24/4/14

Οικονομία. Πάμε Για Άλλα 4 Χρόνια. Κουράγιο .....

Τον τελευταίο σταθμό στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς αποτελεί η σημερινή ανακοίνωση της Eurostat, με την οποία θα επισημοποιεί την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, και η έγκριση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 6,3 δισ. ευρώ από το EuroWorking Group, την Πέμπτη.
Και αυτό γιατί αμέσως μετά η κυβέρνηση θα πρέπει να ..............................
οριστικοποιήσει τα τελικά κείμενα του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος Σταθερότητας 2015-2018, με τα οποία θα επιβληθεί νέα τετραετής λιτότητα με πλήρες πάγωμα δαπανών στα επίπεδα του 2013.
Το νέο Μεσοπρόθεσμο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα, αλλά μόνο τους στόχους για τη δημοσιονομική πολιτική της επόμενης τετραετίας. Ωστόσο, οι «νέοι» στόχοι θα επιβάλουν λιτότητα διαρκείας, καθώς θα προβλέπουν οι δαπάνες των προϋπολογισμών της επόμενης τετραετίας να «παγώσουν» στα επίπεδα του 2013.
Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις τα επόμενα χρόνια θα είναι υποχρεωμένες να μην προχωρήσουν σε αύξηση μισθών και συντάξεων του Δημοσίου, όπως και στα κονδύλια για την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία ή οποιαδήποτε άλλη δαπάνη του Δημοσίου.
Ισοδύναμα
Ταυτόχρονα, όπως έχει πει στο παρελθόν ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, στις περιπτώσεις αποφάσεων του ΣτΕ που θα ανατρέπουν την εισοδηματική πολιτική, προκαλώντας ταυτόχρονα ανάγκη για ισοδύναμα μέτρα, το βάρος θα το σηκώσει η επαγγελματική ομάδα που δικαιώθηκε.
Οπως είχε πει στο περιθώριο του Eurogroup της Αθήνας ο ίδιος αξιωματούχος («φωτογραφίζοντας» τότε του ενστόλους), «εάν το ΣτΕ βγάλει μια απόφαση και αυτή τελεσιδικήσει, δεν μπορεί το κόστος να καλυφθεί είτε με αύξηση φόρων είτε με μείωση δαπανών». Οπως ξεκαθάρισε ο ίδιος αξιωματούχος, η «τρύπα» που θα δημιουργηθεί στον κρατικό προϋπολογισμό «θα αντιμετωπιστεί από την εισοδηματική ομάδα που αφορά η απόφαση».
Ωστόσο, οι νέοι «παγωμένοι» στόχοι των δαπανών για την επόμενη τετραετία αναμένεται να δημιουργήσουν φαύλο κύκλο, ο οποίος θα καταστήσει μη βιώσιμα τα ασφαλιστικά ταμεία. Και αυτό γιατί το μεγάλο κύμα συνταξιοδότησεων, που έχει προκαλέσει η ανασφάλεια την οποία δημιουργεί η ρευστότητα που υπάρχει στο ασφαλιστικό σύστημα, η υψηλή ανεργία, η επικείμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και οι «τρύπες» που υπάρχουν στα οικονομικά των Ταμείων, απειλούν τη ζωή των Ταμείων και τη δυνατότητα που θα έχουν στο μέλλον να δίνουν συντάξεις.
Αντίστοιχα προβλήματα θα δημιουργηθούν και στην Υγεία, καθώς αναμένεται να προκληθεί ακόμα μεγαλύτερη αποδιάρθρωση σε όλες της βαθμίδες υγειονομικής περίθαλψης.
Πλέον η κυβέρνηση περιμένει σήμερα και αύριο, με αφορμή τις δύο ανακοινώσεις από Eurostat και EuroWorking Group, να προσθέσει μερικά ακόμα κεφάλαια στο κυβερνητικό προεκλογικό αφήγημα σχετικά με το ελληνικό «success story».
Οπως αναμένεται σήμερα, η Eurostat, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της, θα ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 ύψους 3,4 δισ. ευρώ, ή αλλιώς, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ακολουθεί η τρόικα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Η ανακοίνωση της Eurostat, σε συνδυασμό με την αυριανή απόφαση του EuroWorking Group, θα δώσει σήμα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο προσεχές Eurogroup της 5ης Μαΐου, να ξεκινήσουν τη συζήτηση για τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Ωστόσο, η κατάληξη της συζήτησης για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Η αρχή θα γίνει με την ψήφιση του ΜΔΠΣ 2015-2018 και θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις, με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, αναφορικά με την απελευθέρωση των απολύσεων, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό με επίκεντρο τα επικουρικά ταμεία, ώστε να καταβάλλουν συντάξεις και εφάπαξ μόνο βάσει των εισφορών που εισπράττουν από τους ασφαλισμένους, το μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας στο Δημόσιο, το νέο κύμα μεταρρυθμίσεων στις αγορές, τα κόκκινα δάνεια, τα κλειστά επαγγέλματα και άλλα πεδία.
Πριν όμως ο υπουργός Οικονομικών υποδεχθεί, στο τέλος του καλοκαιριού, στην Αθήνα τους επικεφαλής της τρόικας, θα πρέπει έως τις 5 Μαΐου να έχει καταρτιστεί, υποβληθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή το νέο ΜΠΔΣ 2015-2018, το οποίο θα προβλέπει την εφαρμογή απόλυτης λιτότητας, με την κυβέρνηση να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει μόνο στη μείωση ή στην καλύτερη περίπτωση στην αυξομείωση των κονδυλίων, ώστε να μην αλλάξουν οι στόχοι των δαπανών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου