22/3/12

Αύριο Η191η Επέτειο Της Απελευθέρωσης Της Καλαμάτας. Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Δεν θα παραστεί εκπρόσωπος της κυβέρνησης -και πιθανότατα ούτε και οι βουλευτές μας- στις αυριανές εκδηλώσεις για την 191η επέτειο της απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τους Τούρκους, στις 23 Μαρτίου 1821.
Αυτό γνωστοποίησε...............
χθες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας ότι στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, την Κυριακή, στην Καλαμάτα, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο συμπατριώτης μας Γιώργος Κανελλόπουλος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Δεν θέλω να σχολιάσω αυτό που υπερβαίνει τις δικές μου δυνάμεις, εγώ πάντως θα είμαι παρών» αρκέστηκε να δηλώσει ο δήμαρχος όταν ρωτήθηκε από την «Ε» για τους λόγους της μη παρουσίας κεντρικών πολιτικών προσώπων και βουλευτών στην αυριανή εκδήλωση, στην πλατεία 23ης Μαρτίου.
Χαρακτήρισε «λαμπρές» πάντως τις αυριανές εκδηλώσεις, τις οποίες διοργανώνει ο δήμος, αναφέροντας με την ευκαιρία ότι ολοκληρώνονται και οι εργασίες τοποθέτησης της προτομής του Μητροπέτροβα στην πιο πάνω πλατεία, στο χώρο που έχει διαμορφωθεί στην κεντρική νησίδα -ενώ για αυτή του Νικηταρά είπε ότι επειδή υπήρξε ένα τεχνικό πρόβλημα, θα τοποθετηθεί τον Απρίλιο.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι αυριανές εκδηλώσεις κορυφώνουν τον εορτασμό για την επέτειο απελευθέρωσης της Καλαμάτας, η αναπαράσταση της οποίας θα γίνει στις 4.20 το απόγευμα, στην πλατεία 23ης Μαρτίου.
Νωρίτερα, περί τις 3 το μεσημέρι θα γίνει, μπροστά από το ηρώο, η παράταξη των σημαιών των σχολείων της πόλης, 20 λεπτά αργότερα θα τερματίσουν οι δρομείς στο δρόμο θυσίας και στις 3.30 θα αφιχθεί στην πλατεία ο λαμπαδηδρόμος με την ιερή φλόγα από τη Μονή Βελανιδιάς. Θα ακολουθήσουν η σημαία της Επανάστασης, η αφή της φλόγας και έπαρση της σημαίας.
Στις 3.40 θα τελεστεί η δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και στις 4 θα ψαλεί τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης.
Θα ακολουθήσει προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του ιερού αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα και στις 4.20 το απόγευμα θα ξεκινήσει η αναπαράσταση της κατάληψης της Καλαμάτας.
Στις 5 το απόγευμα θα ξεκινήσει η παρέλαση μαθητών σχολείων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών και στις 5.30 στο Δημαρχείο Καλαμάτας ο δήμος θα δεξιωθεί τους επισήμους και θα ακολουθήσει η ανακήρυξη του Πέτρου Θέμελη ως επίτιμου δημότη Καλαμάτας. Στη συνέχεια θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις στους πρωτεύσαντες αθλητές στο δρόμο θυσίας.

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται σήμερα και αύριο -με την αφορμή της 191ης επετείου για την απελευθέρωση της Καλαμάτας, αναφερόταν η συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο.
Ειδικότερα, απόψε στις 8.30, στο Πνευματικό Κέντρο, θα δοθεί συναυλία από τη Δημοτική Φιλαρμονική, κατά την οποία θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», τον «Θούριο» του Ρήγα Φεραίου, τους "Αχαρνής", ελληνικοί χοροί και τραγούδια σε μουσική Διονύση Σαββόπουλου, Γιάννη Μαρκόπουλου, Χρήστου Λεοντή, Μάνου Χατζιδάκι, Σάκη Τσιλίκη, Παντελή Θαλασσινού, Γιώργου Χατζηνάσιου κ.ά. και ποίηση Διονυσίου Σολωμού, Μάνου Ελευθερίου, Σώτιας Τσώτου, Οδυσσέα Ελύτη κ.ά.
Θα τραγουδήσουν οι Βαγγέλης Δούβαλης, Σταυρούλα Νικολοπούλου, Δημήτρης Χαρλέπας, αφηγήτρια θα είναι η Παναγιώτα Ηλιοπούλου και τα θεατρικά κείμενα είναι του Βασίλη Φλώρου, ενώ η γενική διεύθυνση είναι του Κώστα Νικολέα. Στην εκδήλωση συμμετέχει η θεατρική ομάδα «Ωκύτοπο» του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας η οποία θα παρουσιάσει «Τον μπερντέ των οπλαρχηγών».
Αύριο το βράδυ στις 9, εξ άλλου, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, θα παρουσιαστεί η μουσική παράσταση με τίτλο «...που ’χουν οι κλέφτες σύναξη κι όλοι οι καπεταναίοι...» με αναφορά στον αγώνα του ’21 μέσα από τα δημοτικά τραγούδια. Σε αυτή συμμετέχουν, το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, σε συνεργασία με τη Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας και την ορχήστρα «Μοραΐτες», σε κείμενα του Τάσου Μίχου, που αφηγείται ο ίδιος.
Για τις εκδηλώσεις ενημέρωσαν ο πρόεδρος της Δημοτικής Φιλαρμονικής Θανάσης Βασιλόπουλος, ο αρχιμουσικός Κώστας Νικολέας, ο τραγουδιστής Βαγγέλης Δούβαλης, η Αννα Μαύρου - Μπουζιάνη και ο Τάσος Μίχος εκ μέρους του Λυκείου των Ελληνίδων και ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος από τους «Μοραΐτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου