5/2/14

Αγρότες Παρέταξαν Τρακτέρ Σε Γαργαλιάνους Και Σουληνάρι

Στους δρόμους έβγαλαν τα τρακτέρ τους οι αγρότες των Γαργαλιάνων και τα έχουν παρατάξει γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης διαμαρτυρόμενοι για το νέο .................
φορολογικό νομοσχέδιο που αφορά την φορολόγησή τους. Φορολόγηση την οποία, όπως τονίζουν, θέλουν, αλλά με δίκαιο τρόπο και όχι με τον οικονομικό στραγγαλισμό τους.
Οπως αναφέρουν, πολλά και διαρκή είναι τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου που επί χρόνια τώρα μένουν άλυτα, οδηγώντας τους έτσι σε απόγνωση. Ενώ υπογραμμίζουν πως ο πρωτογενής τομέας από τον οποίο όλοι περιμένουν την ανάπτυξη της οικονομίας, δεν μπορεί να γίνει κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Οι αγρότες της περιοχής έχουν βγάλει τα τρακτέρ τους στο δρόμο από το Σάββατο το μεσημέρι και για χθες το βράδυ είχαν προγραμματίσει σύσκεψη της συντονιστικής τους επιτροπής στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης προκειμένου να καθορίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους, βρισκόμενοι, όπως μας είπαν, σε συνεννόηση με τους αγρότες συναδέλφους σε όλα τα μπλόκα της χώρας. 
Οσον δε αφορά το νέο φορολογικό καθεστώς, θεωρούν άδικο αυτό να ξεκινά από τζίρο 10.000 ευρώ. Αναλύοντας χαρακτηριστικό παράδειγμα με βάση την φορολογία, τα έξοδα λογιστή και το τέλος επιτηδεύματος σημειώνουν ότι για έναν που έχει τζίρο 10.000 ευρώ από παραγωγή ελαιολάδου, καταλήγει να του κρατείται το 70% περίπου του καθαρού του κέρδους. Με αυτές τις συνθήκες αναφέρουν ότι είναι αδύνατο να μπορέσει να σταθεί ο αγροτικός κόσμος και θα οδηγηθεί σε αφανισμό. Ετσι επισημαίνουν ότι ο αγώνας τους είναι για την επιβίωσή τους.
Χαρακτηριστικά για τις κινητοποιήσεις τους ο Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου μας τόνισε: «Κάνουμε μια προσπάθεια να ενημερώσουμε τον κόσμο για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι τελείως καταστροφικό για τον αγροτικό κόσμο.  Σύμφωνα με το οποίο, όπως έχουμε υπολογίσει σε κάποιες περιπτώσεις, θα πρέπει ο αγρότης να δώσει φόρο πάνω από 70% από το εισόδημά του. Σύμφωνα με αυτά που έχουν αναφερθεί, βλέπουμε ότι όσο πιο μικρός είναι ο τζίρος ενός παραγωγού, τόσο μεγαλύτερος αναλογικά είναι τελικά ο φόρος, καθώς επιβαρύνεται με πάγια έξοδα όπως ο λογιστής, ο φόρος επιτηδεύματος, που για εμάς δεν πρέπει να ισχύει για όλες τις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών. Είναι καθαρό χαράτσι και φορομπηχτό.
Πρέπει για εμάς να υπάρχει ένα όριο φορολόγησης, να μην ξεκινάμε από  μηδενική βάση. Εχουμε περάσει από τα ένα άκρο της φορολόγησης στο άλλο, από τα τεκμαρτά, στα βιβλία εσόδων – εξόδων, που σημαίνει τεράστια επιβάρυνση. Δεν διαφωνούμε στην τήρηση των βιβλίων, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα όριο. Οι 10.000 ευρώ είναι ελαχιστότατο. Ενα ποσό στις 30.000 ευρώ θα πρέπει να είναι το όριο για να μπούνε οι αγρότες σε καθεστώς με βιβλία. Δεν μπορεί να τους παίρνει μπάλα όλους. Ενας παραγωγός που παράγει περίπου 4 τόνους ελαιολάδου με αυτά τα μέτρα που θέλουν να εφαρμοστούν, θα φτάσει με όλες τι επιβαρύνσεις να πληρώνει το 50% του καθαρού του εισοδήματος. Στο οποίο αν προσθέσουμε το 50% της προείσπραξης, φτάνουμε στο 75%. 
Οι επόμενες κινήσεις μας είναι να ενημερωθεί όσο το δυνατό περισσότερος κόσμος, καθώς αυτή τη στιγμή έχει άγνοια και είναι μαζεμένος όλη αυτή τη τριετία της τρόικας. Οταν όμως τους έρθουν οι φορολογικές δηλώσεις, θα τους σηκωθούν οι τρίχες».
Ο Γιώργος Καυκάς μας είπε: «Οι κινητοποιήσεις μας δυναμώνονται καθημερινά. Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με όλα τα μπλόκα με όλα τα συντονιστικά στη Μεσσηνία και σε όλη την Ελλάδα. Βγάλαμε τα τρακτέρ στους δρόμους γιατί ζητάμε να ζήσουμε. Είναι σημαντικό αυτό. Να πάρουν πίσω αυτό το φοροληστρικό μέτρο για να μπορέσουμε να παράγουμε και να καλλιεργήσουμε. Είμαστε ο μόνος πρωτογενής τομέας που μπορούμε να βγάλουμε την χώρα μας από την κρίση. Ζητάμε την ώρα που εμείς παράγουμε φθηνά προϊόντα να σταματήσουν τις εισαγωγές. Επίσης φθηνό πετρέλαιο όπως παίρνουν οι εφοπλιστές αλλά και φθηνό ρεύμα. Δεν ζητάμε να μην φορολογηθούμε. Να φορολογηθούμε αλλά με σωστό πλαίσιο, με πιο δίκαιο τρόπο».
Ο Παντελής Πετρόπουλος τόνισε: «Τα μέτρα που πάει να περάσει η κυβέρνηση για εμάς τους αγρότες είναι πάρα πολύ σκληρά. Εγώ είμαι δέκα χρόνια κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και έκατσα στον τόπο μου γιατί αγαπούσα αυτό το επάγγελμα, τη γη. Στους δρόμους βγήκαμε και για τα προηγούμενα μέτρα όπως το αυξημένο πετρέλαιο με το οποίο δεν μπορείς να καλλιεργήσεις τη γη σου, αλλά και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο μας παίρνει την καλλιέργεια και φορολογεί ακόμη και την επιδότηση. Δεν ζητάμε να μην φορολογούμαστε. Να φορολογούμαστε με ένα δίκαιο και σωστό τρόπο. Τις 10.000 ευρώ που έχουν βάλει όριο πρέπει να το ξανασκεφτεί ο υπουργός. Ζητάω από όλους τους αγρότες, από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Κρήτη, να είναι στο δρόμο για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Να μπορούμε να καλλιεργήσουμε».
Ο Νίκος Σινάνης επισήμανε: «Κάποτε λέγαμε ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Τώρα ο κόμπος έχει ξεπεράσει το χτένι. Είναι ένας αγώνας επιβίωσης. Η αγροτιά έχει εξαθλιωθεί. Οσον αφορά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι η χαριστική βολή και η ταφόπλακα του Ελληνα αγρότη. Τριάντα χρόνια ο αγρότης παλεύει για αξιοπρέπεια. Σήμερα παλεύει για επιβίωση. Αυτή η πολιτική μας έχει στοχοποιήσει. Δεν είναι ότι κάτι είναι λάθος και πάνε να το διορθώσουν. Είναι στοχοποιημένη πολιτική να διαλυθεί η μικρομεσαία αγροτιά και να πάνε οι περιουσίες μας σε εταιρείες ή μεγαλοεπιχειρηματίες.
Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι η ταφόπλακα και κύριο αίτημα είναι η επιβίωσή μας. Τριάντα χρόνια παλεύουμε για τιμές στα προϊόντα και μείωση του κόστους παραγωγής. Ακόμη και μέσα από την υποτακτική τους πολιτική θα μπορούσαν να κάνουν έλεγχο στις αθρόες εισαγωγές στα προϊόντα που παράγουμε. Εμείς λέμε κατάργηση των εισαγωγών στα προϊόντα που παράγουμε. Αν θέλανε θα μπορούσαν να κάνουν μείωση της ψαλίδας παραγωγού – καταναλωτή, θα απαγόρευαν τις ελληνοποιήσεις. 
Εμείς είμαστε πάντα συντονισμένοι με τα πανελλαδικά μπλόκα, καθώς δεν ζητάμε αλλά διεκδικούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να το παλέψουμε μέχρι εσχάτων».

Στο Σουληνάρι 
Τρακτέρ αγροτών της Πυλίας έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο του Σουληναρίου, στο πλαίσιο της κινητοποίησης και της προετοιμασίας για πιο δυναμικό αγώνα.
«Κάθε μέρα συγκεντρώνονται όλο και περισσότερα τρακτέρ και αυτές τις μέρες θα αποφασίσουμε για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις μας», μας ενημέρωσε ο Παναγιώτης Λάππας από τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού. 
Για τους λόγους της διαμαρτυρίας του αγροτικού κόσμου παρατήρησε: «Δε σταματάμε, τόσα χρόνια φωνάζουμε. Δεν μπορούμε να ζήσουμε. Να μας φορολογήσουν τι; Στα 10.000 ευρώ δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε έξοδα. Με την κατάσταση που ζούμε, ούτε λιπάσματα δε ρίχνουμε. Tα 5.000 - 6.000 ευρώ που θα μας μείνουν μετά τους φόρους, να τα πάρει να ζήσει ο Στουρνάρας. Είναι πολλά τα έξοδα. Πώς θα δικαιολογήσω το πετρέλαιο που θα χαλάσω για να πάω στη Μεσσήνη να φτιάξω τη λάμα από το αλυσοπρίονο; Οταν φτάσει να εφαρμοστεί το μέτρο της φορολόγησης, θα γίνει χαμός. Η δουλειά μου δεν είναι γραφείο. Και δεν είναι μόνο ο λογιστής».
Πηγή. http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/33098-diamartyria-agrotesΔιαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/33098-diamartyria-agrotes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου