10/11/14

Δημήτρης Στρατούλης. Η κυβέρνηση Κάνει Κοινωνικές πολιτικές Με Χρήματα Των ...............

Άρθρο Δημήτρη Στρατούλη που δημοσιεύτηκε στο ΧΩΝΙ της Κυριακής
Το «Ασφαλιστικό κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών» (ΑΚΑΓΕ) δημιουργήθηκε το 2008 (νόμος 3655/08), ως ένας «κουμπαράς», ο οποίος θα ........................
συγκέντρωνε πόρους αφενός από ειδική εισφορά στις μηνιαίες συντάξεις και αφετέρου από την καταβολή του 4% των εσόδων του δημοσίου από τον ΦΠΑ.
Ο σκοπός της δημιουργίας αυτού του κεφαλαίου ήταν να χρησιμοποιείται στο μέλλον, για να καταβάλλονται οι συντάξεις των νέων ασφαλισμένων. Αυτό φαίνεται καθαρά αφενός από τον ίδιο τον τίτλο του και αφετέρου από την πρόβλεψη αυτού του νόμου ότι το τμήμα των εσόδων του από το 4% του ΦΠΑ να μην χρησιμοποιηθεί πριν από την 1-1-2019.
Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις μέχρι το 2019 θα έχουν συγκεντρωθεί στο ΑΚΑΓΕ 9 δις ευρώ, από τα οποία το 45% θα προέλθει από το 4% των εσόδων του κράτους από τον ΦΠΑ και το 5% από την μηνιαία ειδική εισφορά στις συντάξεις.
Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου με τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές της αύξησε κατά ένα εκατομμύριο του ανέργους, μείωσε τους μισθούς κατά 35% έως 50%, γενίκευσε την ελαστική εργασία, γιγάντωσε την εισφοροδιαφυγή, μείωσε δραστικά την ετήσια κρατική χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία από 14 δις το 2012 σε 9,6 δις το 2015, με αποτέλεσμα να μειώσει δραστικά τα έσοδά της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Με το κούρεμα των ομολόγων του δημοσίου (PSI) η κυβέρνηση έδωσε ένα ακόμα θανατηφόρο χτύπημα τα διαχρονικά λεηλατημένα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης, που από 26 δις ευρώ το 2012, έφτασαν σήμερα στα 4 δις ευρώ και φτάνουν πλέον μόνο για τις συντάξεις δύο μηνών.
Το αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών είναι τα ασφαλιστικά ταμεία να κινδυνεύουν με οικονομική κατάρρευση.
Η κυβέρνηση λοιπόν, για να αποτρέψει αυτή την κατάρρευση, άρχισε να «βάζει χέρι» στο ΑΚΑΓΕ, παίρνοντας πρόσφατα από το λογαριασμό «εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων», που τηρείται σε αυτό 100 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ και 50 εκατομμύρια ευρώ για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.
Το πιο εξωφρενικό όμως είναι ότι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου από το 2012 μέχρι σήμερα έχει πάρει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ από τον ίδιο λογαριασμό εισφοράς αλληλεγγύης συντάξεων του ΑΚΑΓΕ ακόμα και για ανάγκες του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα για το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, για σκοπό διαφορετικό από αυτόν της ίδρυσής του. Δηλαδή η κυβέρνηση κάνει κοινωνικές πολιτικές με τα χρήματα των συνταξιούχων.
Εάν συνεχιστούν αυτές οι κυβερνητικές πρακτικές αφαίμαξης του ΑΚΑΓΕ, τότε τα αποθεματικά του θα εξανεμιστούν πολύ γρήγορα και δεν θα μείνει τίποτε για την εκπλήρωση του σκοπού του, δηλαδή για την πληρωμή των συντάξεων των μελλοντικών γενιών.

Η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου πρέπει να φύγει με τους αγώνες και την ψήφο του λαού το ταχύτερο δυνατόν, πριν καταστρέψει τα πάντα σε αυτό τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου