Από Την Ελευθεροτυπία.
Οι μάσκες πέφτουν. Οι παντελώς λανθασμένες «συνταγές», που τρόικα-κυβέρνηση παρουσίασαν ως «φάρμακο», αποδεικνύονται «φαρμάκι» για την οικονομία, δηλητηριάζοντας την κοινωνική συνοχή.
Κλασικό παράδειγμα της ................«αστοχίας», τα μέτρα για την «εσωτερική υποτίμηση», όπως πιο κομψά αποκαλούν τη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους των πολιτών.
Παρά τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και τη μείωσή του κατά 1,5% τον Ιανουάριο, οι τιμές βασικών προϊόντων όχι μόνο δεν πέφτουν, αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται! Στα φάρμακα οι αυξήσεις ξεπερνούν το 25%, στο τιμολόγιο της ΔΕΗ το 8% και στα βασικά είδη διατροφής -ελαιόλαδο, γάλα, κρέας- αγγίζουν το 2%!
Είναι πράγματι καινοφανές στην παγκόσμια οικονομική θεωρία αυτό που συμβαίνει εδώ. Η περιβόητη εσωτερική υποτίμηση περιορίστηκε στην υποτίμηση μισθών και συντάξεων, ωσάν να ήταν το μισθολογικό κόστος το μόνο που εμπόδιζε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.
Σε πείσμα των καλοπληρωμένων τεχνοκρατών, μετά τη συρρίκνωση κατά 40% των αποδοχών οι τιμές παραμένουν στα ύψη. Πώς είναι δυνατόν όμως να λειτουργήσει ομαλά ένα οικονομικοκοινωνικό μοντέλο, όταν μειώνονται δραστικά οι μισθοί, αλλά όχι οι τιμές των αγαθών;
Προφανώς επρόκειτο για ακόμη ένα παραμύθι των ειδικών υπαλλήλων της τρόικας που αποδέχθηκε ασμένως η κυβέρνηση. Η ανταγωνιστικότητα και η εσωτερική υποτίμηση εξαντλήθηκαν αποκλειστικά στους μισθούς, γιατί αυτό ήταν εξ αρχής το σχέδιο. Αυτό είναι το μόνο προαπαιτούμενο που θέτουν πάντα οι απανταχού καλοθελητές «επενδυτές», προκειμένου να διογκώσουν τα άμεσα κέρδη τους.
Δυστυχώς, δεν ενδιαφέρει κανέναν, ούτε την ελληνική κυβέρνηση, εάν και πώς οι Ελληνες πολίτες, με πετσοκομμένες αποδοχές ή και χωρίς καθόλου αποδοχές οι 1.400.000 επίσημοι άνεργοι, επιβιώνουν. Και ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στο «Βήμα», πανηγυρίζει ξανά επειδή πετύχαμε από φέτος πολύ μεγάλο «πρωτογενές πλεόνασμα» και υπόσχεται φοροελαφρύνσεις! Αποφεύγει και πάλι να εξηγήσει πώς επιτεύχθηκε αυτό. Η αναφορά στις θυσίες του ελληνικού λαού είναι γενικόλογη επίτηδες. Για να αποφευχθούν οι ειδικές ερωτήσεις, που θα αποκαλύψουν την εξαθλίωση ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας.
Αλλά ακόμη κι αυτό το «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα γίνεται μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. Η οποία αδυνατεί να το χρησιμοποιήσει ως «όπλο» στις συνομιλίες με τη Γερμανία και την ηγετική ελίτ της Ε.Ε., υπέρ της χώρας. Ηδη η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολι Ρεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συζητηθεί πριν από το καλοκαίρι το σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η κατά 50 χρόνια επιμήκυνση του είναι το μόνο που μας δίνει μέχρι τώρα ο κ. Σόιμπλε. Κι ας γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να ξαναγίνει η χώρα βιώσιμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου