής ζωής, οι πολιτιστικές υποδομές, οι καλλιέργειες και τα προϊόντα, είναι μερικά από τα στοιχεία αυτού του κεφαλαίου που διαθέτουμε. Ωστόσο, πρέπει να τα δούμε μέσα στη δυναμική τους σχέση με τους δημότες και τη συμμετοχή τους στην αλλαγή και τη βελτίωση της πόλης, καθώς και σε σχέση με την περιφερειακή ανάπτυξη, τις επικοινωνίες, τον τουρισμό, κάτω από το φως και τις απαιτήσεις  των συγκρίσεων με άλλες περιοχές και πόλεις της Ευρώπης.

Ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι. Αυτό αφορά όλες τις πόλεις, ακόμη κι εκείνες που διαθέτουν ιδιαίτερη ομορφιά και πλούτο, καθώς αυτά δεν φτάνουν από μόνα τους αλλά πρέπει να αξιοποιηθούν σε έναν σύγχρονο  αναπτυξιακό πολιτιστικό σχεδιασμό. Γι’ αυτό και προβλέπονται έξι ολόκληρα χρόνια διαδικασιών, προετοιμασίας, σχεδίων που θα συνδυάζουν οικονομικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς στόχους. Με μια λέξη ένα  μακροχρόνιο πολιτιστικό σχέδιο, που απαιτεί στρατηγική, συνέχεια και συνέπεια. Σε συνθήκες κρίσης, μάλιστα, ένα τέτοιο σχέδιο γίνεται ιδιαίτερα απαιτητικό και το κόστος-όφελος πρέπει να μετριέται με προσοχή. 


Είναι σημαντικό ο σχεδιασμός να μην υποκύψει σε εντυπωσιασμούς και ακριβές υποδομές, να μην είναι μονόπλευρος αλλά να αναδεικνύονται όλες οι πλευρές της πόλης και της περιφέρειας, να αξιοποιούνται όλες οι μεγάλες αλλά και οι μικρές δυνατότητές τους. Τέλος, πολύ σημαντικό, να λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες της τοπικής κοινότητας, η απασχόληση και η μακροπρόθεσμη οικονομική και πολιτιστική ανάκαμψη της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου