18/6/14

Αδιαφορούν Οι Δήμαρχοι Της Μεσσηνίας Για Το Περιβάλλον

Μια ακόμα ευκαιρία άφησαν να πάει χαμένη οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας, οι οποίοι στα λόγια «σκίζουν τα ιμάτιά τους» για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, αλλά στην πράξη υπάρχει πρόβλημα. Έτσι, στην εκδήλωση που ........
έγινε στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του ΤΕΕ, οι Δήμοι μας ήταν απόντες.
Στο μεταξύ, έντονο προβληματισμό για την ανάπτυξη της Ελαίας, στην περίπτωση που υλοποιηθεί η πρόταση του επενδυτή για την κατασκευή 48 οικιών, προκάλεσε στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ελαία». 

ΤΟ ΤΕΕ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕ ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Απόντες οι Δήμοι μας 
από περιβαλλοντικά προγράμματα

Μια ακόμα ευκαιρία άφησαν να πάει χαμένη οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας, οι οποίοι στα λόγια «σκίζουν τα ιμάτιά τους» για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, αλλά στην πράξη υπάρχει πρόβλημα.
Έτσι, στην εκδήλωση που έγινε την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του ΤΕΕ, και αφορούσε ένα πρόγραμμα βελτίωσης της ζωής των πολιτών, οι Δήμοι μας ήταν απόντες.
Παρά την άγνοιά μας, εκείνο που καταδεικνύεται καθημερινά είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πλέον έχει τη δυνατότητα να παρέμβει με συγκεκριμένο και συγκροτημένο τρόπο στα μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως είναι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μείωσης του ενεργειακού κόστους λειτουργίας των δημόσιων κτηρίων.
Μέσα από το συντονισμό και τη συνεργασία, μπορεί να εξασφαλίσει την επιστημονική γνώση, τις τεχνικές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για έργα και πρακτικές άμεσης απόδοσης και οικονομικού οφέλους. Αρκεί, βέβαια, να το θέλει.
Αυτό έδειξε, όμως, τα τελευταία δυόμισι χρόνια η συνεργασία του ΤΕΕ με επτά Δήμους της χώρας, τις Περιφερειακές Αρχές και παρόχους ενέργειας, όπως η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «SEAP-PLUS». Ένα έργο που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία και φορέων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που διαθέτουν τις κατάλληλες γνώσεις και εμπειρία.
Οι ειδικότερες παρεμβάσεις που μπορούν να αναληφθούν από την Αυτοδιοίκηση και να υποστηριχτούν τεχνικά από φορείς που κατέχουν τη γνώση και από προγράμματα της Ε.Ε. που εξασφαλίζουν χρηματοδοτικούς πόρους, είναι:
Δημοτικά Κτήρια: Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων, ευαισθητοποίηση δημοτικών υπαλλήλων, μαθητών.
Δημοτικός Φωτισμός: Μελέτη φωτισμού, αντικατάσταση υπαρχόντων λαμπτήρων με αποδοτικότερους νέας τεχνολογίας, εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης.
Αγροτικός τομέας: Εκσυγχρονισμός των γεωργικών ελκυστήρων και τεχνικών άρδευσης, σύστημα ηλεκτρονικής υδροληψίας για άρδευση με κάρτες χρέωσης.
Μεταφορές: Αποδοτικότερη διαχείριση δημοτικού στόλου, ecodriving, χρήση βιοκαυσίμων.
Τοπική Ηλεκτροπαραγωγή: Φωτοβολταϊκά στις στέγες, εγκατάσταση φωτιστικών σημείων με Φ/Β πλαίσιο, κατασκευή μικρών φραγμάτων/ υδροηλεκτρικών σταθμών.
Τοπικά Παραγόμενη Θέρμανση/ Ψύξη: Εγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης (με βιομάζα), υποδομές παραγωγής βιοαερίου.
Το ΤΕΕ, το οποίο είχε και την ευθύνη συντονισμού του έργου «SEAP-PLUS» στην Ευρώπη, διοργάνωσε, όπως προείπαμε, την τελική εθνική εκδήλωση με θέμα: «Προώθηση και Ενίσχυση της Πρωτοβουλίας του Συμφώνου των Δημάρχων στην Ελλάδα: Περισσότεροι συμμετέχοντες, καλύτερα Σχέδια Δράσης στην Ευρώπη».



ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ, ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ Γ. ΔΕΛΗ «ΕΛΑΙΑ» 

Έντονος προβληματισμός για την ανάπτυξη στην Ελαία

Ευκαιρία για την ανάπτυξη ενός έντονου προβληματισμού ως προς το μέλλον των ελληνικών ακτογραμμών, αλλά και την ανάπτυξη της περιοχής της Ελαίας, στην περίπτωση που υλοποιηθεί η πρόταση του επενδυτή για την κατασκευή 48 οικιών, έδωσε στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ελαία», σε σκηνοθεσία του Γ. Δελή, στον πολιτιστικό χώρο «Ρομάντσο».
Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριφυλίας, τα Διοικητικά Συμβούλια πολλών Συλλόγων της περιοχής, που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, κατασκηνωτές και όσοι για πολλές δεκαετίες επισκέπτονται και γνωρίζουν την Ελαία, εκπρόσωποι του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων που χρησιμοποιούν την περιοχή ως κατασκηνωτικό χώρο, εκπρόσωποι του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας, καθώς και επιστήμονες, οι οποίοι εξέφρασαν το περιβαλλοντικό τους ενδιαφέρον για την περιοχή, αλλά και άτομα που γνώρισαν την Ελαία μέσα από το ντοκιμαντέρ και δήλωσαν μελλοντικοί επισκέπτες της.
Επίσης, παραβρέθηκαν μέλη της διοίκησης του Συλλόγου απανταχού Ελαιατών, όπως και εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής.
Με το πέρας της προβολής, που διήρκεσε περί τα 43 λεπτά και παρουσίασε τον τόπο, τους ανθρώπους, τις δραστηριότητές τους, αλλά και τα σχέδια του επενδυτή, τις απόψεις του Συλλόγου και των ανθρώπων της περιοχής σχετικά με την επικείμενη επένδυση, αναδείχθηκε η ιδιαιτερότητα του οικότοπου.
Ο σκηνοθέτης, αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους, κάλεσε τον νυν και τον τέως πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας να συμμετέχουν σε διάλογο.
Κατά το χαιρετισμό του ο νυν πρόεδρος του Συλλόγου εξήρε το ήθος, την επιστημονική κατάρτιση, την επιμονή, την εργατικότητα και την απλότητα με την οποία ο σκηνοθέτης, χωρίς κανείς να του το ζητήσει, ή να το επιβάλλει, κινηματογραφούσε επί ενάμιση μήνα, καλύπτοντας μόνος του όλα τα έξοδα της παραγωγής. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρόκειται για άτομο με πολλές αναζητήσεις και περιβαλλοντικά ευαίσθητο, που κατέθεσε κι αυτός τις δυνάμεις του για το συγκεκριμένο οικοσύστημα.


Προβληματισμοί 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τέθηκαν προβληματισμοί τόσο για το μοντέλο ανάπτυξης που προτείνει ο επενδυτής όσο και αν το δάσος μπορεί να δέχεται επισκέπτες χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον. Επισημάνθηκε ότι μπορεί το ντοκιμαντέρ να θίγει τη συγκεκριμένη υπόθεση της επένδυσης, αλλά ολόκληρη η ελληνική ακτογραμμή μπαίνει ήδη με την κατάθεση και την απόσυρση νόμου για τη διαχείριση των αιγιαλών σε μια νέα εποχή, που επιβάλλει τη συνειδητοποίηση του τι πρόκειται να συμβεί, όπως και την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών, φορέων και επιστημόνων για την αποφυγή εφαρμογής ενός μοντέλου που έχει ήδη απορριφθεί από άλλες χώρες (Ισπανία).
Τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας, αφού ευχαρίστησαν το σκηνοθέτη για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ, του ζήτησαν να γίνει και νέα προβολή, το καλοκαίρι, στο χώρο της Ελαίας, προκειμένου να το παρακολουθήσουν ακόμη περισσότεροι Τριφύλιοι και επισκέπτες της περιοχής.


Το ντοκιμαντέρ 
Το ντοκιμαντέρ «Ελαία» αποτελεί παραγωγή του 2013 και, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η μουσική ανήκει στους Paco Rodriguez και Ethnical Vibes με την ευγενική παραχώρηση από Sitarsonic Records.
Η Ελαία είναι ένα από τα τελευταία παράκτια δάση στην Ελλάδα, μερικά χιλιόμετρα βορειότερα της Κυπαρισσίας, στα σύνορα με την Ηλεία. Στο συγκεκριμένο χώρο οι θαλάσσιες χελώνες έφτιαξαν 1.452 φωλιές το καλοκαίρι του 2013 και οι κατασκηνωτές από όλη την Ευρώπη ξεπέρασαν τους 2.000. Σήμερα η πανίδα και η χλωρίδα του τόπου απειλείται από την ανέγερση 48 παραθεριστικών κατοικιών στο παράκτιο δάσος.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο σκηνοθέτης Γ. Δελής γεννήθηκε στην Τρίπολη και πληροφορήθηκε για την Ελαία από φίλους του. Αφού συγκέντρωσε το πληροφοριακό του υλικό, επισκέφθηκε την Ελαία με τη σύντροφό του και ενώ υπολόγιζε να παραμείνει μόνο μία εβδομάδα, έμεινε πέντε, παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου