15/4/14

Αλλαγή Για Το Δήμο Καλαμάτας Γιάννης Α. Χριστόπουλος Απολογισμός


Η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια περνά  πολύπλευρη κρίση η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και αξιακό επίπεδο.
Η κρίση αυτή τείνει να εξελιχτεί σε .................
ανθρωπιστική με οδυνηρές συνέπειες  για μεγάλη μερίδα συνδημοτών μας.
Ο θεσμός της αυτοδιοίκησης αυτές τις δύσκολες ώρες, για όλους, οφείλει να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο και να αγκαλιάσει το λαό προσφέροντας αλληλεγγύη και κοινωνική προστασία κυρίως στους ποιο βαριά δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας.
Η δημοτική μας παράταξη  ΄΄ ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΄΄ , χωρίς να μηδενίζει όλες τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής, θεωρεί όμως πως μετά από 8 χρόνια, έκλεισε τον κύκλο της ΄΄ ότι ήταν να δώσει  το έδωσε  ΄΄.
 Ας θυμηθούμε ΜΑΖΙ  δέκαπεντε (15) … δράσεις της   :
·         Αποτυχία στη  διαχείριση των απορριμμάτων,  με  συνέπεια το βαρύ χαράτσι  που καταβάλουν οι δημότες στους ΄΄ φίλους - υποδίκους ΄΄ σκουπιδοεργολάβους  και  διάφορους  ΄΄ πειραματιστές ΄΄ διαχειριστές. Απαξίωση της ΜΟΛΑΚ
·         Αποσπασματικές παρεμβάσεις  στο κυκλοφοριακό, οδήγησαν  σε ασφυκτικό μποτιλιάρισμα το κέντρο  και συνεχή ατυχήματα  στην πόλη. 
·         Αδυναμία  να συγκροτήσει κοινωνικό δίκτυο αντιμετώπισης των προβλημάτων που βιώνουν  οι δημότες και είναι  αποτέλεσμα των πολιτικών της κρίσης.
·         Αναποτελεσματικότητα και  ψηφοθηρική αντιμετώπιση   του   Γ. Π. Σ. (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο), στοιχεία ανευθυνότητας για το μέλλον της πόλης.
·         Συνεχή υποβάθμιση των γειτονιών, οι δημότες στην περιφέρεια  βιώνουν καθημερινά , την έλλειψη φωτισμού, τις λακκούβες ,τους λόφους των σκουπιδιών.
·         Ανυπαρξία πρότασης για τον πρωτογενή τομέα και ερασιτεχνικές πρωτοβουλίες  για  τουρισμό.
·         Αδυναμία αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης, πλήρης εγκατάλειψη του φιλέτου ανάπτυξης της πόλης μας, της δυτικής παραλίας.
·         Απαθής θεατής στην παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ ,των 48 στρεμμάτων στον Κορδία.
·         Αποποίηση ευθυνών και επικοινωνιακή προσέγγιση του  ζητήματος των τσιγγάνων.
·         Αναξιοποίητος ο ορεινός όγκος του Ταϋγέτου. Χάνονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των χωριών μας.
·         Καμιά πρωτοβουλία για το ΝΕΔΟΝΤΑ,  για έργα θωράκισης της πόλης.
·         Έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων,  με αποτέλεσμα στη πρώτη νεροποντή να χάνονται περιουσίες και να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές
·         Το νεκροταφείο εξάντλησε  τα όρια του.
·         Στις καλένδες η εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχολεία, κολυμβητήριο, δημοτικά κτίρια .
Συνοπτικά θα λέγαμε ότι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα  της απελθούσης δημοτικής αρχής είναι:
Αποσπασματικά  έργα χωρίς σχέδιο και με πολλές κακοτεχνίες,  όπως  (ασφαλτοστρώσεις στο λιμενικό ταμείο, στην Αριστομένους,  στο Ασπρόχωμα, τα μάρμαρα της πλατείας, πλάκες  ποδηλατοδρόμου κ.α.).
Απευθείας αναθέσεις έργων, επιλεκτική αντιμετώπιση επαγγελματιών, εξυπηρέτηση των εκλεκτών, αδιαφάνεια,  έμμισθες θεσούλες για όλους, εγκατάλειψη των συνοικιών και των δημοτικών διαμερισμάτων  Άριος, Θουρίας, Αρφαρών  και των χωριών του Ταϋγέτου.
Τη δράση της χαρακτήρισαν οι αναπλάσεις του "βλέποντας και κάνοντας".
 Ο απερχόμενος δήμαρχος και η δημοτική αρχή, με περίσσευμα  αλαζονείας και αυταρχικότητας, στα  8 χρόνια διοίκησης απέτυχαν να ορίσουν και να σηματοδοτήσουν τη νέα ταυτότητα της πόλης μένοντας σε επιδερμικές παρεμβάσεις και έργα βιτρίνας.
                                    ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ - ΣΤΟΧΟΙ
Η παράταξη μας από τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης εργάστηκε συστηματικά, στα πλαίσια του θεσμικού της ρόλου, εισέφερε προτάσεις, έκανε κριτική, ανέλαβε πρωτοβουλίες είπε αλήθειες, απέφευγε τη δημαγωγία λειτούργησε υπεύθυνα και έβαλε πλάτη στα δύσκολα. Αγωνισθήκαμε ,αλλά δεν εισακουστήκαμε, για την καθιέρωση θεσμών λαϊκής συμμετοχής, όπως η ώρα του δημότη στα δημ. Συμβούλια και δημοψηφίσματα για τοπικά ζητήματα.

Η Καλαμάτα  έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις και μπορεί να μετατρέψει  την κρίση σε ευκαιρία, μετατρέπεται σε πόλη προορισμό και οφείλουμε να συγκροτήσουμε πρόταση με σχέδιο  και  όραμα που  θα ενισχύει αυτή την προοπτική.
Βασική προτεραιότητα μας να συμβάλλουμε στη δημιουργία ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ προκειμένου οι νέοι και νέες του τόπου μας να βρουν δουλειές, να παραμείνουν στο τόπο που γεννήθηκαν, να δημιουργήσουν γιατί  αυτοί αποτελούν την ελπίδα και την προοπτική του δήμου μας.
Απαιτείται:
•Η ιεράρχηση των αναγκών.
•Η αξιοποίηση και του τελευταίου Ευρώ στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών του δήμου.
•Ο καθορισμός συγκεκριμένης αναπτυξιακής φυσιογνωμίας της πόλης και των χωριών.
•Διαφάνεια, Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη  παντού.
Στόχοι της παράταξης μας είναι:
 Η δημιουργία ενός δήμου θελκτικού για επισκέπτες και κατοίκους, όλες τις εποχές του χρόνου, με την  αξιοποίηση του βουνού, της θάλασσας και όλων των ποιοτικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής.
 Η συγκρότηση   πλαισίου  ουσιαστικής  κοινωνικής πολιτικής. Δίκτυο κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Ενότητα και συλλογικότητα για δημιουργήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τον δήμο των ονείρων μας, του πολιτισμού και της αλληλεγγύης, που  αγκαλιάζει όλους τους κατοίκους και φροντίζει για την επίλυση μικρών και μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας.
 Η συμβολή στην ανάπτυξη νέων μορφών αγροτικής παραγωγής, σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων. (κλιματολογικές συνθήκες, ποιότητα και ποικιλία αγροτικών προϊόντων, αγροτουρισμός στον Ταΰγετο)
 Η ήπια ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης  ώστε να μην είναι έρημη περιοχή το χειμώνα και πεδίο διαμάχης το καλοκαίρι, κάτοικοι και επισκέπτες να απολαμβάνουν όλο το χρόνο  την  όμορφη παραλία μας.
Διέξοδος στην οικιστική και ήπια τουριστική ανάπτυξη με την αξιοποίηση της περιοχής από τις εκβολές του Νέδοντα έως του Παμίσου.
 Φροντίδα ώστε η πόλη να έχει  επάρκεια σε νερό και να μην ζούμε με τον εφιάλτη κάθε καλοκαίρι να μην γίνει ζημιά στον παλιό αγωγό, να είναι καθαρή και φωτισμένη, να μπορούν να κυκλοφορούν σε αυτή με άνεση πεζοί, ποδήλατα και αυτοκίνητα.       
Η πόλη  με το νέο αυτοκινητόδρομο και ενόψει του περιμετρικού αλλάζει. Χρειάζονται μεγάλες πρωτοβουλίες και στοχευμένες κινήσεις προκείμενου το   έργο να προσδώσει υπεραξία στην πόλη.
 Η  ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών για την ΄΄απογκετοποίηση΄΄ της Δυτικής Γειτονιάς , παρέμβαση για ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση των τσιγγάνων με σεβασμό στη νομιμότητα και την περιουσία των κατοίκων.
Η εξασφάλιση υποδομών προκειμένου να μην κινδυνεύουν περιουσίες και ζωές στην πρώτη νεροποντή. Ο δήμος Καλαμάτας δεν  είναι μόνο το κέντρο της πόλης αλλά και οι γειτονιές και τα δεκάδες χωριά θα πρέπει να εκδηλώνεται το αντίστοιχο ενδιαφέρον και να μην δημιουργείται η αίσθηση της εγκατάλειψης.
Η παράταξη μας έρχεται από μακριά συναισθάνεται το ιστορικό της βάρος και έτσι θα συνεχίσει να προσφέρει στην περιοχή και τους κατοίκους της.
Φίλες και φίλοι, με βάση αυτές τις επιδιώξεις δηλώνουμε παρόντες στις προσεχείς εκλογές του Μαΐου.
Στη νέα πορεία που ξεκινάμε από σήμερα σας θέλουμε ΟΛΟΥΣ ΔΙΠΛΑ  ΜΑΣ.
 Οι δύσκολοι καιροί   που διανύουμε επιτάσσουν τη σύνθεση και τη συνεργασία, μακριά   από αντιλήψεις μονοκρατορίας.
Η εποχή απαιτεί άλλο βηματισμό που οφείλουμε να τον δώσουμε στην πόλη και στα χωριά του δήμου μας.
ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ –ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
                                                         
 Γιάννης Α. Χριστόπουλος                       

 Δημ. Σύμβ. του συνδυασμού Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου