23/1/12

Περίφραξη Του Υπαίθριου Μουσείου Τρένων ....

Περίφραξη του χώρου του υπαίθριου μουσείου τρένων στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, για να προστατευτούν και να σωθούν -όσο είναι τώρα δυνατό- τα σημαντικά εκθέματα τα οποία έχουν υποστεί βανδαλισμούς, προτείνει ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Μεσσηνίας.
Την πρόταση παρουσιάζει στην "Ε" ο πρόεδρος του συλλόγου Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος με αφορμή την εικόνα του οτομοτρίς, της αυτοκινημάταξας De Dietrich, που έχει λεηλατηθεί ακόμα και στο εσωτερικό της, λες και οι βάνδαλοι είχαν απωθημένα με το τρένο. Πρόκειται για το τρένο που στήριξε για πολλά χρόνια τη γραμμή Καλαμάτα - Τρίπολη - Αθήνα. Σε εποχές που ο σιδηρόδρομος εξυπηρετούσε και που το τρένο πήγαινε στην Αθήνα ακόμα και με όρθιους.

Απαντώντας στο ερώτημά μας πώς μπορεί να σωθεί το υπαίθριο μουσείων τρένων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Μεσσηνίας Κ. Τριαντάφυλλος σημειώνει:
«Με περίφραξη, αν όχι όλου του πάρκου, ενός κεντρικού πυρήνα που θα χαρακτηριστεί ως μουσειακός χώρος και ορίζεται ως εξής: ανατολικά από το κτήριο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, δυτικά από την Ψαρών, βόρεια από το χώρο του πατινάζ και νότια από τη λίμνη (πατινάζ και λίμνη θα μείνουν εκτός περίφραξης)».
Παρατηρεί πως αυτός ο χώρος «θα μπορούσε να κλείνει μετά τη δύση του ηλίου και το καλοκαίρι να παραμένει προσβάσιμος μέσω του αναψυκτηρίου, όσο αυτό θα είναι ανοιχτό». Και διευκρινίζει ότι «με τον τρόπο αυτό, οποιαδήποτε στιγμή θα μπορεί διέρχεται κανείς όλο το χώρο του πάρκου και την ημέρα θα περνάει και από το μουσείο».
Ο Κων. Τριαντάφυλλος θεωρεί ότι «πρέπει να πάψουμε να το βλέπουμε σαν χώρο παιδικής χαράς, αλλά μόνο ως μουσειακό, όπου εκτίθενται σπάνια δείγματα της βιομηχανικής μας κληρονομιάς. Αυτά μπορούν και ενδείκνυνται να χρησιμοποιούνται από διάφορους χρήστες - συλλόγους, υπό την προϋπόθεση να μη γίνονται επεμβάσεις σ’ αυτά, που αλλοιώνουν την αρχική τους μορφή». Και παρατηρεί ότι στο σύλλογο θεωρούν απαράδεκτο αυτό που ελέχθη ότι «για λόγους ασφάλειας, θα τοποθετηθούν σιδερένια κάγκελα στα παράθυρα των τρένων».
Για το οτομοτρίς, την αυτοκινητάμαξα De Dietrich που έχει υποστεί τους πιο πολλούς βανδαλισμούς, αναφέρει ότι «μόνο κάποια πράματα μπορούν να βελτιωθούν» - και υπενθυμίζει πως χάθηκε η ευκαιρία «όταν είχαμε κάνει πρόταση στη δημοτική αρχή, πριν από χρόνια όταν εκποιείτο από τον ΟΣΕ υλικό για σκραπ, να μεταβεί κλιμάκιο με τη δική μας συμπαράσταση, για να πάρουμε πολύτιμο υλικό που θα αντικαθιστούσε το κατεστραμμένο. Ουδείς όμως ενδιαφέρθηκε».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Μεσσηνίας παρατηρεί ότι «αν το πάρκο φυλασσόταν, θα μπορούσε να έχει εμπλουτιστεί και με άλλο τροχαίο υλικό που έχει αποκτήσει ο σύλλογος και το οποίο θα μπορούσε να εκτίθεται στο χώρο - μόνο όμως αν φυλασσόταν. Διότι δεν είναι δυνατόν με τα πενιχρά οικονομικά του ο σύλλογος να αποκαθιστά τις συνεχείς ζημιές που θα προκαλούνται. Και ειδικά όταν καταστρέφονται πράγματα που δεν μπορούν να επισκευαστούν ή να αντικατασταθούν».
Με απογοήτευση για τη σημερινή εικόνα του μουσείου, αναφέρει ότι «όταν πριν από κάποιο διάστημα γυρίστηκαν πλάνα από την ΕΡΤ για το ντοκιμαντέρ "Μετα-μουσείο", αντιμετώπισαν φοβερές δυσκολίες με το τι μπορούσαν να δείξουν από τα τρένα, ώστε να μη φαίνεται η καταστροφή και η εγκατάλειψη».
Τέλος, ο κ. Τριαντάφυλλος επισημαίνει ότι το μουσείο των τρένων στο Πάρκο Σιδηροδρόμων της Καλαμάτας «περιλαμβάνεται σε διεθνείς τουριστικούς οδηγούς ως υπαίθριο μουσείο τρένων από τα ελάχιστα θεματικά πάρκα. Και είχε βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με άγνωστη τη διάθεση του βραβείου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου