18/6/15

Στόματα Ερμητικά Κλειστά Για Το… Φακέλωμα Για Τις Εξετάσεις Μαστού

Πηγή. tharrosnews
Ορισμένα πράγματα δεν μπορούμε, όσο κι αν προσπαθούμε, να τα ερμηνεύσουμε. Η Νομαρχιακή Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας παίρνει μια πρωτοβουλία για ένα μείζον ιατρικό θέμα, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, και διοργανώνει ένα διήμερο εκδηλώσεων, αλλά και εξέτασης των ......
γυναικών, διαφημίζοντας ότι αυτή θα γίνει υπό την αιγίδα ενός έγκριτου ειδικού επιστήμονα.
Μόνο που για να δηλώσεις συμμετοχή στη δωρεάν εξέταση πρέπει να επικοινωνήσεις με τα κομματικά γραφεία και να δώσεις πλήρη στοιχεία, καθώς και απόρρητο ιατρικό ιστορικό, όχι σε κάποιον επιστήμονα, αλλά στις τηλεφωνήτριες του κέντρου. Κι έτσι πάνε... περίπατο θέματα αρχής προστασίας δεδομένων, επεξεργασίας θεμάτων υγείας από άτομα εκτός του τομέα υπηρεσιών υγείας, που είναι και τα καθ’ ύλην αρμόδια.
Κι ας επιβάλλει ο σχετικός νόμος ότι όλα τα παραπάνω μπορούν να συμβούν: «Όταν η επεξεργασία αφορά δεδομένα υγείας και γίνεται από ιατρούς ή άλλα πρόσωπα, εφόσον ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεσμεύεται από το ιατρικό απόρρητο ή άλλο απόρρητο που προβλέπει νόμος ή κώδικας δεοντολογίας και τα δεδομένα δε διαβιβάζονται ούτε κοινοποιούνται σε τρίτους».
Και γι’ αυτό το θέμα δεν... ιδρώνει ούτε ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, ούτε η Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας, αλλά ούτε και η Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, υπό την αιγίδα των οποίων γίνεται η εκδήλωση, μαζί και με κάποιους άλλους συλλόγους.
Οι μόνοι που ευαισθητοποιήθηκαν ήταν οι Ειδικευμένοι Γιατροί Μεσσηνίας, που μίλησαν για κανονικό «φακέλωμα» πολιτών, προς όφελος κανείς δε γνωρίζει ποιων. Ή μάλλον υποψιαζόμαστε, αλλά ας μην το... χοντρύνουμε.
Χθες το μεσημέρι υπήρξε μια πρόσθετη αντίδραση από τους δημοτικούς συμβούλους του «Ανοιχτού Δήμου», Σταμάτη Μπεχράκη και Δημήτρη Φαββατά, που ανέφεραν ότι τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται από το Δήμο Καλαμάτας και όχι από αντιδημάρχους που είναι και στελέχη κομμάτων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου