19/1/12

Γνωρίζω Και Προβάλλω Τη Φύση Και Την Ιστορία Της Μεσσηνίας !!

Μια ακόμη ωραία πρωτοβουλία του Costa Νavarino(που ευτυχώς κατασκευάστηκε στην Μεσσηνία και θα ευχαριστούμε τον αείμνηστο καπετάν Βασίλη μέχρι να πεθάνουμε..) είναι το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Navarino Foundation και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Το Navarino Foundation και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια Βίου Μάθησης,
σχεδίασαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζω και προβάλλω τη Φύση και την Ιστορία της Μεσσηνίας» , που ξεκινά στις 20 Ιανουαρίου 2012 και θα πραγματοποιείται στο Navarino Natura Hall by Hellenic Postbank, στην Costa Navarino.
Μέσα από ξεχωριστές διαδρομές και ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα, παιδιά όλων των ηλικιών από τα σχολεία της Μεσσηνίας θα μάθουν για την προστασία του περιβάλλοντος και το νόημα της αειφορίας, θα μιλήσουν για τη μοναδική Μεσσηνιακή φύση και την ιστορία της περιοχής, βιώνοντας τον τόπο τους ως στοιχείο ταυτότητας και νιώθοντας υπερήφανοι συνεχιστές της πλούσιας κληρονομιάς που παρέλαβαν.
Η πρωτοβουλία θα ξεκινήσει αρχικά με μαθητές της 5ης και 6ης τάξης δημοτικών σχολείων της Μεσσηνίας και σύντομα θα επεκταθεί σε όλες τις βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής.
Οι δραστηριότητες, ειδικά σχεδιασμένες ώστε να εντάσσονται στη διδακτική ύλη των σχολείων, εστιάζουν στη γνωριμία με τη βιοποικιλότητα σπάνιας ομορφιάς της Μεσσηνίας, εισάγοντας παράλληλα προβληματισμούς σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, τους στόχους και τα όρια της ανάπτυξης.
Στο Navarino Natura Hall by Hellenic Postbank, τα παιδιά θα μάθουν για το μοναδικό υγροβιότοπο της Γιάλοβας, όπου εκτός από τα ροζ φλαμίνγκο και τον αφρικανικό χαμαιλέοντα για τον οποίο η περιοχή αποτελεί μοναδικό καταφύγιο σε όλη την Ευρώπη, μπορεί να συναντήσει κανείς 271 είδη πουλιών από τα 442 συνολικά που απαντιούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Θα γνωρίσουν τον Ταΰγετο με τον ασύγκριτο φυσικό του πλούτο, τη θάλασσα και τις παραλίες της Μεσσηνίας όπου ζουν φάλαινες, φώκιες, δελφίνια, καθώς και η θαλάσσια χελώνα Caretta-carreta.
Κατά τη διάρκεια της περιήγησης οι μαθητές θα συζητήσουν για τα προβλήματα της προστασίας του περιβάλλοντος και θα ανακαλύψουν τη δύναμη των τοπικών κοινωνιών να δίνουν λύσεις μέσα από τη συνεργασία και την εφαρμογή αειφόρων πρακτικών όπως η ανακύκλωση και η βιολογική γεωργία.
Με το πέρας της επίσκεψης και των δραστηριοτήτων, οι μαθητές θα επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα μεταδώσουν στους κατοίκους της περιοχής τις ιδέες, τις σκέψεις και τις εμπειρίες που αποκόμισαν από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η παρουσίαση μπορεί να γίνει μέσω γραπτού κειμένου, βίντεο, κολάζ, ζωγραφικής, φωτογραφιών ή banner για το διαδίκτυο.
Οι καλύτερες αναφορές θα αναρτώνται και στην ενότητα του Navarino Natura Hall by Hellenic Postbank στην ιστοσελίδα της Costa Navarino. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπου όλοι οι μαθητές της περιοχής θα μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα, να συγκρίνουν τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων ή και να ανταλλάσουν ιδέες.
Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελεί την αρχή ενός ευρύτερου κύκλου προγραμμάτων για τα σχολεία της Μεσσηνίας που θα εστιάσουν με τη σειρά τους στην ανάδειξη της Μεσσηνιακής ιστορίας, σημαντικών προσωπικοτήτων, μνημείων, καθώς και στην προβολή του πολιτισμού της περιοχής.

Πηγή  http://www.best-tv.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=5861:γνωρίζω-και-προβάλλω-τη-φύση-και-την-ιστορία-της-μεσσηνίας&Itemid=137

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου