27/11/14

Financial Times: Έχει Δίκιο Ο ΣΥΡΙΖΑ Για Το Χρέος

Πηγή. http://www.periodista.gr/
Εκτενή αναφορά στην Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο ισπανικό αριστερό κόμμα Podemos, κάνει η εφημερίδα Financial Times, η οποία τονίζει ότι ..................
ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο για το ζήτημα του χρέους και είναι ένα βήμα πριν γίνει κυβέρνηση στην Ελλάδα, πιθανότατα στις αρχές του 2015. 

Συγκεκριμένα, ο συντάκτης του άρθρου, Wolfgang Münchau, τονίζει ότι τα κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε Ελλάδα και Ισπανία είναι τα μόνα αυτή την στιγμή στην Ευρώπη που μπορούν μα δώσουν ρεαλιστική και λογική λύση στο ζήτημα του ευρωπαϊκού χρέους, την ώρα που τα συστημικά κεντροαριστερά και κεντροδεξιά κόμματα σπρώχνουν την Ευρώπη σε έναν «πυρηνικό χειμώνα». 

«Ας υποθέσουμε ότι μοιράζεσαι την παγκόσμια συναινετική άποψη πάνω σε τι πρέπει να κάνει αυτή τη στιγμή η ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, θέλεις να δεις περισσότερες επενδύσεις του δημοσίου τομέα και αναδιάρθρωση του χρέους», σημειώνει η εφημερίδα, για να προσθέσει ότι «τώρα, κάνε στον εαυτό σου το ακόλουθο ερώτημα: αν ήσουν πολίτης μιας χώρας της ευρωζώνης, ποιο πολιτικό κόμμα θα υποστήριζες προκειμένου η άποψη αυτή να υλοποιηθεί; Μπορεί να σε εκπλήξει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Στη Γερμανία, το μόνο κόμμα που πλησιάζει σε μια τέτοια ατζέντα είναι το Die Linke, οι πρώην κομμουνιστές. Στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ. Και στην Ισπανία, οι Podemos που εμφανίστηκαν από το πουθενά και τώρα είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις». 

Συνεχίζοντας, οι Financial Times, υπογραμμίζουν ότι «μπορεί να μην θεωρείς τον εαυτό σου υποστηρικτή της ριζοσπαστικής αριστεράς. Ωστόσο, αν ζούσες στην ευρωζώνη και υποστήριζες τέτοιες πολιτικές, αυτή θα ήταν η μοναδική σου επιλογή», για να προσθέσουν ότι «τι γίνεται με τα κεντροαριστερά κόμματα της Ευρώπης, τους σοσιαλδημοκράτες και τους σοσιαλιστές; Μπορεί να τα λένε αυτά όταν είναι σε αντιπολίτευση. Όμως, όταν γίνουν κυβέρνηση αισθάνονται την ανάγκη να γίνουν αξιοσέβαστα, οπότε και ανακαλύπτουν τα γονίδιά τους της οικονομικής θεωρίας της προσφοράς. Θυμηθείτε ότι ο Φρανουσά Ολάντ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, εξήγησε την στροφή της πολιτικής της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι η προσφορά δημιουργεί ζήτηση».

Η εφημερίδα, επικαλείται τον Νάτσο Άλβαρεζ, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου των Podemos, σημειώνοντας ότι «ο 37χρονος καθηγητής οικονομικών λέει ότι το ισπανικό βάρος του χρέους, τόσο ιδιωτικό όσο και δημόσιο, είναι μη βιώσιμο και πρέπει να μειωθεί. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό διαπραγμάτευσης των επιτοκίων, περιόδων χάριτος, αναδιάταξη του χρέους και ένα «κούρεμα». Επίσης, είπε ότι στόχος των Podemos δεν ήταν να φύγουν από την ευρωζώνη», σημειώνοντας ότι στόχος των Podemos είναι η οικονομικη ευημερία ολόκληρης της χώρας, για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει τίποτα το αμφιλεγόμενο στην δήλωση ότι αν το χρέος είναι μη βιώσιμο χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί. Ή στο ότι αν το ευρώ επρόκειτο να φέρει δεκαετίες δεινών, θα ήταν απόλυτα νόμιμο να αμφισβητήσει κανείς τις δομές και τις πολιτικές της ευρωζώνης»

«Η θέση των Podemos αναγνωρίζει μια απλή αλήθεια για την ευρωζώνη στα τέλη του 2014. Είναι λογικά ασυνεπές για ένα νόμισμα να εισέλθει σε μια διαρκή στασιμότητα και να μην αναδιαρθρώνει το χρέος του. Από την στιγμή που τίποτα δεν γίνεται να αποφευχθεί το πρώτο, υπάρχει πιθανότητα που αγγίζει το 100 τοις εκατό να συμβεί το δεύτερο», τονίζει η εφημερίδα, για να προσθέσει ότι «παρόλα αυτά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξακολουθούν να παίζουν το παιχνίδι της παράτασης και της υποκρισίας». 

Κλείνοντας, η εφημερίδα τονίζει ότι «το που οδηγεί αυτή η κοντόφθαλμη στρατηγική φαίνεται ξεκάθαρα στην Ελλάδα. Ύστερα από έξι χρόνια οικονομικής δυσπραγίας, η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια έντονη πολιτική κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανέβει στην εξουσία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, πιθανόν εντός του 2015», επισημαίνοντας ότι οι Podemos θα μπορούσαν να παραδειγματιστούν από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και να συμμαχήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά και από την αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία η εφημερίδα θεωρεί ως δεδομένη. 


«Η τραγωδία της σημερινής ευρωζώνης είναι η αίσθηση της παραίτησης με την οποία τα συστημικά κόμματα της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς αφήνουν την Ευρώπη να παρασυρθεί στο οικονομικό ισοδύναμο ενός πυρηνικού χειμώνα. Είναι μια ιδιαίτερη τραγωδία το γεγονός ότι τα κόμματα της "σκληρής" αριστεράς είναι τα μόνο που υποστηρίζουν λογικές πολιτικές, όπως η αναδιάρθρωση του χρέους. Η άνοδος των Podemos δείχνει ότι υπάρχει απαίτηση για εναλλακτική πολιτική», καταλήγει το άρθρο των Financial Times. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου