21/3/15

Και Όμως Εδώ Έχει Δίκαιο Ο Νίκας ..Μήνυση Για Τα Αδέσποτα Βοοειδή Στον Ταΰγετο

Πηγή. http://tharrosnews.gr/
Σε υποβολή μήνυσης, το αργότερο έως τη Δευτέρα, θα προχωρήσει ο Δήμος Καλαμάτας, για τα ........................
αδέσποτα βοοειδή που βόσκουν ανεπιτήρητα στα χωριά της περιοχής του Ταΰγετου και προκαλούν σημαντικές ζημιές σε κήπους, δένδρα και υποδομές σε αυτές τις ορεινές Κοινότητες, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε χθες το πρωί ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, έπειτα από σύσκεψη στο Δικαστικό Μέγαρο.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο εισαγγελέας Πρωτοδικών και οι εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων της περιοχής, ενώ στο διάδρομο, έξω από το γραφείο του εισαγγελέα, είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι, οι οποίοι επισήμαιναν τις εκτεταμένες φθορές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους από τα αδέσποτα βοοειδή. Όπως γνωστοποίησε στους παριστάμενους ο κ. Νίκας, τη μήνυση θα συνοδεύει έγγραφο, όπου θα αναφέρονται οι φερόμενοι ιδιοκτήτες των ζώων, με σκοπό να τους καλέσει κατ’ αρχάς ο εισαγγελέας να τα συγκεντρώσουν.
 
Σύνθετο το πρόβλημα
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Νίκας ανέφερε: «Το πρόβλημα που υπάρχει στην Αλαγονία είναι εξόχως σύνθετο και θα κάνουμε μία προσπάθεια, από σήμερα (χθες), σε συνεργασία με τον εισαγγελέα, για την αντιμετώπισή του. Έχομε ένα μεγάλο αριθμό μοσχαριών, βοδιών, αγελάδων, που περιφέρονται στην περιοχή της Αλαγονίας. Είναι διαπιστωμένο ότι τα περισσότερα από αυτά τα ζώα - για να μην πω όλα – ανήκουν σε Αλαγόνιους ή σε πολίτες που έχουν την καταγωγή από την Αλαγονία. Δεν είναι μόνο ένα όνομα ιδιοκτήτη το οποίο ακούγεται, “είναι του τάδε”. Αυτό είναι πρόσχημα. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτά τα ζώα ανήκουν σε πολλούς ιδιοκτήτες, σχεδόν απ’ όλα τα χωριά της Αλαγονίας».
Ο δήμαρχος γνωστοποίησε στους κατοίκους πως ο Δήμος Καλαμάτας θα υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου και θα ενημερωθεί ο εισαγγελέας για τους πιθανολογούμενους ιδιοκτήτες, για να προσθέσει: «Υπάρχει εμπλοκή πολλών υπηρεσιών. Υπάρχει εμπλοκή της εφορίας, διότι πολλά απ’ αυτά τα ζώα δεν έχουν ενώτια. Σφάζονται και πωλούνται χωρίς φορολογικά παραστατικά. Υπάρχει εμπλοκή της Διεύθυνσης Υγείας και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, διότι πιθανότατα να υπάρχουν ασθένειες και να κινδυνεύει ο πληθυσμός. Υπάρχει εμπλοκή του Δασαρχείου, διότι ενώ επιτρέπεται η ελεύθερη βοσκή, όχι όμως χωρίς επιτήρηση, αυτά τα ζώα δεν επιτηρούνται. Επίσης, υπάρχει εμπλοκή της Αστυνομικής Διεύθυνσης.
Ο Δήμος θα κάνει και κάνει ό,τι μπορεί. Το πρόβλημα δε θα αντιμετωπισθεί, αν οι κρατικές υπηρεσίες συνεχίσουν να αδιαφορούν, αποσείοντας ευθύνες».
 
Αποδοκιμασίες 
Αποχωρώντας από το Δικαστικό Μέγαρο ο κ. Νίκας έγινε αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών των κατοίκων, οι οποίοι κατέγραψαν την αντίθεσή τους, ζητώντας άμεσα λύσεις και αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες, ενώ επισήμαιναν πως και την προηγούμενη φορά που υπήρξε παρέμβαση, τα αποτελέσματα δεν ήταν θετικά.
 
Να αναλάβουν οι υπηρεσίες τις ευθύνες τους  
Αργότερα το μεσημέρι, απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε, ο δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε πως οι ενέργειες που ξεκινούν είναι ένα μήνυμα. «Το πρόβλημα είναι της περιοχής. Από εκεί είναι οι ιδιοκτήτες των αδέσποτων βοοειδών. Κάποιοι τους ανέχονται, κάποιοι τους βοηθούν, κάποιοι απειλούν και οι φουκαράδες υφίστανται ό,τι υφίστανται. Εμείς είμαστε με τον κόσμο, ο οποίος ζημιώνεται. Λυπούμαι για το γεγονός ότι εμπλέκεται σωρεία υπηρεσιών σε αυτό το θέμα. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και η μήνυση έχει αυτή την κατεύθυνση και επιδίωξη. Ο εισαγγελέας να καλέσει όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και να υπάρξει συντονισμός με το σωστό τρόπο, γιατί δε θέλουμε να σκοτωθούν στην Αλαγονία. Εκεί υπάρχει η πλευρά που έχει τα γελάδια ή υποστηρίζει αυτούς που έχουν τα γελάδια και όλοι οι άλλοι που υφίστανται τις ζημιές που προκαλούν αυτά τα ζώα».
Παρατήρησε πως οι ενέργειες που έγιναν στο παρελθόν απέδωσαν για ένα συγκεκριμένο διάστημα και πρόσθεσε πως ο Δήμος δεν έχει μηχανισμούς σύλληψης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και τα αγριοκάτσικα στην περιοχή της Βέργας και τα αδέσποτα ζώα. «Τα γελάδια είναι μια ειδική περίπτωση. Όταν έχεις ένα ζώο 500 κιλών που μπορεί άνετα να υπερπηδήσει ένα φράχτη 2 μέτρων, δεν μπορεί να πάει ένας υπάλληλος να το συλλάβει., χρειάζεται ολόκληρη επιχείρηση. Μια φορά συλλάβαμε και ένα και αφήστε τι έγινε μετά τη σύλληψη. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει κάποιους να αφήνουν τα ζωντανά τους ελεύθερα, να βόσκουν σε βάρος των περιουσιών των άλλων και αυτοί να τα πωλούν με τρόπο που δεν είναι νόμιμος, να μην τα περνάνε από τα σφαγεία, να μην κόβουν αποδείξεις και να μην τηρούν τη φορολογική νομοθεσία. Τα λέω χύμα όλα για να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του και καλώ τους ιδιοκτήτες να μαζέψουν τα ζωντανά τους και να τα σταβλίσουν, όπως παρακαλώ και τους υπόλοιπους κατοίκους να κρατήσουν την ψυχραιμία τους. Ο εισαγγελέας έχει την κατάσταση στα χέρια του και εμείς θα λάβουμε οδηγίες από αυτόν. Οι δημόσιες υπηρεσίες δεν πρέπει να κρύβονται, αλλά να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι κάτοικοι της Αλαγονίας δεν πρέπει να νιώθουν απροστάτευτοι», είπε χαρακτηριστικά.    


Σχόλιο. Επισης ειναι επικίνδυνο για ατύχημα, όταν βγαίνουν στον Εθνικό  δρόμο Καλαμάτας , Σπάρτης.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου