19/10/14

Ανοικτός Δήμος Καλαμάτας. Δελτίο Τύπου Σχετικά Με Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή  το βράδυ συνάντηση μελών του συνδυασμού ´´Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες´´, με θέμα την
διεκδίκηση από την πόλη του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το έτος 2021.
   Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τις μέχρι τώρα εξελίξεις και τις παρεμβάσεις του συνδυασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο ΔΣ της ΦΑΡΙΣ.
    Αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός, με βάση και τις σχετικές πληροφορίες και το υλικό που έχει συγκεντρωθεί από τα μέλη , ενώ διατυπώθηκαν και πολλές προτάσεις.   Επισημάνθηκε ιδιαίτερα, η μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε στην ενημέρωση των θεσμικών οργάνων της πόλης και στην έναρξη της προετοιμασίας. Επί έναν ολόκληρο χρόνο, με ευθύνη
της ΔΑ, υπήρξαν μόνο παρασκηνιακές διεργασίες και επιπλέον εκφράστηκε μια ακατανόητη άρνηση να αξιοποιηθεί το τεράστιο δυναμικό που έχει αποκτήσει  η πόλη στον τομέα αυτό τα τελευταία 20-30 χρόνια. Ένα δυναμικό ,που το αποτελούν σημαντικά αυτοδιοικητικά, διοικητικά και πολιτιστικά στελέχη, συνεργάτες καλλιτέχνες και επίσημοι δεσμοί  με  σπουδαίους  ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς θεσμούς.                                                                                                     

Από την όλη ενδιαφέρουσα συζήτηση, προέκυψαν τελικά και τα σημεία  που καθορίζουν τη θέση του συνδυασμού στο σοβαρό αυτό ζήτημα:                                                                   
1. Η διεκδίκηση του τίτλου της ΕΠΠ για το 2021,αποτελεί για την πόλη μας μια μεγάλη πρόκληση και ταυτόχρονα μια μεγάλη ευκαιρία.
2. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την κατάρτιση του φακέλου, μπορεί να είναι  ωφέλιμη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, μόνο αν αποτελέσει  ταυτόχρονα και διαδικασία συγκρότησης τού νέου πολιτιστικού της οράματος, ως μέρος ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδίου.
3.Πρέπει να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση του εγχειρήματος καθώς και στις κάθε είδους επιλογές. Ο συνδυασμός μας θα παρακολουθεί από κοντά όλες  τις οικονομικές παραμέτρους με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών.
4. Το πρόγραμμα που θα εκπονηθεί , θα πρέπει να επεκτείνεται και να αφορά όχι μόνο ολόκληρη την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Ο συνδυασμός μας θα  συμβάλλει με κάθε τρόπο ,ώστε η υποψηφιότητα να αποκτήσει αυτά τα χαρακτηριστικά και να είναι επιτυχής. Σ´ αυτή λοιπόν την κατεύθυνση και προκειμένου να διαμορφωθεί από αρχής με σαφήνεια ο στόχος της διεκδίκησης, έχει προγραμματίσει για την Κυριακή 02/11/2014 ανοιχτή ημερίδα . Θα συμμετάσχουν πανεπιστημιακοί, στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης και αυτοδιοικητικοί, από το πλούσιο δυναμικό που μπορεί και πρέπει να κινητοποιήσει η πόλη μας στη μεγάλη της προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου