13/11/14

Βουλή. Θανάσης Πετράκος Για Το Κόκκινα Δάνεια...

Επίσης μπορείτε να δείτε την ομιλία σε Video εδώ 

Ενώ ο Ελληνικός λαός στήριξε τις τράπεζες και τις στηρίζει τώρα φορτώνοντας στην πλάτη του το δημόσιο χρέος, αυτές θα επιλέγουν ποιον θα ................
στηρίζουν και ποιον θα στέλνουν στα αζήτητα, αφού παραδείγματος χάριν, θα διατηρούν το δικαίωμα να πετάνε ανθρώπους που έχασαν τις δουλειές τους στο δρόμο, γιατί δεν μπορούν να ξεπληρώσουν δάνεια της τάξης 3.000 ή 4.000 ευρώ, όπως κάνει αυτήν τη στιγμή η τράπεζα του εθνικού τραπεζίτη -για τον οποίο δεν έρχεται ο κ. Χαρδούβελης να απαντήσει στη Βουλή- για την άνεργη μητέρα στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης ή να παρακρατούν επιδοτήσεις από τους αγρότες, όπως έκανε η ίδια τράπεζα για εξυπηρετούμενο δάνειο των 3.300 ευρώ από αγρότη στη Μεσσηνία που έκανε το έγκλημα να κλείσει τα 70 χρόνια ζωής και αποφάσισε η τράπεζα ότι πρέπει να πεθάνει."
Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, στην ομιλία του χθες βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στην προωθούμενη τροπολογία του κ. Δένδια, για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, τονίζοντας ότι αποτελεί ουσιαστικά την ολοκλήρωση του αντιδραστικού νομικού οπλοστασίου προστασίας των τραπεζιτών, σε βάρος των απλών πολιτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών.
Η παρέμβαση του Θανάση Πετράκου για αυτό το θέμα, ήταν η εξής:

«Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 
Φέρνει η Κυβέρνηση την τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια, με την οποία τιμωρεί τα θύματα των μνημονιακών πολιτικών, χαρίζοντας νέα δωράκια στους θύτες, δηλαδή στους τραπεζίτες και στα συνεργαζόμενα με αυτούς «κοράκια», που περιμένουν να αρπάξουν κοψοχρονιά την περιουσία του ελληνικού λαού.
 
Συμπληρώνεται με αυτόν τον τρόπο το αντιδραστικό νομικό οπλοστάσιο προστασίας των τραπεζιτών. Δίνεται κάθε εξουσία στις τράπεζες να αποφασίζουν μάλιστα με διαδικασίες «fast track», ποια επιχείρηση θα θεωρείται βιώσιμη και ποια όχι, χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο και χωρίς καν να λαμβάνονται υπόψη τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από τη λειτουργία της για την τοπική ή την εθνική οικονομία και την καταπολέμηση της ανεργίας.
 
Οι τραπεζίτες, επίσης, θα αποφασίζουν αυθαίρετα αν μια επιχείρηση θα τεθεί σε ειδική εκκαθάριση, σε πώληση μέρους ή του συνόλου αυτής, σε μετοχοποίηση των χρεών της κ.λπ., ενώ οι ίδιοι δεν θα έχουν καμία δέσμευση να προβούν σε διαγραφές των οφειλών. Τα πάντα θα είναι στη δική τους κρίση. Και βέβαια, δεν θα υπάρχει καμία υποχρέωση να παρέχουν κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα για την εξασφάλιση της λειτουργίας τους.
 
Ως βάση για τον υπολογισμό και τη διαγραφή των οφειλών θέτετε μόνο την αξία των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, συνοφειλετών και εγγυητών. Ο υπολογισμός μάλιστα της ακίνητης περιουσίας γίνεται στην αντικειμενική αξία του σημερινού ΕΝΦΙΑ. Δεν συμπεριλαμβάνετε ωστόσο την περιουσία που κρύβεται σε επενδύσεις, σε πολυτελή αυτοκίνητα, σε off shore εταιρίες, ούτε βέβαια σε χρηματοοικονομικά προϊόντα υψηλών αποδόσεων, εκεί ακριβώς όπου επενδύουν τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα.
Άλλωστε, δεν προβλέπεται καν έλεγχος για το κατά πόσο τα χορηγηθέντα δάνεια κατευθύνθηκαν σε επενδύσεις τέτοιου είδους, με αποτέλεσμα να προωθείται ουσιαστικά η νέα αναδιανομή του εισοδήματος προς αυτούς που με τη συνενοχή των τραπεζών συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σημερινής τραγικής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.
 
Οι τραπεζίτες θα αποφασίζουν ακόμα και για την τύχη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτά είναι πρωτάκουστα πράγματα!
Προβλέπετε δε, στο άρθρο 19 επιπλέον φοροαπαλλακτικό δωράκι για τις τράπεζες για τις όποιες διαγραφές χρεών επιχειρήσεων, με αντίστοιχη έκπτωση σε 15 ετήσιες δόσεις.
 
Και βέβαια, φέρνετε και το επαίσχυντο άρθρο 16 με το οποίο όλες οι πράξεις μεταβίβασης απαλλάσσονται από φόρους, τέλη ή δικαίωμα Δημοσίου πλην ΦΠΑ και την κατάργηση του άρθρου 479 του Αστικού Κώδικα. Αλήθεια, τι έγινε με τους φόρους μεταβίβασης των ακινήτων της Αγροτικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου στην Τράπεζα Πειραιώς; Περίπου 150.000.000 για την πρώτη, περίπου 200.000.000 για τη δεύτερη. Θα ισχύσει το άρθρο 16 και γι’ αυτές τις μεταβιβάσεις; Οφείλετε να απαντήσετε, διότι θα αποτελέσει μέγα σκάνδαλο.
 
Αναθέτετε ουσιαστικά εν λευκώ στις τράπεζες την πλήρη αναδιαμόρφωση του επιχειρηματικού τοπίου της χώρας προς όφελος, όπως συνηθίζεται, των παλαιών και νέων διαπλεκομένων συμφερόντων, αποσκοπώντας φυσικά στη συγκέντρωση σημαντικών κλάδων της οικονομίας στα γνωστά μονοπώλια και ολιγοπώλια. Οι πελατειακές σχέσεις, λοιπόν, ξανά σε όλο τους το μεγαλείο και μάλιστα ενισχυμένες!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ενώ ο ελληνικός λαός στήριξε τις τράπεζες και τις στηρίζει τώρα φορτώνοντας στην πλάτη του το δημόσιο χρέος, αυτές θα επιλέγουν ποιον θα στηρίζουν και ποιον θα στέλνουν στα αζήτητα, αφού παραδείγματος χάριν, θα διατηρούν το δικαίωμα να πετάνε ανθρώπους που έχασαν τις δουλειές τους στο δρόμο, γιατί δεν μπορούν να ξεπληρώσουν δάνεια της τάξης 3.000 ή 4.000 ευρώ, όπως κάνει αυτήν τη στιγμή η τράπεζα του εθνικού τραπεζίτη -για τον οποίο δεν έρχεται ο κ. Χαρδούβελης να απαντήσει στη Βουλή- για την άνεργη μητέρα στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και όπως σχεδιάζουν να κάνουν και με χιλιάδες περιπτώσεις στο άμεσο μέλλον.
 
Θα διατηρούν το δικαίωμα, επίσης, να παρακρατούν επιδοτήσεις από τους αγρότες, όπως έκανε η ίδια τράπεζα για εξυπηρετούμενο δάνειο των 3.300 ευρώ από αγρότη στη Μεσσηνία που έκανε το έγκλημα να κλείσει τα 70 χρόνια ζωής και αποφάσισε η τράπεζα ότι πρέπει να πεθάνει, με αποτέλεσμα να θεωρήσει μονομερώς το χρέος του ως μη εξυπηρετούμενο και ο άνθρωπος απελπισμένος να βάλει τέλος στη ζωή του. Και δεν ευαισθητοποιείται ο κ. Χαρδούβελης να έρθει στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση που έχω καταθέσει τρεις φορές.
 
Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, όμως, κανένα πρόβλημα με τα «θαλασσοδάνεια» που δόθηκαν σε «ημετέρους» και έγιναν εξοχικά, off shore εταιρίες. Έτσι εννοείτε την προστασία των δανειοληπτών; Έτσι εννοείτε την προστασία της πρώτης κατοικίας, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης;
Στον αντίποδα, λοιπόν, των αντιαναπτυξιακών και καταστροφικών σχεδιασμών της Συγκυβέρνησης και της Τρόικα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία μόνη ρεαλιστική λύση για το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, η οποία έχει στο επίκεντρό της τον απλό πολίτη, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον αγρότη, τον επαγγελματία, τον αυτοαπασχολούμενο ελεύθερο επαγγελματία, όλους αυτούς δηλαδή που επλήγησαν από τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές και όχι βέβαια, αυτούς ευνοήθηκαν από αυτές, δηλαδή τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους τραπεζίτες.
 
Έτσι, επιμένουμε στην απαγόρευση εκχώρησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων στα distress funds, στην απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ, στην απαγόρευση διαδικασιών πλειστηριασμού για οφειλές κάτω των 200 χιλιάδων ευρώ και στην αναπροσαρμογή των οφειλών, ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους στις τράπεζες, το Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην ξεπερνά το ένα τρίτο του εισοδήματός τους.
 
Επιμένουμε στη μείωση των αντικειμενικών αξιών, ώστε να επανέλθουν στα πραγματικά επίπεδα. Επιμένουμε στη χρήση 2 δισεκατομμυρίων ετησίως, από τα 11,4 δισεκατομμύρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για την νέα «Σεισάχθεια» και περιορισμό του οφειλομένου κεφαλαίου και φόρων στις τράπεζες, ανάλογα με τη μείωση των εσόδων των επιχειρήσεων, των μικροεπαγγελματιών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών και της άνευ προηγουμένου φορολογικής επιβάρυνσης που υπέστησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
 
Επιμένουμε στη σύσταση δημόσιου ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, όχι ως «κακή τράπεζα», αλλά αντίθετα ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες, παράλληλα με τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού.
 
Ταυτόχρονα, επιμένουμε στη θεσμοθέτηση ελεγκτικού μηχανισμού των τραπεζών για εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων και σε μέτρα ενίσχυσης, με διοχέτευση στην αγορά των δεσμευμένων δισεκατομμυρίων που δόθηκαν για τη σωτηρία των συστημικών τραπεζών και παραμένουν ανενεργά πάνω από δύο χρόνια, βυθίζοντας την οικονομία στην πιο βαθιά ύφεση».
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι σαφές ότι τα ληξιπρόθεσμα δάνεια των μικροεπιχειρήσεων, των φτωχών αγροτών, των επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων ελευθέρων επαγγελματιών πρέπει να τύχουν ειδικής αντιμετώπισης, η οποία θα στοχεύει, αφενός, στην ανακούφιση και αφετέρου, στην υποβοήθησή τους.
 
Δεν απαιτούνται απλά μέτρα καλύτερης διαχείρισης του προβλήματος, που θα ενισχύουν το μεγάλο πολυεθνικό και εγχώριο κεφάλαιο. Απαιτούνται αναγκαίες, ριζοσπαστικές αλλαγές, στο πλαίσιο ενός σχεδίου προοδευτικής εξόδου από την κρίση.
 
Είναι αναγκαίο να περάσουν οι τράπεζες υπό δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο και η εφαρμογή ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, προς ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, το οποίο αυτή τη στιγμή μπορεί να εγγυηθεί μόνο μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με μια νέα λαϊκή εντολή, που ο λαός θα την επιλέξει αύριο το πρωί.
Σας ευχαριστώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου