6/3/12

Κόντρα Τατούλη - Νίκα Για Τα Σκουπίδια !

Διαστάσεις παίρνει η κόντρα δημάρχων και περιφερειάρχη για την υπόθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών με αφορμή τα πρόστιμα για τις χωματερές. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας ξεκαθάρισε χθες ότι
οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου δεν θα πληρώσουν τα πρόστιμα. Από την Τρίπολη όμως ο Περιφερειάρχης Πετρ. Τατούλης διαμήνυσε ότι τα ποσά θα παρακρατηθούν από τις επιχορηγήσεις των δήμων, υποδεικνύοντας τον κ. Νίκα να ασχοληθεί με τα σκουπίδια του δικού του δήμου.

Ο Τατούλης επέκρινε
το Νίκα για τα σκουπίδια

Τον πρόεδρο της ΠΕΔ - δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, για  το θέμα των σκουπιδιών, επέκρινε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Ανέφερε ότι «οφείλει να διαχειριστεί τα σκουπίδια που παράγει η πόλη του και με τρόπο που να μη θίγει τους άλλους» και συμβούλευσε τους δημάρχους να μην ασχολούνται μόνο με αυτό το θέμα, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος τους δεν είναι μονοσήμαντος και θα πρέπει να ασχοληθούν και με θέματα ανάπτυξης. Οσον αφορά τις δηλώσεις των δημάρχων πως δε θα πληρώσουν τα πρόστιμα που τους επέβαλε η Περιφέρεια, τις χαρακτήρισε λεονταρισμούς και υποστήριξε ότι θα παρακρατηθούν από τους πόρους, τους ΚΑΠ που προβλέπονται να πάρουν οι δήμοι τους. Πρόσθεσε ότι τα πρόστιμα (και άλλα δηλαδή) δεν έχουν επιβληθεί λόγω της κινητικότητας που υπάρχει από πλευράς Περιφέρειας και οι δήμαρχοι θα πρέπει να ασχοληθούν με το πρόβλημα, «γιατί ο χρόνος πέρασε και ήδη έχουν ολιγωρήσει και κωλυσιεργήσει σημαντικά».
Είπε ακόμα πως η αρμοδιότητα ανήκει εξ ολοκλήρου στους δήμους και η Περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα για την ολοκληρωμένη διαχείριση. Mάλιστα, ισχυρίστηκε ότι έχουν το ρόλο του αρωγού στην προσπάθεια που γίνεται, ενώ μίλησε για χρόνους που θα είναι πολύ σύντομοι για τη δημιουργία της μονάδας (για την ολοκληρωμένη διαχείριση), αναφέροντας  πως αυτοί που μιλούν για ευθύνη της Περιφέρειας έχουν αγκυλωμένες αντιλήψεις και θέλουν να θολώσουν τα νερά.

Ο ΝΙΚΑΣ ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΟ ΣΚΟΙΝΙ ΤΗΣ ΔΙΕΛΚΥΣΤΙΝΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
"Οι δήμαρχοι δεν πληρώνουν
πρόστιμα της Περιφέρειας"


Δεν πρόκειται οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου να πληρώσουν τα πρόστιμα που έχει επιβάλει η Περιφέρεια για τις χωματερές, επαναβεβαίωσε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Προειδοποίησε μάλιστα ότι σε τυχόν επιβολή νέων προστίμων οι 26 δήμαρχοι θα κινηθούν δικαστικά «κατά παντός υπευθύνου».
Για μία ακόμα φορά ο δήμαρχος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Πελοποννήσου, τόνισε ότι οι ΟΤΑ δεν είναι αρμόδιοι να διαχειρίζονται σκουπίδια.
Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε, οι δήμοι υφίστανται τις συνέπειες από τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος για την «ενδιάμεση φάση» διαχείρισης, μέχρι την υλοποίηση της οριστικής λύσης.
Ο Π. Νίκας επέμεινε ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται απατηλές ελπίδες για σύντομη υλοποίηση της οριστικής λύσης -«τα βήματα είναι θετικά, αλλά η λύση είναι μακριά» σημείωσε.
Καταλήγοντας σημείωσε ότι οι δήμαρχοι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα πιέσουν μέσω της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να συγκληθεί κοινή σύσκεψη των πιο πάνω υπουργείων, της Περιφέρειας και της ΠΕΔ Πελοποννήσου, προκειμένου να δοθεί λύση στο οξύ πρόβλημα της «ενδιάμεσης φάσης» διαχείρισης.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Στο μεταξύ, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας στη σημερινή της συνεδρίαση, στις 12 το μεσημέρι, θα συζητήσει για την κατάρτιση όρων και τη σύνταξη διακήρυξης διεθνούς δημόσιου ανοιχτού διαγωνισμού για τη διαχείριση των σκουπιδιών της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Ο διαγωνισμός αφορά α) επεξεργασία των σύμμικτων αστικών απορριμμάτων του δήμου με σύστημα κομποστοποίησης των οργανικών, με προϋπολογισμό 2.452.100 ευρώ και β) μεταφορά και διάθεση των απορριμμάτων, με προϋπολογισμό 2.669.100 ευρώ.
Ο δήμαρχος Π. Νίκας χαρακτήρισε «τυπική» τη διαδικασία, εξηγώντας ότι «ο παραλογισμός του ελληνικού κράτους» επιτρέπει εκταμίευση πιστώσεων για διαχείριση απορριμμάτων μόνο αν βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου