18/7/14

Μάκαρης Μανώλης. Πλήγμα Για Τους Ασφαλισμένους Ο Νέος Τρόπος Υπολογισμού Στη Συμμετοχής Των Φαρμάκων

 «Για άλλο ένα σημαντικό πλήγμα στο δημόσιο σύστημα υγείας», κάνει λόγο ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας και επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαμάτας, καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης, σχετικά με την ...................
Υπουργική απόφαση που καταργεί την από κοινού συνεισφορά ΕΟΠΥΥ και ασφαλισμένων, κατά την προμήθεια των φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Σύμφωνα με αυτήν, οι ασθενείς από την περασμένη Δευτέρα 14 Ιουλίου, αναγκάζονται να βγάζουν από την τσέπη τους, το 100% της διαφοράς στην περίπτωση που επιλέγουν πρωτότυπα ή ακριβότερα σκευάσματα.
«Ο νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής στην κατηγορία των φαρμάκων που προστατεύονται από πατέντα και δεν υπάρχουν για αυτά γενόσημα, καθιστά απαγορευτική την πρόσβαση πολλών ασθενών στο φάρμακο, οποίοι διαχωρίζονται πλέον σε δυο κατηγορίες: σε αυτούς που έχουν την οικονομική άνεση να πληρώνουν τα φάρμακά τους και σε αυτούς που αναγκαστικά θα αρκούνται πλέον σε όποια φάρμακα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Ουσιαστικά στερεί την πρόσβαση των οικονομικά αδύνατων στο φάρμακο.»
Μέχρι τώρα τη διαφορά της τιμής των συγκεκριμένων φαρμάκων από τη τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ (τιμή αναφοράς) τη μοιραζόταν ο ασφαλισμένος με τον Οργανισμό. Τώρα με τη νέα  ρύθμιση την επιβαρύνεται εξ’ ολοκλήρου ο ασφαλισμένος, αφού  καταργήθηκε το ποσοστό συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ, 50% επί της διαφοράς, από την ασφαλιστική τιμή.
Έτσι ο ασθενής θα πληρώνει την συμμετοχή του και όλη την διαφορά της λιανικής τιμής, μείον την ασφαλιστική τιμή, μέχρι το ποσό των 50 ευρώ.

«Η κάλυψη της ασφαλιστικής τιμής οδηγεί σε εκτίναξη της συμμετοχής σε μια σειρά από φάρμακα. Δεν είναι δε, λίγες οι περιπτώσεις που η διαφορές αυτές στη τιμή είναι πολύ μεγάλες. Με αυτό τον τρόπο μένουν ακάλυπτα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Παράλληλα η καθιέρωση πλαφόν φαρμακευτικής δαπάνης ανά ασθενή στερεί σημαντικά φάρμακα από τους ασφαλισμένους, αφού ο γιατρός προκειμένου να μην υπερβεί αυτό το όριο θα αναγκάζεται να συνταγογραφεί το φθηνότερο και όχι το καταλληλότερο φάρμακο, γεγονός που εμπεριέχει κίνδυνο για την υγεία του»,συμπληρώνει ο Μανώλης Μάκαρης.

Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου