12/6/14

Πιο Κοντά Οι Νέες Κάλπες

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι όχι μόνο δεν μπορούν να ανασχηματίσουν το ΔΝΤ, όπως έκαναν με τους υπουργούς τους, αλλά είναι υποχρεωμένοι να υπακούουν στις εντολές του και να εφαρμόζουν την πολιτική που αυτό, μαζί με τους άλλους δανειστές, αποφασίζει.
Η Έκθεση του Ταμείου αποκαλύπτει αυτά που ................
κρύβει επιμελώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Οτι, δηλαδή, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να γίνει η συζήτηση σχετικά με την ανάγκη λήψης νέων μέτρων και νέου δανείου.
Ποια θα είναι αυτά τα μέτρα; Τα περιγράφει με σχετική σαφήνεια: νέες απολύσεις στο Δημόσιο για να σπάσει το «ταμπού», κατάργηση των τριετιών για να μην αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, νέα μείωση συντάξεων, ομαδικές απολύσεις. Κι όλα αυτά σε μια αγορά εργασίας στην οποία η ανεργία είναι κοντά στο 30%, οι χαμηλές αμοιβές έχουν γίνει καθεστώς, η απλήρωτη εργασία συνηθισμένο φαινόμενο. Κι όσο για το κοινωνικό μέρισμα, πάνω στο οποίο έστησε ένα μύθο η κυβέρνηση για να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους, είναι ξεκάθαρη: Δόθηκε ως έκτακτο βοήθημα και δεν θα επαναληφθεί τον επόμενο χρόνο. Για να δικαιολογήσουν τη λήψη νέων μέτρων, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, που κλείνουν ερμητικά τα μάτια στη φτώχεια των Ελλήνων και στην κοινωνική εξαθλίωση καθώς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι αριθμοί και τα λεφτά τους, «βλέπουν» δημοσιονομικό κενό ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ το 2015, που θα φθάσει το 2016 τα 3,7 δισ. και επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ το 2017.
Όλα τα παραπάνω μαζί με τη διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει η ανασχηματισθείσα, ετερόκλητη, χωρίς πολιτική στόχευση, αλλά με σαφή προεκλογικό προσανατολισμό, κυβέρνηση.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι είναι ένα έργο που υπερβαίνει τις δυνατότητές της, που υπερβαίνει ακόμα και την εντολή που έχει από τον ελληνικό λαό, καθώς μόλις πριν από δυόμισι εβδομάδες ηττήθηκε καθαρά στις ευρωεκλογές. Η έκθεση του ΔΝΤ, και κυρίως η επισήμανσή της για τη νέα αξιολόγηση που θα γίνει το φθινόπωρο, φέρνει τις πρόωρες εκλογές ακόμα πιο κοντά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου