30/6/15

Μάκαρης Μανώλης. Παρέμβαση Για Τον Αιγιαλό & Πολιτιστική Πρωτεύουσα..

Δήμος Καλαμάτας :Παραλιακός Δήμος   χωρίς  Κανονισμό Διαχείρισης και λειτουργίας Κοινοχρήστων Χώρων Αιγιαλού-Παραλίας.

Ο δήμος Καλαμάτας σε αντίθεση με άλλους παραλιακούς δήμους  (π.χ. Δήμος Κέρκυρας ) δεν διαθέτει «Κανονισμό Διαχείρισης και λειτουργίας Κοινοχρήστων Χώρων Αιγιαλού-Παραλίας».
Και αυτό συμβαίνει λόγω της ...........
  πολυετούς αδράνειας από την πλευρά του Δήμου  με αποτέλεσμα  να παρατηρούνται κάθε χρόνο φαινόμενα αυθαιρεσίας που  αλλοιώνουν  τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του  αιγιαλού  και της παραλίας, υποβαθμίζουν το συγκεκριμένο -εκπληκτικής αξίας -τουριστικό προϊόν  και από την άλλη δεν προστατεύουν την υγιή επιχειρηματικότητα και τον υγιή ανταγωνισμό.
  Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο λειτουργίας και κανονισμών που θα πρέπει να διέπουν όλες  τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραλία. Ο σκοπός είναι προφανής. Ο κάθε επαγγελματίας πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων τι επιτρέπεται και τι όχι , πότε πρέπει να κάνει τις αντίστοιχες αιτήσεις  αλλά και ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του. Και ο κανονισμός αυτός πρέπει  να ισχύει για όλους.  Όσο το τοπίο είναι θολό τόσο οι  «ημέτεροι» μπορούν να το εκμεταλλεύονται για  προσωπικό τους συμφέρον.
    Βέβαια  και ο πολίτης σαφώς έχει δικαίωμα να χαίρεται την παραλία και πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος ελεύθερος χώρος αμμουδιάς και να διευκολύνεται η ανεμπόδιστη  πρόσβαση των λουομένων στην θάλασσα.  Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων  οδηγεί στην σταδιακή υποβάθμιση τους.
   Αν η κατάσταση έχει ξεφύγει (και έχει ξεφύγει ) αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στην δημοτική αρχή που αρέσκεται στη διατήρηση μιας ημι-άναρχης κατάστασης παρ’ όλες τις κορόνες επιβολής νομιμότητας που κατά καιρούς εκστομίζονται.

   Από την άλλη μεριά είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί συγκεκριμένος κανονισμός που πρέπει να γίνει αντικείμενο διαβούλευσης μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο έτσι ώστε όλοι μαζί να αποφασίσουμε το καλύτερο για την παραλία.

Πολιτιστική πρωτεύουσα με αποκλεισμούς
    
Πληροφορηθήκαμε από τον  τοπικό τύπο για την  παρουσίαση της υποψηφιότητας της Καλαμάτας ως  πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2021 στο Μουσείο Μπενάκη, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, του πολιτιστικού χώρου από την Ελλάδα, αλλά και πολιτιστικών ιδρυμάτων Ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα περισσότερες από 20 προσωπικότητες παρευρέθησαν στηρίζοντας εμμέσως την υποψηφιότητα. ΌΜΩΣ:
1. Η αντιπολίτευση δεν εκλήθη να συμμετέχει σε αυτή την δράση παρόλο που  η ευρύτερη πολιτική  συναίνεση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της υποψηφιότητας.
2. Η 11μελής επιτροπή πολιτιστικού σχεδιασμού που είχε ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του2014 δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά.
3. Η επιτροπή παρακολούθησης του έργου δεν έχει συνεδριάσει ούτε μια φορά.
4. Η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πολιτιστική πρωτεύουσα δεν έχει ακόμα γίνει.
    Όλα αυτά τα γεγονότα φανερώνουν   την ξεκάθαρη βούληση της δημοτικής αρχής να μονώσει την όλη διαδικασία έτσι ώστε το κύριο έλεγχο του έργου να τον έχει η ίδια και μόνο. Οι ομάδες εργασίας  μπορούν να έχουν μια θετική συμβολή στην υποψηφιότητα. Δυστυχώς όμως περιορίζονται σε εισηγητικό ρόλο και το τελικό λόγο θα τον έχει το γραφείο υποψηφιότητας που ελέγχεται άμεσα από τη δημοτική αρχή. Στο σχεδιασμό της υποψηφιότητας  δεν απελευθερώνονται αλλά καθυποτάσσονται οι δυνάμεις δημιουργίας του τόπου μας ενώ  το ανώτατο όργανο δημοκρατίας του Δήμου μας το Δημοτικό Συμβούλιο μένει στο περιθώριο.
   Η δημοτική αρχή οφείλει να κατανοήσει ότι η υπόθεση «πολιτιστική πρωτεύουσα» πρέπει να είναι ανοιχτή στην κοινωνία. Πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της πόλης και όλων των δημοτών της χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς επικοινωνιακά παιχνίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου