6/6/15

Καλαμάτα. Μανώλης Μάκαρης. Τσιμεντένιες Αναπλάσεις ....

   Αυτή τη στιγμή εκτελούνται  έργα ανάπλασης στο Δήμο Καλαμάτας  βασιζόμενα κατά κύριο λόγο στη χρήση τσιμεντένιων κυβόλιθων. Έτσι θα αποκτήσουμε κι άλλους τσιμεντένιους κυβόλιθους και τσιμεντένιες πλάκες σε πάρκα, πλατείες και πεζοδρόμια,  στην πλατεία της Ανάστασης, στο πάρκο των σιδηροδρόμων και στην πλατεία της Ανάληψης.
   Θα αναφερθούμε στις βασικές ενστάσεις ως προς την επιλογή και την ......................
μαζική χρήση του υλικού αυτού σε κάθε είδους αναπλάσεις στην πόλη μας.
   Το συγκεκριμένο υλικό δεν έχει ψυχρή επίστρωση όπως πληροφορηθήκαμε από την  τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Δηλαδή ουσιαστικά προάγει το φαινόμενο της αστικής  θερμικής νησίδας δηλαδή του τοπικού φαινομένου του θερμοκηπίου ενώ αντίθετα υπάρχουν τα λεγόμενα «ψυχρά υλικά» τα οποία χρησιμοποιούμενα σε επιστρώσεις μειώνουν το φαινόμενο αυτό λόγω των βιοκλιματικών ιδιοτήτων που διαθέτουν.
  Επιπλέον ειδικά για το πάρκο των Σιδηροδρόμων  η  χρήση τσιμεντένιων κυβόλιθων αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του πάρκου. Σαφώς έπρεπε να είχαμε προβεί σε ανανέωση του υπάρχοντος φυσικού υλικού (στουρνάρι). Ακόμα και στην περίπτωση που θα συμφωνούσαμε για τη δημιουργία ενός διαδρόμου με σταθερό υπόστρωμα θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε οικολογικά υλικά όπως το  κεραμικό σταθεροποιημένο δάπεδο το οποίο έχει πολλά πλεονεκτήματα και έχει χρησιμοποιηθεί στο πεζόδρομο της  Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο πεδίο του Άρεως, και στο λόφο της Ακροπόλεως. Το υλικό αυτό είναι απόλυτα οικολογικό – βιοκλιματικό, διακρίνεται για τη φυσική του ομορφιά, δεν λερώνεται και  είναι οικονομικό. 

     Η σύγχρονη άποψη για τα έργα αναπλάσεων είναι να χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο βιοκλιματικά υλικά και αρκετοί δήμοι έχουν ήδη υιοθετήσει αυτή την άποψη με σκοπό τη βελτίωση του μικροκλίματος του δομημένου περιβάλλοντος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου