17/1/12

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ:

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Περικοπές και στα τρόφιμα κάνουν τα νοικοκυριά...


Περικοπές ακόμη και σε τρόφιμα κάνουν τα νοικοκυριά προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση και να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, οι οικογένειες ξοδεύουν από 45 μέχρι και 75 ευρώ το μήνα λιγότερα για να αγοράσουν φαγητό και οι μισοί απευθύνονται σε φίλους για δανεικά.
Τα στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία MARC δείχνουν ότι 6 στα 10 νοικοκυριά είναι στο όριο να μην μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, τους λογαριασμούς του ρεύματος και της ύδρευσης και...τα δάνειά τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 76% των νοικοκυριών με έσοδα έως 1000 ευρώ, περικόπτουν από τα είδη διατροφής, δηλαδή από τις αγορές σε σούπερμαρκετ και λαϊκές αγορές, για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στην οικονομική κρίση και να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις τους.
Συγκεριμένα, το 64,2% των νοικοκυριών κάνει ήδη περικοπές για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, ενώ το 13,5% δεν διαθέτει το απαραίτητο εισόδημα, ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών.
Το 74,9% των νοικοκυριών αναμένει νέα μείωση εισοδημάτων εντός του 2012, ενώ τα νοικοκυριά προχωρούν σε σημαντικές περικοπές στην κατανάλωση. Το 76% των νοικοκυριών με εισοδήματα έως 1.000 ευρώ έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ειδών διατροφής, ενώ το 91,1% εξ αυτών περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση - υπόδηση.
Στο σύνολο των νοικοκυριών, το 68,4% έχει κάνει περικοπές στη κατανάλωση ειδών διατροφής σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περίπου τα μισά νοικοκυριά (51,9%) που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη καθημερινών βασικών αναγκών, αναζήτησαν περισσότερο τη βοήθεια φίλων και συγγενών, ενώ μόλις το 3,7% στράφηκε προς τον τραπεζικό δανεισμό.
Μεγάλες απώλειες καταγράφηκαν και στον κλάδο της εστίασης, με σχεδόν το 89,2% των νοικοκυριών να περιορίζει τις δαπάνες για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει πως οι σχετικές μειώσεις, έχουν συμπαρασύρει όχι μόνο τις εμπορικές αλλά και τις παραγωγικές επιχειρήσεις, τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία, τις θέσεις εργασίας και κατ' επέκταση και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τονίζει, επίσης, πως αναμένεται μεγάλη επιβάρυνση νοικοκυριών σε ενδεχόμενη επιβολή ενιαίου ΦΠΑ (18- 19%). Μάλιστα το 90% των νοικοκυριών δεν δέχεται αύξηση στο ΦΠΑ ειδών πρώτης ανάγκης (13%), έστω και αν συνοδεύεται από μείωση του υψηλού συντελεστή (23%). Εκτιμά τέλος, ότι η υιοθέτηση ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή θα είναι καταστροφική, ενώ η αναγκη μείωσης του ΦΠΑ από 13% στο 9% και από 23% σε 19% κρίνεται από τη ΓΣΕΒΕΕ ως επιτακτική ανάγκη.
Ενδεικτικό είναι ότι στην ερώτηση, σε ποια κατηγορία αγαθών- υπηρεσιών μια ενδεχόμενη αύξηση τιμών θα δημιουργούσε μεγαλύτερο πρόβλημα, σχεδόν το 90% των νοικοκυριών εκτιμά ότι οποιαδήποτε επιβάρυνση στα είδη διατροφής θα επιφέρει μεγάλες δυσκολίες στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου