12/2/12

Τσακώνονται Στην Εκκλησία Για Τον Εφραίμ !!

Διαστάσεις παίρνει η -αρχικά λεκτική- κόντρα των μητροπολιτών Μεσσηνίας και Γλυφάδας, καθώς ο δεύτερος με έγγραφό του, απαίτησε από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο να εγκαλέσει τον Μεσσηνίας για τις δηλώσεις του σχετικά με το θέμα του ηγούμενου Εφραίμ.
Τις επόμενες μέρες αναμένονται στη Μεσσηνία δύο μητροπολίτες, ο Πατρών Χρυσόστομος και ο Εδέσσης Ιωήλ, προκειμένου να συμβιβάσουν τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική πύλη εκκλησιαστικών ειδήσεων Amen (που μιλάει όμως για έναν απεσταλμένο) ο «ειδικός απεσταλμένος» της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου πρόκειται να μεταβεί τις επόμενες ημέρες στην Καλαμάτα για να συναντηθεί με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο προκειμένου να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους έχει επέλθει διάσταση με τον μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλο και να του μεταφέρει την άποψη της ΔΙΣ ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν τέτοιες εντάσεις. Τον ρόλο του «πρεσβευτή» αναλαμβάνει ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος ο οποίος στη σχετική συζήτηση που διεξήχθη στη συνεδρίαση της ΔΙΣ φέρεται να κράτησε αποστάσεις -σύμφωνα με συνοδικούς παράγοντες- από κάποιες αυστηρές τοποθετήσεις.
«H συζήτηση έγινε σε πολιτισμένη ατμόσφαιρα αν και ορισμένες απόψεις που διατυπώθηκαν είχαν, θα έλεγα, ασυνήθιστα συντηρητικές αποχρώσεις. Αλλά ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ευαισθησίες και τρόπο έκφρασης», θα σχολιάσει ένας εκ των συνοδικών μητροπολιτών που στήριξε τον μητροπολίτη Χρυσόστομο. «Ενόχλησε ορισμένους η άποψη που διατύπωσε ο Αγιος Μεσσηνίας για την απόφαση που λάβαμε για τον ηγούμενο Εφραίμ καθώς και η διένεξη με τον Αγιο Γλυφάδας στην Πεντέλη», προσθέτει.
Αλλος μητροπολίτης που μίλησε στο Amen.gr ήταν περισσότερο δεικτικός και μάλλον ενοχλημένος. «Μας έθιξε. Με ποιο δικαίωμα τοποθετήθηκε δημόσια για μια απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου;». Μάλιστα, ένας εκ των μητροπολιτών φέρεται να ζήτησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας να κληθεί ενώπιον της ΔΙΣ. Ο Αρχιεπίσκοπος, ωστόσο, υποστηρίζουν οι ίδιοι συνοδικοί παράγοντες, εξισορρόπησε τα πράγματα. Μίλησε με θετικά λόγια για τα χαρίσματα, την προσωπικότητα και την προσφορά των δύο ιεραρχών.
«Τελικά επικράτησε η ψύχραιμη θέση να γίνει μια προσέγγιση στον Αγιο Μεσσηνίας και να του μεταφερθούν οι απόψεις των αγίων αδελφών έτσι ώστε να εκτονωθεί η ένταση», υποστηρίζει ιεράρχης-μέλος της ΔΙΣ. «Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ένας μητροπολίτης εκφράζει την άποψή του μέσω των ΜΜΕ. Και ο Αρχιεπίσκοπος ακόμα, όταν ήταν Θηβών, διατύπωνε συχνά την αντίθεσή του με αποφάσεις της Συνόδου, όπως κατά τη σύγκρουση για τις μητροπόλεις των «Νέων Χωρών». Αλλά και άλλοι αδελφοί δημοσιοποιούν διαφορετικές απόψεις, μέσω των ΜΜΕ, οι οποίες έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με επίσημες θέσεις της ιεραρχίας όπως για παράδειγμα σε ό,τι αφορά το διάλογο με τους Ρωμαιοκαθολικούς», προσθέτει.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται, μετά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος στην Καλαμάτα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος να καλέσει τους μητροπολίτες Γλυφάδας Παύλο και Μεσσηνίας Χρυσόστομο προκειμένου να συζητήσουν και να «κλείσει» το ανακύψαν θέμα.

http://www.eleftheriaonline.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=15831:πυροσβεστική-παρέμβαση-στην-κόντρα-μεσσηνίας-και-γλυφάδας-με-αφορμή-τις-δηλώσεις-για-εφραίμ&Itemid=51

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου