30/3/12

Το Νερό Προστατεύει Και Τους Νεφρούς !


Aτομα που δεν καταναλώνουν αρκετά υγρά έστω και για μικρό διάστημα εμφανίζουν μειωμένη αυτοσυγκέντρωση, κουράζονται εύκολα και ταλαιπωρούνται από συχνούς πονοκεφάλους “Σύμμαχος” των νεφρών είναι το νερό. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθάει τους νεφρούς να  ..........
αποβάλουν το νάτριο, την ουρία και τις τοξίνες του οργανισμού. Μία μεγάλη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 2.500 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών, έδειξε πως όσοι κατανάλωναν τρία λίτρα νερού ημερησίως, εμφάνιζαν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νεφροπάθεια.Σε παρόμοια αποτελέσματα οδήγησε μία ακόμη μελέτη σε περισσότερους από 2.000 υγιείς άνδρες, ηλικίας άνω των 46 ετών. Oσοι έπιναν περισσότερο νερό, αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν έκπτωση της νεφρικής τους λειτουργίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μειωμένη πρόσληψη υγρών έχει επίπτωση στη σωματική και νοητική υγεία. Περιορίζει την απόδοση του ανθρώπου, ενώ εμπλέκεται και στην επιδείνωση υφιστάμενων παθήσεων. Η χρόνια, ήπια αφυδάτωση εμφανίζεται συχνά σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, ειδικά σε ηλικιωμένους που ασκούνται, ιδίως στα θερμά κλίματα. Η ελλιπής ενυδάτωση είναι ένας ενδεχόμενος παράγοντας επίσπευσης ορισμένων οξειών παθήσεων στους ηλικιωμένους, ενώ σχετίζεται με εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.
Aτομα που δεν καταναλώνουν αρκετά υγρά έστω και για μικρό διάστημα, εμφανίζουν μειωμένη αυτοσυγκέντρωση, κουράζονται εύκολα και ταλαιπωρούνται από πονοκεφάλους. Το νερό και η κατανάλωση υγρών είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Μεταφέρει τις θρεπτικές, αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες, ενώ βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
Φρούτα και λαχανικά
Πλούσια σε νερό είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Εκτιμάται ότι το 90% του βάρους τους είναι νερό, όταν το ποσοστό αυτό είναι μόλις 30% στο ψωμί και 50% στο ωμό κρέας. Σε καθημερινή βάση, ο άνθρωπος καταναλώνει και αποβάλλει δύο λίτρα νερό. Από αυτό, το 70% προέρχεται από νερό ή άλλα υγρά που προσλαμβάνει και το 29,9% από τροφές, ενώ το 0,1% είναι νερό από καύσεις τροφών.
Πιο καθαρό και ασφαλές νερό προσφέρουν τα φίλτρα οικιακής χρήσης. Το νερό του δικτύου υφίσταται μία σειρά από διαδικασίες καθαρισμού, αλλά είναι πιθανό να φτάσουν στη βρύση μας οργανισμοί που υποβαθμίζουν την καθαρότητά του.
Τα προβλήματα αυτά οφείλονται κυρίως στην παλαιότητα του δικτύου υδροδότησης. Η τεχνολογία παρέχει, ωστόσο, δυνατότητες περαιτέρω καθαρισμού του νερού που φτάνει στα ποτήρια μας. Ο καθαρισμός μπορεί να γίνει με φίλτρα ή συσκευές επεξεργασίας. Η επιλογή τους μπορεί να γίνει μέσα από μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων αυτού του τύπου και έπειτα από συνεννόηση με κάποιον ειδικό. Καλό είναι να έχουμε υπόψη ότι το νερό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την υγεία μας και αποτελεί το 70% του ανθρώπινου σώματος.
Τα χαρακτηριστικά ενός καθαρού νερού είναι η διαύγειά του, η απουσία μικροβίων, επικίνδυνων μικροοργανισμών, βαρέων μετάλλων, λιπασμάτων και άλλων παθογόνων στοιχείων. Πρέπει, επίσης, να περιέχει τα άλατα που είναι χρήσιμα στον οργανισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου