24/7/14

Το Υπουργείο «Κόβει» Δημοτικά Έργα Από Το ΕΣΠΑ

Σχόλιο, αλλά στους παρατρεχάμενους Δημάρχους τους καλύπτει και από αλλού αν θέλει ...
Δικαστικές εμπλοκές, προσφυγές εργολάβων, σταμάτημα έργων αναμένονται ως φυσικό παρεπόμενο έπειτα από το αίτημα του υπουργείουΠηγή. http://www.enet.gr/
Γεμίζουν Την Ελλάδα με γεφύρια της Άρτας είναι ο τίτλος της εφημερίδας.
«Έμφραγμα» στην ολοκλήρωση και χρηματοδότηση σημαντικού αριθμού έργων στους δήμους της χώρας, αλλά και .........
μπαράζ δικαστικών προσφυγών από εργοληπτικές εταιρείες που θα μείνουν απλήρωτες για προχωρημένες κατασκευές, αναμένεται να προκαλέσει αίτημα του υπουργείου Ανάπτυξης προς την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) για απένταξη των εν λόγω έργων από το ΕΣΠΑ.

Οπως ενημέρωσε χθες το δ.σ. της ΚΕΔΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, κ. Γιάννης Μέξης, την προηγούμενη Παρασκευή σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, παρουσία του υφυπουργού Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και του γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ Γ. Γιαννούση, ζητήθηκε από την ΕΕΤΑΑ, ως Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης, να απεντάξει την πλειονότητα των 199 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 423,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχουν συμβασιοποιηθεί πλήρως ή μερικώς τα 157 έργα και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Ιούλιο του 2015.
Σημείωσε δε, ότι η συμβασιοποίηση των έργων θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη αν δεν είχε ανασταλεί η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων σε εφαρμογή εγκυκλίου που εξέδωσε τον περασμένο Απρίλιο ο προηγούμενος υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης και «στέρησε αυτή τη δυνατότητα σε έργα που είχαν προχωρήσει σε διάφορα στάδια διαγωνιστικής διαδικασίας και θα μπορούσαν να συμβασιοποιηθούν και αυτά».
Είχε προηγηθεί τον Μάρτιο του 2014 υπουργική απόφαση του υπ. Ανάπτυξης η οποία μείωνε τις διαθέσιμες πιστώσεις στα 80 εκατ. ευρώ, όταν σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση σύστασης του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΔ-ΕΕΤΑΑ) οι διαθέσιμες πιστώσεις ήταν 383 εκατ. ευρώ. Επήλθε δηλαδή μείωση 80%, σημείωσε ο κ. Μέξης, «προκαλώντας αβεβαιότητα για τη συνέχιση χρηματοδότησης των ήδη ενταγμένων έργων σε συνάρτηση με τον μεγάλο αριθμό των νομικών δεσμεύσεων και λειτουργώντας ανασταλτικά τόσο για τους ΟΤΑ όσο και για την εν γένει απορρόφηση».
Ο ίδιος τόνισε ότι η νέα αυτή υπουργική απόφαση, η οποία μειώνει δραματικά τον προϋπολογισμό των ενταγμένων έργων, συντάχθηκε χωρίς προηγουμένως να ενημερωθούν οι αρμόδιοι φορείς, δηλαδή το υπουργείο Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ και ο ΕΦΔ-ΕΕΤΑΑ.
Συγχρόνως κατάργησε τον παλαιό τρόπο πληρωμής των έργων, μέσω του ειδικού λογαριασμού του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, χωρίς όμως να προσδιορίζει το νέο τρόπο πληρωμής, προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις μέχρι τον καθορισμό νέας διαδικασίας πληρωμής των έργων μέσω Τραπέζης της Ελλάδας (όπως δηλαδή στα υπόλοιπα έργα ΕΣΠΑ). Ασάφειες που προκάλεσαν αλυσιδωτά διακοπές εργασιών από αναδόχους σε σημαντικό αριθμό έργων.
Σε επικοινωνία που είχε ο Ενδιάμεσος Φορέας (ΕΦΔ-ΕΕΤΑΑ) με τον αρμόδιο υπάλληλο του υπουργείου Εσωτερικών διαπίστωσε ότι ακόμη και για τα έργα που πληρώνονται, δεν υπάρχουν πλέον πιστώσεις και η δυνατότητα χρηματοδότησης μετατίθεται για τον Οκτώβριο του 2014.
Σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κ. Ασκούνης τόνισε ότι θα δημιουργηθεί «απίστευτο μπάχαλο με δικαστικές εμπλοκές, προσφυγές εργολάβων, σταμάτημα έργων κ.λπ.». Πρότεινε δε να καταγγελθούν τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης ως αντι-αυτοδιοικητικοί στην περίπτωση που εμμείνουν στην απόφασή τους να απεντάξουν έργα που μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2015 και πρόσθεσε ότι η ΚΕΔΕ θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον κ. Κωνσταντινόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου