9/10/14

Αναφορά Μανώλη Μάκαρης Κατά Της Μ.Κ.Ο Σχετικά Με Τους Ρομά Της Αγίας Τριάδος

Μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, για τη διερεύνηση καταγγελιών κατά της οποίας έχουν προσφύγει στον εισαγγελέα Δήμοι της Αθήνας, επέλεξε ο Δήμος Καλαμάτας ως εταίρο προκειμένου να ενταχθεί σε πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας…

Πρόκειται για τη Μ.Κ.Ο. «Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών (ΕΠΕΚΑ)», ενώ για τις καταγγελίες κατά της συγκεκριμένης Μ.Κ.Ο. έκανε αναφορά ο ...........
επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης.
Ο δήμαρχος απάντησε ότι «δυστυχώς» ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να βρει ως εταίρο μια Μ.Κ.Ο. προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα, τονίζοντας ότι πρόκειται για πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θέτει ως όρο τη συνεργασία με τέτοιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Ωστόσο ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Νιάρχος, τόνισε ότι δεν πρόκειται για πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο χρηματοδοτείται από το λεγόμενο πλεόνασμα. Ζήτησε λοιπόν να μην συνεργαστεί ο Δήμος με καμία Μη Κυβερνητική Οργάνωση.
Πάντως, παρά τις ενστάσεις για τη Μ.Κ.Ο., το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία τη συνεργασία του Δήμου με το ΕΠΕΚΑ για τη διεκδίκηση ένταξης στο πρόγραμμα.
Όπως σημείωσε ο εισηγητής του θέματος, αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, η πρόταση του Δήμου και του ΕΠΕΚΑ θα έχει προϋπολογισμό 770.000 ευρώ και κάθε ωφελούμενος θα επιχορηγηθεί με το ποσό των 11.000 ευρώ για τη στεγαστική του αποκατάσταση και την κοινωνική του ένταξη. Οι δικαιούχοι θα είναι 70 άτομα.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, παραδέχτηκε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «δεν είναι για αθίγγανους ή δεν είναι μόνο για αθίγγανους», πρόσθεσε όμως ότι ο Δήμος διεκδικεί να ενταχθούν ως ωφελούμενοι τσιγγάνοι της Αγίας Τριάδας για να απελευθερωθούν οι χώροι που έχουν καταλάβει και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούνται και δημιουργούν και κοινωνικές εντάσεις.
Ο Μανώλης Μάκαρης εξέφρασε τη συμφωνία του για τη διεκδίκηση και υλοποίηση του προγράμματος, εκφράζοντας όμως τις επιφυλάξεις του για το ΕΠΕΚΑ.
Ο Τάσος Νιάρχος σημείωσε ότι το πρόγραμμα αφορά τη στεγαστική αποκατάσταση άστεγων, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει πλέον το υψηλότερο ποσοστό άστεγων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν, κατά την είσοδό της στην τότε ΕΟΚ, η χώρα μας είχε το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Υπογράμμισε λοιπόν ότι ο καπιταλιστικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτωχοποιεί τον ελληνικό λαό.
Ο Θόδωρος Μπρεδήμας, επικεφαλής της «Αλλαγής», επίσης τάχθηκε υπέρ της εισήγησης, υπογράμμισε όμως ότι η κοινωνική πολιτική της δημοτικής αρχής περιορίζεται στην παροχή μιας ελλιπούς βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη και δεν εστιάζει στην εφαρμογή μέτρων κατά της φτώχιας.
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», είπε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα δημιουργήσει οφέλη, ωστόσο τόνισε ότι το θέμα κακώς εισάχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ως κατεπείγον γιατί δεν είναι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου