30/1/12

Παρέμβαση Βουδούρη Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή !!

Κύριε πρόεδρε, επιτρέψτε μου καταρχήν να αναφέρω το εξής που βίωσα ως χειρουργός. Γενικά δεν ασχολιόμουν με τα διοικητικά, αλλά κάποια στιγμή κάνοντας μία επέμβαση στον ιδιωτικό τομέα, όπου δουλεύω, θέλησα να μάθω πόσο πληρώνει το ταμείο. Έμαθα με έκπληξη για να μην πω με δέος ότι μπορούσε το ταμείο να πληρώνει π.χ. για μία χολοκυστεκτομή 6.000 ευρώ ενώ το πραγματικό κόστος το οποίο πραγματικά είναι αναγκαίο είναι αν χρησιμοποιήσουμε μία λαβίδα μίας χρήσεως 300 ευρώ και αν χρησιμοποιήσουμε υλικό πολλαπλών χρήσεων 10 – 15 ευρώ. Συνεπώς, τα ΚΕΝ πολύ σωστά μπαίνουν γιατί πρέπει επιτέλους να ξέρουμε σ’ αυτό το σύστημα υγείας τι παράγουμε και τι κοστίζει αυτό που παράγουμε. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να αποφύγουμε να χτίσουμε πάνω στην άμμο.
Εδώ θα ήθελα να πω την προσωπική μου άποψη γι’ αυτό το θέμα. Τι παράγουμε, πόσο κοστίζει;
Και παίρνω πάλι το παράδειγμα της χολοκυστεκτομής, για να προχωρήσουμε σε μία διαδικασία έτσι ώστε τα ΚΕΝ πραγματικά να έχουν αξία θα πρέπει να ξέρουμε σήμερα πόσο κοστίζει μία χολοκυστεκτομή, πόσο στον δημόσιο τομέα και πόσο στον ιδιωτικό τομέα. Και όταν λέω πόσο κοστίζει στον δημόσιο τομέα, εννοώ τα πάντα τα νοσήλια, τα υλικά και οι αμοιβές βέβαια των χειρουργών. Όταν λέω τις αμοιβές, επιτρέψτε μου να κάνω και ένα βηματάκι, τις πραγματικές αμοιβές εάν θέλουμε να είμαστε σωστοί. Διότι, ξέρουμε ότι οι επίσημες αμοιβές των γιατρών, εσείς κύριε Πρόεδρε το ξέρετε, γιατί είχατε κάνει μια μελέτη όταν ήσασταν Υπουργός, είναι μόνο ένα μέρος των πραγματικών αμοιβών, οι υπόλοιπες είναι, να τις πω, παράπλευρες; Το 10% μόνο των χειρουργών αμείβονται με τις πραγματικές τιμές. Όταν κάνουμε αυτή την πρώτη εργασία θα πρέπει να κάνουμε μια δεύτερη εργασία και να δούμε ποιο είναι το πραγματικό κόστος βάσει του οποίου μπορούμε να χρεώσουμε την κάθε επέμβαση. Διότι, μια χολοκυστεκτομή μπορεί να σου κοστίσει σε αναλώσιμα υλικά, χωρίς να υπάρχει κάτι παράνομο ή παράτυπο, όπως σας είπα 500, 600 ή 800 ευρώ ή μπορεί να κοστίσει απλώς 15 ευρώ. Μπορεί να τη νοσηλεύσεις για 3 έως 5  μέρες ή για 24 ώρες. Μόνο αν γίνει αυτή η δουλειά, θα μπορέσουμε πραγματικά να πούμε ότι χτίζουμε ένα σύστημα σε μία γερή βάση. Για μένα, το βασικό ερώτημα είναι το εξής. Όταν θα την κάνουμε αυτή τη δουλειά, θα ανακαλύψουμε πιθανόν ότι το πραγματικό κόστος μιας χολοκυστεκτομής είναι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο καλύπτει το ταμείο είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό ισχύει και τώρα βέβαια, γιατί όπως ξέρετε, αυτό το οποίο κοστολογεί το ταμείο δεν καλύπτεται από το ταμείο και έρχεται κάθε τόσο το κράτος και καλύπτει τη διαφορά.
Το αντίστοιχο γίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα και θεωρητικά δεν θα έπρεπε οι ιδιωτικές κλινικές να εισπράττουν διαφορά. Προφανώς, εισπράττουν διαφορά, διότι αυτά τα οποία πληρώνει το ταμείο δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Ας δούμε, λοιπόν, την πραγματικότητα όπως είναι, ας κοστολογήσουμε τα πραγματικά κόστη και εδώ έχω ίσως μία διαφορετική αντιμετώπιση από αυτή που είπε ο κ. Σουλιώτης, δεν μπορούμε διοικητικά, γραφειοκρατικά θα έλεγα, «εμείς δίνουμε τόσα, βγάλτε τα μάτια σας», δεν γίνεται.
Πρέπει να ξέρουμε ποιο είναι το πραγματικό κόστος νόμιμα. Και για να είμαστε πλήρως ειλικρινείς, θα πρέπει στην περίπτωση που καταλήγουμε ότι το ταμείο δεν μπορεί να καλύψει εξ ολοκλήρου το κόστος, να βρούμε ποιος είναι ο τρόπος, με κάθε ειλικρίνεια, με τον οποίο θα καλύψουμε τη διαφορά.

Από το Γραφείο Τύπου του Οδ. Βουδούρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου