Πηγή. http://www.imerisia.gr/
Μπορεί το Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας να διοικηθεί από το Δήμο ή θα ήταν προτιμότερο να ανατεθεί η διοίκησή του σε ιδιώτες; Μήπως θα ήταν πιο αποτελεσματική η εφαρμογή ενός .............
μικτού συστήματος, με κομβικό τον ρόλο ενός καλλιτεχνικού διευθυντή;
Πόσο αποτελεσματικές θα είναι οι προσπάθειες για προγραμματικές συμβάσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια και άλλους φορείς;
Προσφέρεται το Μέγαρο ως χώρος για άλλου τύπου δραστηριότητες εκτός από πολιτιστικές(π.χ. συνέδρια) που θα μπορούσαν να το ενισχύσουν οικονομικά;
Σε αυτά και άλλα ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν και να εκφράσουν τη γνώμη τους ηλεκτρονικά οι πολίτες της Καλαμάτας και όχι μόνο, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, στην οποία τέθηκε από τις 28 Ιουνίου, η μελέτη βιωσιμότητας για το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Μια δημόσια διαβούλευση που τελειώνει στις 15 Ιουλίου. Μάλιστα, την Τρίτη θα παρουσιαστεί στο δημαρχιακό μέγαρο η τελική πρόταση για το Μέγαρο.
Την ίδια ώρα η πόλη ετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχθεί τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν φέτος στο 20ο διεθνές Φεστιβάλ χορού της Καλαμάτας.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Παναγιώτη Νίκα, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης στην οποία πολιτιστικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί φορείς και απλοί πολίτες θα καταθέσουν την άποψή τους, το Δημοτικό Συμβούλιο θα λάβει οριστική απόφαση για το μεγαλύτερο έργο πολιτισμού στην περιφερειακή Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης θα κατατεθεί εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία θα εμπεριέχει σαφή απάντηση στο ερώτημα της αποτελεσματικής διοίκησης του Μεγάρου Χορού (επιτελώντας ταυτόχρονα, επιτυχώς το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε) με το μικρότερο κόστος για τους πολίτες της πόλης.
Η σχετική ηλεκτρονική ιστοθέση για να καταθέσει κάποιος τη γνώμη του μέχρι την 15η Ιουλίου είναι: dimoskalamatas.freeforums.org
Η μελέτη για τη βιωσιμότητα του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, που είναι το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο κτίριο πολιτισμού της Πελοποννήσου, το τρίτο μεγαλύτερο στη χώρα μετά το Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, εκπονήθηκε από την εταιρεία συμβούλων Planet. Τη δαπάνη κάλυψε η Εθνική Τράπεζα με μέριμνα του διευθύνοντος συμβούλου της Αλέξανδρου Τουρκολιά, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημα του Δήμου Καλαμάτας.
Βασικά στοιχεία μελέτης
Η μελέτη υποστηρίζει ότι βασικοί παράγοντες για τη βιωσιμότητα αυτής της πολύ σημαντικής επένδυσης για την περιοχή είναι η χρήση και αξιοποίηση του κτιρίου για ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε ετήσια βάση, δεδομένης της χωρητικότητας του χώρου, η οποία θα συνδυαστεί με σημαντικές διοικητικές ικανότητες και συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου και άλλων φορέων. Το βασικό σενάριο εκτιμά λειτουργική χρηματοδότηση 130.000 ευρώ, ώστε το Μέγαρο να καταστεί βιώσιμο από το τρίτο έτος και μετά.
Τρία είναι τα πιθανά σενάρια που εξετάζονται:
Στο πρώτο μελετάται η εκτέλεση του συνόλου των λειτουργιών μέσω της αξιοποίησης του δυναμικού του Δήμου Καλαμάτας. Το δεύτερο εξετάζει την παραχώρηση της λειτουργίας σε ιδιώτες με διαγωνισμό, έναντι οικονομικής απολαβής για το χρόνο παραχώρησης και το τρίτο προβλέπει ένα μικτό μοντέλο με χρήση ιδίων πόρων, αλλά και παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες. "Η βιωσιμότητα του Μεγάρου Χορού είναι μια μεγάλη ιστορία. Η συζήτηση για το Μέγαρο είναι συνομήλικη με το Φεστιβάλ Χορού στην πόλη, μετράει 20 χρόνια", λέει ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νίκας και συνεχίζει: "έχει ουσία η διαβούλευση δεν γίνεται για τους τύπους. Η δική μας κατεύθυνση είναι προς μια μικτή διοίκηση, ενώ ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού και με άλλους φορείς. Ήδη τα μηνύματα από εκεί είναι θετικά. Δική μου πεποίθηση είναι πως το Μέγαρο πρέπει να αποτελέσει φάρο πολιτισμού για τους 400.000 κατοίκους που απέχουν μισή ώρα από την πόλη. Είναι εφικτό αυτό κυρίως μετά τη κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου."
Η αντιπολίτευση βέβαια κρατάει επιφυλακτική στάση καταγγέλλοντας ότι η μελέτη της βιωσιμότητας θα έπρεπε να είχε εκπονηθεί πριν τη κατασκευή του έργου και όχι εκ των υστέρων. "Ο Δήμος αντί να προχωρήσει σε διαβούλευση κατά τη διάρκεια ειδικής ημερίδας για το θέμα πρώτα με το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως είχε συμφωνηθεί, προχώρησε σε διαβούλευση με την εταιρία planet χωρίς να έχει την άποψη της αντιπολίτευσης", λέει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας της δημοτικής παράταξης "Ανοικτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες" Μανώλης Μάκαρης και συνεχίζει: "ουσιαστικά μας παρουσίασαν ένα έτοιμο σχέδιο και μας ζητούν να τοποθετηθούμε πάνω σε αυτό. Το Μέγαρο Χορού είναι ένα θέμα που έχει πανελλήνια διάσταση και ακτινοβολία την οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ακόμη και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο"
Ένα Μέγαρο Τέχνης
Η ιδέα της ανέγερσης του Μεγάρου Χορού της Καλαμάτας γεννήθηκε πριν από 20 χρόνια, παράλληλα με την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ και με σκοπό να αποτελέσει τη μόνιμη στέγη του. Οι εργασίες κατασκευής του- σε οικόπεδο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, άρχισαν τον Απρίλιο του 2007, ενώ το κτίριο εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2013.
Πρόκειται για ένα μοντέρνο κτίσμα σε σχήμα ανάποδου «Τ» που αναπτύσσεται σε τρεις όγκους (υψηλότερο- μεσαίο- χαμηλότερο), συνολικού εμβαδού 7.000 τ. μ., από μπετόν, γυαλί και σίδερο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό.
Αρχιτεκτονικά παραπέμπει σε βιομηχανικό κτίριο, σεβόμενο το «παρελθόν» του οικοπέδου, το οποίο «φιλοξενούσε» ένα εργοστάσιο. Η κατασκευή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας κόστισε 12,7 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Γ' ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ και φιλοδοξεί να αποτελέσει διεθνές κέντρο αναφοράς για τη χώρα. Διαθέτει πολύ μεγάλη κεντρική σκηνή, ίσως τη μεγαλύτερη σκηνή ελληνικού θεάτρου, επιφάνειας περίπου 1.500 τμ, μαζί με τα παρασκήνια.
Αρχιτεκτονικά παραπέμπει σε βιομηχανικό κτίριο, σεβόμενο το «παρελθόν» του οικοπέδου, το οποίο «φιλοξενούσε» ένα εργοστάσιο. Η κατασκευή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας κόστισε 12,7 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Γ' ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ και φιλοδοξεί να αποτελέσει διεθνές κέντρο αναφοράς για τη χώρα. Διαθέτει πολύ μεγάλη κεντρική σκηνή, ίσως τη μεγαλύτερη σκηνή ελληνικού θεάτρου, επιφάνειας περίπου 1.500 τμ, μαζί με τα παρασκήνια.
Στην αίθουσα θεατών και τους εξώστες υπάρχουν 675 θέσεις, με δυνατότητα αύξησης, και 15 ειδικές θέσεις για ΑμεΑ. Διαθέτει χώρο ορχήστρας, είναι εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα κι εκτός από την κεντρική αίθουσα υπάρχει μία μεγάλη αίθουσα δοκιμών, επιφάνειας περίπου 350 τμ, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια παράλληλων, με την κύρια αίθουσα, εκδηλώσεων. Επί της ουσίας είναι ένα Μέγαρο Τεχνών αφού μπορεί να φιλοξενήσει παραστάσεις όπερας, θεάτρου, συμφωνικές συναυλίες αλλά και συνεδριακές δραστηριότητες.
Πάντως το σίγουρο είναι ότι η δημοτική αρχή θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να όχι μόνο να λειτουργήσει, αλλά να καταστήσει βιώσιμο το Μέγαρο Χορού, γιατί αποτελεί τη σπουδαιότερη υποδομή που διαθέτει η πόλη στο πλαίσιο της διεκδίκησης της ανακήρυξής της ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου