9/10/14

Καλαμάτα. Απαράδεκτη Η Ενέργεια Της Δημοτικής Αρχής, Σχετικά Με Την Ενημέρωση Του Δ.Σ Για Την Μ.Κ.Ο

Απαράδεκτος ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, παρέδωσε την προγραμματική σύμβαση, για την συμμετοχή της ΜΚΟ, σχετικα με το πρόγραμμα στέγασης και σίτισης των Ρομά της Αγίας Τριάδας, στο ........................
Δημοτικό Συμβούλιο και στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δύο ώρες πριν την έναρξη της διαδικασίας.
"Δημοκρατική" πέρα για πέρα ενέργεια, που καταδικαστηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, για το περιεχόμενο της σύμβασης και για τον τρόπο ενημέρωσης, της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Διαβαστε την εισηγηση για να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.

ΘΕΜΑ:
Συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας ως Δικαιούχου Φορέα σε εταιρικό σχήμα για την υλοποίηση Σχεδίου Δράσης στα πλαίσια του Προγράμματος  «Στέγαση και Επανένταξη» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας



                                                                       ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Ο Δήμος Καλαμάτας αφού έλαβε υπόψη του την πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στο πλαίσιο των δράσεων Στέγασης, Σίτισης και Κοινωνικής Φροντίδας για τους αστέγους και για την υλοποίηση του Προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» σύμφωνα με την παράγραφο 8 και 9 του άρθρου 29 του Ν. 4052/12 και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του για εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών ή συμμετοχή σε δράσεις που αποσκοπούν στην υποστήριξη και φροντίδα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων κλπ, καλείται να υποβάλει σχετική αίτηση  για χρηματοδότηση του Σχεδίου, ως δικαιούχος φορέας σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό & Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών ως εταίρο.
1. Στοιχεία πρόσκλησης:
Α. Αντικείμενο/Στοιχεία του Προγράμματος είναι:
  • Η μετάβαση από τις δομές επείγουσας στέγασης και τους Κοινωνικούς Ξενώνες σε αυτόνομες στεγαστικές λύσεις προϋποθέτει την δημιουργία προσιτής και κατάλληλης στέγασης. Η πρόσβαση σε σχήματα στήριξης μισθωμάτων παράλληλα με την ολική ή μερική στήριξη λογαριασμών ΔΕΚΟ ή άλλων βιοτικών αναγκών παραμένουν οι πιο δημοφιλής και αποτελεσματικές πρακτικές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στην αντιμετώπιση έλλειψης στέγης.
  • Τα προγράμματα στέγασης σε διαμερίσματα, παρουσιάζουν το όφελος της επανένταξης για τους ωφελούμενου, αφού η επαφή με τον κοινωνικό ιστό είναι πιο άμεση σε σχέση με το διάστημα κατά το οποίο παραμένουν σε δομές επείγουσας στέγασης ή σε κοινωνικούς ξενώνες και τα προβλήματα της καθημερινότητας πρέπει να επιλυθούν, σε μεγάλο βαθμό, από τους ίδιους.
Β. Στόχος της Πράξης είναι:
  • Η άμεση μετάβαση σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης μέσω της παροχής υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής φροντίδας.
  • Η επανένταξη στον κοινωνικό ιστό μέσω της παροχής υπηρεσιών εργασιακής επανένταξης.

2. Προτεινόμενο Σχέδιο
Α. Περιοχή Παρέμβασης :
  • Δήμος Καλαμάτας.

Α. Ομάδες Στόχος-Ωφελούμενοι :

  • Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άστεγοι. Σύμφωνα με το ν. 4052/12 άρθρο 29 : «1.Αναγνωρίζονται οι άστεγοι ως ευπαθής κοινωνική ομάδα, στην οποία παρέχεται κοινωνική προστασία. Ως άστεγοι ορίζονται όλα τα άτομα που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, τα οποία στερούνται πρόσβασης ή έχουν επισφαλή πρόσβαση σε επαρκή ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη κατοικία που πληροί τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και διαθέτει τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.
       2. Στους άστεγους περιλαμβάνονται ιδίως αυτοί που διαβιούν στο δρόμο, σε ξενώνες, αυτοί που φιλοξενούνται από ανάγκη προσωρινά σε ιδρύματα ή άλλες κλειστές δομές, καθώς και αυτοί   που διαβιούν σε ακατάλληλα καταλύματα >>.
  • Κωδικοποιημένα, οι ομάδες-στόχοι του προγράμματος είναι οι κάτωθι :
Ø  οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Κοινωνικούς Ξενώνες ή Ξενώνες Ύπνου ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων ,
Ø  οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί ως άστεγοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας,
Ø  γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας,
Ø  άτομα που φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, έχουν συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας τους και δεν σπουδάζουν.

Γ. Δικαιούχος Φορέας :
  • Δήμος Καλαμάτας

Δ. Εταίρος Φορέας :
  • Φορέας Παροχής Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών <<Φ.Π.Σ.Υ.Υ. Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών >> με διακριτικό τίτλο Ε.Π.Ε.Κ.Α

Ε. Προτεινόμενες Ενέργειες :
  1. Ενέργειες που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τη στέγαση των ωφελουμένων ,
  2. Ενέργειες που σχετίζονται με την κοινωνική φροντίδα των ωφελουμένων ,
  3. Ενέργειες ομαδικής και ή εξατομικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης και πληροφόρησης ωφελουμένων ,
  4. Ενέργειες που σχετίζονται με την επανένταξη στον κοινωνικό ιστό μέσω της παροχής υπηρεσιών εργασιακής  επανένταξης,
  5. Ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού (εκδόσεις, περιοδικά, φυλλάδια κ.ά.)

  
Για το λόγο αυτό

ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΣΤΕ

  1. Την έγκριση της συμμετοχής του Δήμου Καλαμάτας ως δικαιούχου φορέα σε Εταιρικό Σχήμα, με Εταίρο το «Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό & Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών» (Ε.Π.Ε.Κ.Α.) για την υλοποίηση σχεδίου δράσης στα πλαίσια του ανωτέρω προγράμματος <<Στέγαση & Επανένταξη>> που χρηματοδοτείται από την Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας.
  2. Την έγκριση υποβολής πρότασης  προϋπολογισμού 770.000,00 Ευρώ (70 ωφελούμενοι Χ 11.000 Ευρώ) σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω πρόσκληση.
  3. Την εξουσιοδότηση του κ. Δήμαρχου για την υπογραφή κάθε νομίμου  εγγράφου που αφορά την ανωτέρω πρόταση.
                                                                                   
                                                                                    

                                                                                         ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ  ΔΗΜΑΡΧΟΥ
                                                                                              Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ 
                                                                                          ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
                                                                                      ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου