5/2/12

Γιατί Αντιδρούν ?

Θα μειωθεί η μάσα ίσως ?

"Επανάσταση" για την "σφαγή" αντιδημάρχων από τους δημάρχους της Νοτίου Πελοποννήσου

Οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει μειώσεις και στους αντιδημάρχους. Σημειώνουν πάντως ότι δεν είναι μόνο το θέμα των αντιδημάρχων - στο οποίο αντιτίθενται και μιλούν για νέο πλήγμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, περαιτέρω υποβάθμιση της περιφέρειας και ερήμωση της υπαίθρου. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου - δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας υποστηρίζει σε δηλώσεις του ότι «το γονατογράφημα του "Καλλικράτη" θέλει κατεδάφιση καθώς δε διορθώνεται».
Πιο αναλυτικά, αυτά που είπε ο κ. Νίκας -σε όλα τα μέσα ενημέρωσης-, αλλά και οι δηλώσεις δημάρχων της Μεσσηνίας και της Λακωνίας στην "Ε", έχουν ως εξής:

Παναγιώτης Νίκας (Καλαμάτας)

«Το πολυνομοσχέδιο είναι μια απόπειρα να διορθωθεί ο "Καλλικράτης", αλλά αυτό το γονατογράφημα δεν διορθώνεται, θέλει κατεδάφιση. Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να δει αυτό το τερατούργημα -που δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά ένα αυτοδιοικητικό μνημόνιο- με κατεδαφιστική διάθεση. Χρειάζεται γενικότερη αναδιοργάνωση το κράτος. Κατ’ εμέ δεν αποτελεί μείζον ζήτημα ο αριθμός των αντιδημάρχων ή η μείωσή τους. Θα μπορούσε, ωστόσο, να ορίσει μόνο δύο ή τρεις αντιδημάρχους αμειβόμενους από το δήμο και οι υπόλοιποι να είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι -που θα παίρνουν το μισθό τους ή τη σύνταξή τους-, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται ο δήμος».

Στάθης Αναστασόπουλος (Μεσσήνης)

«Λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο νόμου με τίτλο "Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση, την αποκεντρωμένη διοίκηση και τη μεταναστευτική πολιτική", διαπιστώνουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και η περιφέρεια δέχονται ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα. Ενώ ένα τέτοιο νομοσχέδιο μετά από 1 χρόνο ισχύος του "Καλλικράτη" θα έπρεπε να λύνει προβλήματα και υστερήσεις, αντιθέτως αποδυναμώνει τις δομές διοίκησης των δήμων, παρόλο που οι αρμοδιότητες διαρκώς αυξάνονται, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δημότες και στους πολίτες γενικότερα. Το χειρότερο είναι ότι ενώ είχαμε την ευκαιρία στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που έλαβε χώρα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Κομοτηνή παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών, να συζητήσουμε το εν λόγω νομοσχέδιο, δεν ενημερωθήκαμε καν για την ύπαρξή του και την πρόθεση της κυβέρνησης να το προωθήσει άμεσα. Ενα τρανταχτό παράδειγμα των προτεινόμενων αλλαγών είναι η μείωση των αντιδημάρχων στον καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης σε 4. Θυμίζουμε ότι στον καποδιστριακό Δήμο Μεσσήνης με 14 χωριά υπήρχαν 4 αντιδήμαρχοι. Τώρα καλούνται οι ίδιοι 4 αντιδήμαρχοι να παράγουν έργο για 114 χωριά. Από αυτό λοιπόν το σχέδιο νόμου, φαίνεται ότι το αθηνοκεντρικό κράτος κάνει τα πάντα για την περαιτέρω υποβάθμιση της περιφέρειας και την ερήμωση της υπαίθρου».

Δημήτρης Καφαντάρης (Πύλου - Νέστορος)

«Είμαστε απέναντι, υπάρχουν αντιδράσεις σ’ αυτά που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, γιατί δεν έγιναν αυτά που ζητούσαμε και είχαμε διαβουλευτεί με το υπουργείο Εσωτερικών. Τη Δευτέρα και την Τρίτη συνεδριάζουν οι αρμόδιες επιτροπές, όπου θα συζητηθεί το θέμα και θα ληφθούν αποφάσεις. Αυτά που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο δεν είναι στη λογική βελτίωσης του θεσμού. Και δεν είναι μόνο οικονομικό το ζήτημα. Είναι και λειτουργικό, εξυπηρέτησης των πολιτών. Δυσχεραίνει το έργο μας. Στους περιφερειακούς δήμους, όπως είμαστε εμείς, που έχουμε μεγάλες αποστάσεις κι έχουν ενωθεί 6 δήμοι, είναι θέμα λειτουργικό. Δεν μπορεί να μην έχει αντιδήμαρχο η Κορώνη, που βρίσκεται σε απόσταση από την Πύλο. Πρέπει να δούμε πώς ο θεσμός θα λειτουργήσει καλύτερα. Το πολυνομοσχέδιο θα δυσχεράνει το έργο της λειτουργίας του δήμου».

Κώστας Κόλλιας (Τριφυλίας)

«Το ζήτημα των αντιδημάρχων δεν έχει να κάνει μόνο με το πληθυσμιακό κριτήριο, αλλά και με το γεωγραφικό. Οταν έχεις 6 δημοτικές ενότητες που καλύπτουν 54 τοπικές κοινότητες, δεν έχεις ανάγκη μόνο από θεματικούς αντιδημάρχους. Είναι και οι τοπικοί αντιδήμαρχοι. Η Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων που απέχει από την έδρα, μπορεί να μην έχει αντιδήμαρχο να ρυθμίζει τα πράγματα; Ο καθορισμός των αντιδημάρχων πρέπει να λαμβάνει υπόψη του και τη δομή του κάθε δήμου. Οταν έχω 5 χωματερές, μπορώ να έχω μόνο έναν αντιδήμαρχο για την καθαριότητα; Οταν έχω 3 μεγάλες δημοτικές ενότητες, μπορώ να δουλεύω μ’ έναν αντιδήμαρχο στην έδρα;
Από την ώρα που οι δήμοι φορτώνονται με νέες αρμοδιότητες, εξειδικευμένο προσωπικό δεν μπορεί να προσληφθεί και οι οργανικές θέσεις μειώνονται, οι ειδικοί συνεργάτες είναι μια σωτήρια λύση. Στο δήμο μας οι ειδικοί συνεργάτες κάνουν και δουλειά υπαλλήλου, κόβουν εντάλματα, για παράδειγμα, αφού δε φτάνει το προσωπικό και ασχολούνται και με νέες δραστηριότητες, που δε γνωρίζουν οι υπάλληλοι. Με τις μειώσεις θα γίνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα».

Φίλιππος Μπάμης (Οιχαλίας)

«Δεν μπορείς να κάνει τη δουλειά σου με 3 ανθρώπους. Είναι τεράστιος ο Δήμος Οιχαλίας. Είμαστε 5 πρώην δήμοι. Εχουμε τεράστια έκταση, με απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές και με πολλά προβλήματα. Και οι αντιδήμαρχοι γι’ αυτή τη δουλειά είναι. Πώς θα παρακολουθήσουμε την καθημερινότητα; Πρέπει να προσλάβουμε διευθυντές και δε μας επιτρέπεται ούτε αυτό. Και με τη μείωση συμβούλων... Εμείς έχουμε 3 και θέλαμε να πάρουμε άλλους 2, έναν τοπογράφο και ένα χημικό - μηχανικό. Εχουμε πρόβλημα με τη λειτουργία του βιολογικού. Τώρα κόβεται και αυτό. Δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Για ποιον Καλλικράτη μιλάμε με τέτοιο κουτσούρεμα; Ηταν που ήταν ο "Καλλικράτης"... θα γίνει "Κακοκράτης"».

Δημήτρης Γιαννημάρας (Δυτικής Μάνης)

«Η μείωση μας καταδικάζει. Δεν μπορεί να διοικηθεί ένας δήμος με τη δική μας τεράστια έκταση με 2 αντιδημάρχους. Είναι τρέλα. Και αν η μείωση συμπαρασύρει και τους ειδικούς συμβούλους... Εμείς έχουμε ένα μηχανικό, ένα δικηγόρο, έναν για ευρωπαϊκά προγράμματα και έναν για δημόσιες σχέσεις. Ποιον να διώξω; Ενα μηχανικό έχω. Χωρίς νομική υπηρεσία δεν μπορούμε να κάνουμε. Χωρίς ευρωπαϊκά προγράμματα, με τα 432.000 ευρώ της ΣΑΤΑ μπορούμε να κάνουμε κάτι; Πάμε για διάλυση. Και δεν είπε τίποτα ο υπουργός στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ. Εμείς δεν τους έχουμε για πολυτέλεια τους αντιδημάρχους. Τι αρμοδιότητες να πρωτοδώσεις σε 2 αντιδημάρχους; Πώς να κουμαντάρεις όλη αυτή την περιοχή;».

Σταύρος Αργειτάκος (Σπάρτης)

«Είναι προκλητικό κι εκδικητικό στο σύνολό του το πολυνομοσχέδιο, καθώς δε λαμβάνει καθόλου υπόψη του τις προτάσεις της ΚΕΔΕ. Δεν είναι μόνο η μείωση των αντιδημάρχων, που και αυτό είναι πρόβλημα. Θα πρέπει να σταθεί απέναντί του η τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν είναι μόνο αστικοί οι δήμοι. Είναι πολλοί δήμοι με μεγάλες εκτάσεις, με πολλά διαμερίσματα και με ιδιαίτερα προβλήματα».

Γιάννης Γρυπιώτης (Ευρώτα)

«Είμαι κάθετα αντίθετος. Θα έπρεπε να έχουν ρωτηθεί οι δήμοι. Οι αντιδήμαρχοι δεν είναι θέμα οικονομικής σκοπιμότητας. Είναι ζήτημα καλής λειτουργίας των δήμων που έχουν πολλές ενωμένες δημοτικές ενότητες. Δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη των έργων σε μια περίοδο που η τοπική αυτοδιοίκηση θα παίξει σημαντικό ρόλο στα έργα του ΕΣΠΑ.
Είναι μεθοδευμένη πολιτική κίνηση, λαϊκίστικες τοποθετήσεις των ανθρώπων που το σκέφτηκαν. Αν ήθελαν να μειώσουν τις δαπάνες, ας μειώσουν τις επιτροπές που έχουν στη Βουλή. Σε λίγο θα μας πουν να μειώσουμε τα Δημοτικά Συμβούλια και τους δημοτικούς συμβούλους. Ενίσχυσαν το ασυμβίβαστο του δημάρχου και έχουν καταργήσει το ασυμβίβαστο του βουλευτή. Ο δήμαρχος κρίνεται από το λαό. Είναι απαράδεκτοι οι τρόποι με τους οποίους έχουν καταθέσει αυτές τις ρυθμίσεις. Θα είμαι στην ΚΕΔΕ για να καταθέσω τις απόψεις μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου