24/7/14

“Καπέλο” 15 λεπτά Στο Ψωμί Για Το... Ζύγι Θα Πληρώνουν Οι Καταναλωτές

Έως και 15 λεπτά ακριβότερα το κιλό (και 7 λεπτά το μισό κιλό) θα πληρώνει το ψωμί ο κόσμος στους φούρνους της Μεσσηνίας, επειδή θα... ζυγίζεται: Αυτό είπε μιλώντας στην "Ε" ο πρόεδρος της ....................
Συντεχνίας Αρτοποιών Μεσσηνίας, Πέτρος Κωνσταντινέας. Ο ίδιος και οι περισσότεροι συνάδελφοί του ξεκινούν από σήμερα να πουλάνε ψωμί με το ζύγι. Κι αφού περάσει και η σιωπηλή περίοδος χάριτος, από τις αρχές Αυγούστου, ο πρόεδρος ενημερώνει τους συναδέλφους του αρτοποιούς ότι αν δεν ζυγίζουν μπροστά στον πελάτη την φραντζόλα, εκείνος μπορεί να τους καταγγείλει και να πληρώσουν πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ. 

«Το κιλό, ανάλογα την τιμή που έχει κάθε αρτοποιός, πουλιέται από 2,14 έως 2,20 ευρώ, και ο πελάτης θα το πληρώνει πλέον από 0,10 έως 0,15 ευρώ παραπάνω. Αντίστοιχα για το μισόκιλο, που τώρα πουλιέται 0,90 ευρώ, ο καταναλωτής θα επιβαρύνεται με 0,5 έως 0,7 ευρώ παραπάνω», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινέας. Είπε ακόμη ότι στους περισσότερους φούρνους της γειτονιάς η φραντζόλα που πουλιέται για μισό και ένα κιλό, το πολύ να ζυγίζουν 50 γραμμάρια λιγότερο, κι αυτό γιατί χάνουν βάρος κατά το ψήσιμο - οπότε το ψωμί με το ζύγι πιστεύει ότι περισσότερο επιβαρύνει την τσέπη του κόσμου, παρά του προσφέρει κάτι. 
«Εμείς να το ζυγίζουμε το ψωμί, καμία αντίρρηση, αλλά αυτό αφορά περισσότερο τους φούρνους της Αθήνας που εκεί κλέβουν τον καταναλωτή και πουλάνε τα 350 γραμ. για μισό κιλό», είπε ο κ. Κωνσταντινέας και πρόσθεσε: «Πρόσφατα μπήκε μια Αθηναία να αγοράσει ψωμί και απαίτησε να το ζυγίσω, το έκανα και αντί για 0,90 ευρώ πλήρωσε 0,95 ευρώ». Και αυτή η διαφορά, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινέα θα είναι ο κανόνας για τους φούρνους της γειτονιάς στη Μεσσηνία. 
«Στο φούρνο της γειτονιάς είναι πραγματικά μισό κιλό το ψωμί που πουλάμε, και αν δεν είναι μισό κιλό, άντε να έχει χάσει 50 γραμ. στο ψήσιμο. Επόμενο λοιπόν δεν είναι με το ζύγισμα να επιβαρυνθεί ο πελάτης;» αναρωτήθηκε. Είπε πάντως ότι δεν μπορούν να μη ζυγίζουν, γιατί «έτσι λέει ο νόμος, και ως σωματείο έχουμε δώσει οδηγίες στα μέλη μας για το τι πρέπει να κάνουν· αλλιώς με το που θα περάσει ο χρόνος προσαρμογής, αν κάποιος τους καταγγείλει θα αναγκαστούν να πληρώσουν πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ».

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ
Οσο για τα περιθώρια που τυχόν υπάρχουν για μείωση της τιμής του ψωμιού, ο Π. Κωνσταντινέας είπε ότι η τιμή του κιλού παραμένει εκεί που ήταν. Αλλωστε, αναλογιζόμενοι ως σωματείο τα δύσκολα που περνάει ο κόσμος, δεν σκέφτονται να ανεβάσουν την τιμή του, αλλά δεν μπορούν και να βάλουν πλαφόν γιατί απαγορεύεται. «Οι τιμές δεν θα ανέβουν γιατί υπάρχει η κρίση, θα κρατηθούν εκεί που ήταν, αλλά ζητάμε και από τον κόσμο να εμπιστεύεται το φούρνο της γειτονιάς και να μην παίρνει τα 300 και 350 γραμ. από τα σούπερ μάρκετ, που πουλάνε για φρέσκο ψωμί την κατεψυγμένη ζύμη», είπε. 

Και πρόσθεσε πως «το ψωμί μας παρασκευάζεται με πρώτες ύλες από εμάς τους ίδιους, γι' αυτό είναι ποιοτικό και με διατροφική αξία, ενώ τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν δικά τους παρασκευαστήρια, αλλά ζύμες βαθιάς κατάψυξης που ψήνουν σε φουρνάκια». Επιπλέον «επιλέγοντας τον φούρνο της γειτονιάς, τα χρήματά μας μένουν στον τόπο μας» είπε ο Π. Κωνσταντινέας - και συμπλήρωσε ότι ήδη στους φούρνους «έχει πέσει κατά πολύ η κατανάλωση, λόγω της κρίσης και λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς ψωμιού». Κυρίως όμως γιατί «μια οικογένεια που πριν από μερικά χρόνια πέταγε το μπαγιάτικο ψωμί, στις μέρες μας δεν το κάνει - ενώ εκεί που κάποιοι έπαιρναν δύο κιλά την ημέρα, πλέον παίρνουν ένα κιλό και μπορεί την άλλη μέρα να μην πάρουν».

Σχόλιο. Καλό θα είναι να ξέρουν οι Καλαματιανοί ότι το ψωμί στη πόλη μας ήταν και είναι ήδη ποιο ακριβό από την Αθήνα και άλλες πόλεις, όσο δε αφορά το νέο μέτρο ειναι το μοναδικό σωστό της Κυβέρνησης από την ανάληψη της μέχρι σήμερα γιατι όλα τα υπόλοιπα ηταν καταστροφικά..
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/epixeiriseis/item/41801-kapelo-pswmi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου