17/11/12

Αναξιόπιστος Πλέον Ο Αντώνης Σαμαράς !


Η δήλωση του πρωθυπουργού τον Οκτώβρη ήταν κατηγορηματική. Χωρίς της δόση τα αποθεματικά  έχουν εξαντληθεί δήλωσε. Τι άλλαξε και δεν χρεοκοπήσαμε.
Δείτε το Video των τότε δηλώσεων του Εδώ
Δεν είναι η πρώτη φορά  που συμβαίνει αυτό. Με απειλές χρεοκοπίας  και ..........
στάση πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις, ο λαός οδηγήθηκε στις κάλπες, βουλευτές υπέγραψαν μνημόνια και το έργο επαναλαμβάνεται.
Τελευταία πράξη του ελληνικού δράματος , η δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη  Σαμαρά με αποδέκτες  Ευρωπαίους και ΔΝΤ, ότι αν δεν καταβληθεί μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, τουλάχιστον η δόση των 31, 5 δισ .ευρώ, τα αποθεματικά στα ταμεία τελειώνουν.
Η 16η Νοεμβρίου ήρθε, η δόση ποτέ και όμως το ελληνικό κράτος για άλλη μια φορά δεν χρεοκόπησε επισήμως. Έτσι  μετά την αποπληρωμή των χρεογράφων €5 δισ, και τη δέσμευση του υπουργού Εργασίας ότι μισθοί και συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά τον Δεκέμβριο κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι τα διαθέσιμα επαρκούν μετά βίας έως τις 16 Νοεμβρίου.
Ο κύριος σκόπελος που είχε να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση για την αποφυγή ενός πιστωτικού γεγονότος, ήταν η αποπληρωμή  των υποχρεώσεων της σε χρεόγραφα που ανέρχονται στα 5 δισ ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Αυγούστου το Δημόσιο αντιμετώπισε υποχρεώσεις από λήξεις εντόκων ύψους 1,6 δισ. ευρώ και έπρεπε να εξοφλήσει στο ακέραιο ομόλογο ύψους 3,3 δισ. ευρώ που διακρατούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Προκειμένου να ανταποκριθεί ομαλά στις υποχρεώσεις αυτές και να μην δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα δεν επαρκούσαν, δόθηκε από την ΕΚΤ η δυνατότητα αύξησης του δανεισμού μέσω εντόκων.
Έτσι, το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε μέσω τρίμηνων εντόκων συνολικά 5 δισ. ευρώ.       
Αυτό ποσό καλύφθηκε με τα 4,062 δισ. ευρώ συνολικά άντλησε το ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας ενός και τριών μηνών που διενήργήθηκε στις 13 Νοεμβρίου.
Πιο αναλυτικά, το Δημόσιο άντλησε  2,762 δισ. ευρώ από τα έντοκα διάρκειας ενός μήνα (με ακριβό επιτόκιο 3,95%) και 1,3 δισ. ευρώ από τα τρίμηνα έντοκα (με επιτόκιο 4,2% από 4,24% στην προηγούμενη δημοπρασία). Επίσης συμπληρωματικά το κράτος άντλησε την Πέμπτη, το ποσό των 937,5 εκατ. Ευρώ , ποδεχόμενο μη ανταγωνιστικές προσφορές από τις δύο δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που έγιναν την περασμένη Τρίτη.
Είναι προφανές ότι το υπουργείο "επενδύει" στην προοπτική εκταμίευσης της δόσης του δανείου, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις αυξημένες πλέον υποχρεώσεις που θα προκύψουν τον Δεκέμβριο.
Πως καλύφθηκαν μισθοί και συντάξεις
Μικρή ανάσα όμως, για όσο καθυστερεί ακόμη η περιβόητη δόση, δίνει στο υπουργείο Οικονομικών και η μετάθεση της πληρωμής κατά μία εβδομάδα ή έως και δέκα ημέρες στην ημερομηνία καταβολής των συντάξεων που έπρεπε να πληρωθούν στα τέλη του Δεκεμβρίου.
Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να βάλει αργότερα τα λεφτά των συντάξεων στους λογαριασμούς των Ταμείων, εξοικονομώντας περίπου 1-1,5 δισ. ευρώ και ευελπιστώντας ότι έως τότε θα έχει καταφτάσει και η δόση που αναμένει από την Τρόικα.
Όπως όλα δείχνουν, αν δεν αλλάξει κάτι στους σχεδιασμούς, οι συνταξιούχοι φέτος θα κάνουν Χριστούγεννα μόνο με τα λεφτά από το "κουτσουρεμένο" δώρο, που θα έλθει στις 15 Δεκεμβρίου. Οι συντάξεις Ιανουαρίου όλων των Ταμείων θα καταβληθούν πιθανότατα τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου.
Αυτό γίνεται στο όνομα του "εξορθολογισμού" στην καταβολή των συντάξεων, που από 1-1-2013 θα γίνεται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής συντάξεων με βάση τα στοιχεία που θα επεξεργαστεί η ΗΔΙΚΑ.
Η αλλαγή αυτή θα ισχύσει και για τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου που θα πρέπει επίσης να καταχωρηθούν στην κοινή ηλεκτρονική βάση δεδομένων της ΗΔΙΚΑ.
Αυτό συμβαίνει τουλάχιστον για τον μήνα Δεκέμβριο, προκειμένου να διασταυρωθούν και να εντοπιστούν όλες οι συντάξεις που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι από κάθε πηγή, για να επιβληθούν και οι νέες παρακρατήσεις 5% - 20% στα ποσά που θα ξεπερνούν αθροιστικά τα 1.000 ευρώ (κύριες και επικουρικές).
Υπό κανονικές συνθήκες, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα πληρώνονταν τις κύριες συντάξεις στις 21 Δεκεμβρίου, του Δημοσίου στις 24 του μήνα, ενώ του ΟΑΕΕ την 1η Ιανουαρίου. Στην παρούσα φάση όμως, όπου το δημόσιο αναγκάζεται ακόμα και να δανείζεται με έντοκα γραμμάτια για μόλις 4 εβδομάδες και μετά από συνεννόηση με την Τρόικα για το πότε τελικά θα έρθει η δόση, η καθυστέρηση πληρωμής των συντάξεων του φαντάζει σαν ένα "άτοκο" δάνειο λίγων ημερών από όλους τους συνταξιούχους.
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με κύκλους του υπουργείου οικονομικών  από τα φορολογικά έσοδα τους τελευταίους μήνες ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ το μήνα, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα ρευστότητας στο κράτος   
Στάση πληρωμών κήρυξε το κράτος στα χρέη προς τους ιδιώτες
Είναι κοινό μυστικό ότι το ελληνικό κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών στα χρέη προς του ιδιώτες και κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία. Σήμερα υπολογίζεται ότι ποσό αυτό προσεγγίζει τα 9 δισ ευρώ  και αυξάνεται με γεωμετρική ταχύτητα.
Αξίζει να σημειωθεί  οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθασαν το Φεβρουάριο στα 6,32 δισ. ευρώ, έναντι 5,94 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών για τον περασμένο Φεβρουάριο.
Οι μεγαλύτεροι οφειλέτες είναι τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με 2,79 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,1 δισ. ευρώ προέρχεται μόνο από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και ακολουθούν: τα νοσοκομεία με χρέη 1,46 δισ. ευρώ, η τοπική αυτοδιοίκηση (ΟΤΑ) με χρέη 1,045 δισ. ευρώ, τα υπουργεία με οφειλές 731 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τακτικού προϋπολογισμού 555 εκατ. ευρώ και τα 188 εκατ. ευρώ είναι οφειλές προς επενδυτές) και τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα με χρέη 258 εκατ. Ευρώ.
Οι κυβερνώντες λένε ότι με την εκταμίευση της δόσης θα δοθεί ένα πόσο για αποπληρωμή του χρέους, αλλά υπό όρους και προϋποθέσεις .
Συγκεκριμένα αυτό θα γίνεται με  υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος θα δίνει τη τελική έγκριση για την επιστροφή ποσών άνω των 300.000 ευρώ, ανά δικαιούχο, τα οποία οφείλει το ελληνικό δημόσιο σε ιδιώτες ή εταιρείες δικαιούχους επιστροφής.
Για τη διαδικασία αυτή θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας και προαπαιτούμενο είναι ο έλεγχος πληρότητας των δικαιολογητικών.
Τα παραπάνω διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης απαντώντας εγγράφως στην καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας και υιοθετήθηκε από τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ σύμφωνα με την οποία "επιχειρηματίες, στους οποίους οφείλει χρήματα το ελληνικό δημόσιο, πλησιάζουν παράγοντες κομμάτων της συγκυβέρνησης ζητώντας τη μεσολάβηση τους για την άμεση εξόφλησή τους μετά τη λήψη της πολυαναμενόμενης δόσης του δανείου".
Όπως σπεύδει να επισημάνει ο υφυπουργός Οικονομικών, η διαδικασία επιστροφής φόρων σε δικαιούχους πραγματοποιείται μετά από έλεγχο, ο οποίος γίνεται αρχικά στις ΔΟΥ ως προς τα τυπικά και ουσιαστικά στοιχεία που καθιστούν τον ιδιώτη ή την εταιρεία δικαιούχο επιστροφής, ελέγχονται τα δικαιολογητικά, η νομιμότητα της επιστροφής, ενώ διενεργείται και προσωρινός ή τακτικός έλεγχος όπου αυτός απαιτείται, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι για ποσά έως 300.000 ευρώ αρμόδιος για την έγκριση των επιστροφών αυτών είναι ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ ενώ για μεγαλύτερα ποσά οι εν λόγω φάκελοι υποβάλλονται στη Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων από τις αρμόδιες ΔΟΥ και αφού τύχουν σχετικής επεξεργασίας και ελέγχου πληρότητας ως προς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προωθείται με απόλυτη σειρά προτεραιότητας σχέδιο απόφασης έγκρισης επιστροφής στον υπουργό Οικονομικών για την τελική υπογραφή και σύμφωνα με την κατά μήνα εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου