Ένας εύκολος τρόπος με τον οποίο μπορεί ο καθένας να εκτιμήσει την πρόσληψη τροφίμων που περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων … λιπών και χοληστερόλης είναι η εβδομαδιαία καταγραφή των τροφίμων που καταναλώνει από τις τέσσερις παρακάτω κατηγορίες:
Τυριά και γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά (γάλα και γιαούρτι πλήρη σε λιπαρά, κρέμα γάλακτος, παγωτό).
Ζωικά λιπαρά (αρνί, χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, αλλαντικά πλούσια σε κορεσμένα λίπη όπως μπέικον, τηγανιτά κρέατα, ζωικό βούτυρο).
Άλλα εμπορικά τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά (γλυκίσματα, αρτοσκευάσματα, πίτες κ.α.).
Ο πρώτος διατροφικός στόχος για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης είναι η σταδιακή μείωση της κατανάλωσης των παραπάνω τροφίμων. Για παράδειγμα, αν συνειδητοποιήσουμε οτι καταναλώνουμε καθημερινά κάποιο τρόφιμο από τις παραπάνω κατηγορίες, θα είναι επιτυχία αν μπορέσουμε τη δεύτερη εβδομάδα να περιοριστούμε σε 3-4 φορές / εβδομάδα και την επόμενη σε δύο φορές.
Οι σταδιακές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες φαίνεται πλέον ότι αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για την ουσιαστική, μακροπρόθεσμη αλλαγή, χωρίς να μας δημιουργούν αυξημένο άγχος και μεγάλες στερήσεις. Μετά τις πρώτες έξι εβδομάδες μπορούμε να επαναλάβουμε την εβδομαδιαία καταγραφή και να ελέγξουμε αν έχουμε πραγματικά επιτύχει τον αρχικό μας στόχο.
Τέλος, χρήσιμο είναι να αναφερθούν και κάποιες απλές πρακτικές συμβουλές, που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος όταν προσπαθεί να μειώσει την χοληστερόλη του:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου