30/4/14

Νέα Σκανδαλώδης Τροπολογία Για Το Μέγαρο Μουσικής

Μια ακόμη τροπολογία – δώρο στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση με άλλοθι την προσωρινή διευκόλυνση λειτουργίας του Μεγάρου μέχρι τις 31 Αυγούστου, το οποίο όφειλε, πριν ακόμη οι υπουργοί Στουρνάρας και ...........
Παναγιωτόπουλος αποφασίσουν τη διαγραφή των χρεών, περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.
Η νέα τροπολογία, την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Πολιτισμού και Εργασίας, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας» και προβλέπει μεταξύ άλλων την απαλλαγή του Μεγάρου Μουσικής της Αθήνας, από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τα χρέη του προς το ελληνικό Δημόσιο, το ΙΚΑ ή άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, για όλες τις πράξεις και συναλλαγές, πλην της μεταβίβασης ακινήτου ιδιοκτησίας του.
Με την ίδια ρύθμιση ορίζεται σκανδαλωδώς ότι δεν επιτρέπεται η διενέργεια κανενός συμψηφισμού σε βάρος του Μεγάρου Μουσικής που αφορά βεβαιωμένες χρηματικές απαιτήσεις του Δημοσίου ή ασφαλιστικών Οργανισμών κατά του Μεγάρου, ότι αναστέλλονται οι κατά του Μεγάρου Μουσικής, πράξεις διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης καθώς και η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού ή διασφαλιστικού μέτρου, ενώ τονίζεται ότι «ειδικά για τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής από καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου, δεν υπολογίζονται τόκοι και πρόστιμα».
Στην τροπολογία τονίζεται ότι η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία ενόψει μιας επικείμενης συνολικής λύσης, ενώ επισημαίνεται ότι δεν συνεπάγεται απαλλαγή του Μεγάρου Μουσικής από την υποχρέωση εκπλήρωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών του υποχρεώσεων.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πάντως, σε σχετική έκθεσή του, η οποία συμπεριλαμβάνεται στην τροπολογία κάνει λόγο για απώλεια εσόδων, η οποία προκαλείται από τις προτεινόμενες διατάξεις, ενώ δηλώνει άγνοια για το ύψος της, αφού αυτό «εξαρτάται από τον χρόνο που κάθε ποσό από κατάπτωση εγγύησης κατέστη ή θα καταστεί ληξιπρόθεσμο, το ύψος του, τον χρόνο που τελικά θα εισπραχθεί κλπ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση.
Οι σχέσεις αγάπης Δημοσίου-Μεγάρου
Η ευνοϊκή μεταχείριση του Μεγάρου Μουσικής από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, δεν προκαλεί απολύτως καμία έκπληξη. Ήδη από τον Μάρτιο του 2011 το υπουργείο Οικονομικών, με μια σκανδαλώδη διάταξή του, επιχειρούσε να αποπληρώσει δάνειο ύψους 95 εκατ. ευρώ που είχε λάβει το 2007 από την Εθνική Τράπεζα ο Χρήστος Λαμπράκης, με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο ήταν υποχρεωμένο, δεδομένου ότι το Μέγαρο βυθιζόταν στα ελλείμματα να αποπληρώσει το χρέος του.
Τις εγγυήσεις για το συγκεκριμένο δάνειο παρείχε ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας.
Την περίοδο εκείνη ακόμη και ο μετέπειτα υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου Δημήτρης Κούσελας επιχειρηματολογούσε από το βήμα της Βουλής, υπέρ της ψήφισης της συγκεκριμένης διάταξης, λέγοντας, ακριβώς όπως κάνει και σήμερα η κυβέρνηση, ότι σε περίπτωση καταψήφισης το Μέγαρο Μουσικής θα κινδύνευε να κλείσει.
Τον Σεπτέμβριο του 2013, στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, αποκαλύφθηκε ότι το ελληνικό Δημόσιο συνέχισε να εγγυάται τα δάνεια του Μεγάρου Μουσικής. Τούτη τη φορά, όπως προέκυπτε από απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, σε σχετική ερώτηση δέκα βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Δημόσιο είχε εγγυηθεί τρία δάνεια του Μεγάρου, συνολικού ύψους 245 εκατ. ευρώ.
Επρόκειτο για τρία δάνεια, ένα από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 95 εκατ., την εξόφληση του οποίου είχε αναλάβει το ελληνικό Δημόσιο όπως διαβάσατε παραπάνω, και δύο ακόμη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το πρώτο 78,8 εκατ. και το δεύτερο 55,4 εκατ. Από αυτά τα τρία δάνεια, το ανεξόφλητο υπόλοιπο στις 30 Ιουνίου 2013 ξεπερνούσε τα 229,2 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Σταϊκούρας, παραδεχόταν μεταξύ των άλλων στην απάντησή του, ότι δεν είχε διενεργηθεί έλεγχος στο Μέγαρο Μουσικής από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων με το αιτιολογικό πως δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ελεγχόμενων από αυτή φορέων για την επιλογή του δείγματος, καθόσον δεν τηρούσε τις ορισθείσες από την Επιτροπή Συντονισμού Ελέγχων προϋποθέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι για το 2013, η συνολική κρατική επιχορήγηση για τους Οργανισμούς Μεγάρων Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών είχε διαμορφωθεί στα έξι εκατομμύρια ευρώ.
Περίπου μισό χρόνο μετά, τον Φεβρουάριο του 2014, με μια προκλητική απόφασή τους, οι υπουργοί Οικονομικών και Πολιτισμού, Γιάννης Στουρνάρας και Πάνος Παναγιωτόπουλος, αποφάσισαν να διαγράψουν τα χρέη του Μεγάρου, που προέρχονταν από τα δάνεια που δόθηκαν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης μεταξύ των δύο υπουργών και του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Μεγαρού Μουσικής, Ιωάννη Μάνου είχε επίσης αποφασιστεί να περάσει στην κατοχή του Δημοσίου παλαιό κτίριο του Μεγάρου και παράλληλα να επιχορηγηθούν τα έξοδά του από το Δημόσιο.
Τέλος, όπως επίσης αναφέρεται σε απάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα, αυτή τη φορά στη βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου, στις 5 του περασμένου Μαρτίου, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, έχει εγκρίνει για το τρέχων οικονομικό έτος, για λογαριασμό του Μεγάρου Μουσικής,  επιχορήγηση τριών εκατ. ευρώ, ενώ «δόθηκε και δυνατότητα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Μεγάρου μέσω ειδικής χρηματοδότησης, μέχρι του ύψους που ανέρχονταν οι εν λόγω υποχρεώσεις στις 31 Δεκεμβρίου 2011», όπως ανάφερε στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Το ποσό που χορηγήθηκε για στο Μέγαρο Μουσικής για την εξόφληση αυτών των οφειλών ήταν 2,6 εκατ. ευρώ. 
Διαβάστε την τροπολογία 
megaro.png
megaro_2.png
megaro_3.png

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου