28/10/14

Λεφτά Υπάρχουν ....40,5 δισ. Κόστισαν Στον Ελληνικό Λαό Τα Stress Test Των Τραπεζών

Μήπως τελικά είχε δίκαιο ο Γιωργάκης....; 
Αλλά τι Γιωργάκης και τι Αντωνάκης, θα έλεγα εγώ, ίδιο και το αυτό .....
«Για να μπορέσουν οι τράπεζες να περάσουν τα τεστ αντοχής έπρεπε ο ελληνικός λαός να πληρώσει από την ....................
τσέπη του 40,5 δις ευρώ, σε ζεστό χρήμα, όσο ακριβώς ήταν και η ανακεφαλαιοποίηση. Ενώ έμειναν έξω τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που έχουν πάρει οι τράπεζες, με την μορφή εγγυήσεων που έχουν πάρει από την Κεντρική Τράπεζα» δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στο Mega συζητώντας για το θέμα των τραπεζών και τους πανηγυρισμούς για τα stress test.
Τόνισε επίσης ότι «αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός έχοντας βάλει 40,5 δις. ευρώ, δυστυχώς δεν βλέπει κάποιο όφελος, σε αντάλλαγμα σε επίπεδο παροχής ρευστότητας και ασφυξίας της ελληνικής οικονομίας» εξηγώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θέλει να καταρρεύσουν οι τράπεζες, αλλά αυτή τη στιγμή ενώ το ελληνικό δημόσιο είναι ο κύριος και βασικός μέτοχος στις 4 ελληνικές τράπεζες, την ίδια στιγμή δεν ασκεί κανέναν δικαίωμα και κανένα έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα με αποτέλεσμα να λειτουργεί όπως λειτουργεί σήμερα».
Πιο συγκεκριμένα ο Γ. Σακελλαρίδης εξήγησε ότι υπάρχουν  900 εκ. από το ΕΣΠΑ, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υποτίθεται ότι θα δίνονταν με την μορφή επιδότησης, για συγχρηματοδότουμενα έργα. Στα προγράμματα αυτά εντάχθηκαν 13.000 επιχειρήσεις αλλά από τα 900 εκ. έχουν εκταμιευθεί μόνο τα 100 εκ. ευρώ. Αυτό συμβαίνει με αποκλειστική ευθύνη των τραπεζών οι οποίες θέτουν ασφυκτικούς όρους (αρχικό κεφάλαιο, υποθήκες επί ακινήτων, κ.α.) με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο, αυτά τα χρήματα να διοχετευτούν στην αγορά.
Αναφορικά με τις τράπεζες ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «πρέπει να τεθούν υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο. Αυτό σημαίνει είναι ότι πρέπει να αλλάξουν οι διοικήσεις που ευθύνονται για την κατάσταση αυτή, του τραπεζικού συστήματος, καθώς και οι όροι και τα κριτήρια με τα οποία λειτουργούν, ώστε να ενισχύουν την πραγματική οικονομία. Πρέπει επίσης, να δημιουργηθεί μια αναπτυξιακή τράπεζα και τράπεζες ειδικού σκοπού για να σπάσει ο φαύλος κύκλος λιτότητας από την πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί στην οικονομική ασφυξία.

Πρόσθεσε επίσης ο Γ. Σακελλαρίδης ότι  η κυβέρνηση δεν δικαιολογείται να πανηγυρίζει για success story, τη στιγμή που επενδύσεις και εξαγωγές μειώνονται και η ανεργία γιγαντώνεται. «Ζητάμε εκλογές γιατί η κυβέρνηση έχει αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να διαπραγματευτεί» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου