28/3/13

Γιατί Οι Ικαριώτες Ζουν Περισσότερο

Άσκηση, μεσογειακή διατροφή, καλός ύπνος αλλά και ενεργή σεξουαλική ζωή χαρίζουν στους κατοίκους της Ικαρίας πολλά και κυρίως καλά χρόνια ζωής. Έξι στους δέκα άνδρες ηλικίας άνω των .............
70, που κατοικούν στο νησί που έγινε συνώνυμο της μακροβιότητας μαζί με τη Σαρδηνία και την Οκινάβα της Ιαπωνίας, δηλώνουν  ότι έχουν πολύ καλή ερωτική ζωή.
Το εντυπωσιακό αυτό εύρημα προέκυψε στο πλαίσιο της επιδημιολογικής μελέτης που εκπονεί στην Ικαρία η Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου με επικεφαλής τον καθηγητή, κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι Ικαριώτες έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, ορμόνης που δρα προστατευτικά για το καρδιαγγειακό τους σύστημα μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης εμφραγμάτων.
Οι Ικαριώτες και οι… επιδόσεις τους στην ευζωία και τη μακροζωία θα έχουν την τιμητική τους στο Διεθνές Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής CARDIO ATHENA 2013 το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Μαρτίου, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας.
«Η παρατηρούμενη μακροβιότητα στην Ικαρία έρχεται σε αντιπαράθεση με τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα που συνδύαζαν την μακροβιότητα με το υψηλότερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο καθώς η Ικαρία αποτελεί ένα ακριτικό νησί με πολύ χαμηλούς δείκτες οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Στεφανάδης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το συνέδριο. Η έρευνα πλέον επικεντρώνεται στα διαφορετικά  ποσοστά μακροβιότητας μέσα στο νησί καθώς το Βορειοανατολικό τμήμα με την γνωστή περιοχή των Ραχών έχει τα υψηλότερα ποσοστά (1,1%) και το Νότιο τμήμα (περιοχή Αγίου Κήρυκου) τα χαμηλότερα (0.6%). Οι επιστήμονες εστιάζουν στις μετεωρολογικές συνθήκες και τις εδαφικές ιδιομορφίες των δύο περιοχών.
Μακροβιότητα στην Ικαρία, αιφνίδιοι θάνατοι στην Αττική
Σε αντίθεση με την Ικαρία μελανή σκιαγραφείται η κατάσταση στην Αττική από τους ειδικούς της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής και του ομώνυμου Εργαστηρίου στο Ιπποκράτειο. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Καρδιολογίας, κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας, από την κλινική εμπειρία πλέον στο ΕΣΥ γίνεται εμφανές ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των αιφνίδιων θανάτων λόγω καρδιαγγειακών συμβάντων.
Παράλληλα, η ανεργία, το εργασιακό στρες και η κατάθλιψη αποτελούν μείζονες παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρδιαγγειακών περιστατικών, αν όχι πιο σοβαροί, εξίσου σοβαροί με τους «κλασικούς» παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν οι νεότερες εξελίξεις της επεμβατικής καρδιολογίας, όπως η διαδερμική (μη χειρουργική) αντικατάσταση των βαλβίδων. Στην Α’  Καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 230 διαδερμικές επεμβάσεις με μηδενικά ποσοστά περιεπεμβατικής θνητότητας.
Έχει επίσης αναπτυχθεί μια νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής υπέρτασης, η κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού (renal sympathetic denervation-RSD). Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε απονεύρωση της νεφρικής αρτηρίας παρουσίασαν σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά μέσο όρο έως και 32 mmHg σε διάστημα παρακολούθησης 6 μηνών.

Από Το Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου