23/1/14

Συγκέντρωση Την Κυριακή Κατά Των Πυρηνελαιουργείων

Πηγή Εφημερίδα Θάρρος
Το «ως εδώ και μη παρέκει» είπαν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχή της ΒΙΠΕ Μελιγαλά, εκφράζοντας για άλλη μια φορά τη διαμαρτυρία τους για τα εκπεμπόμενα αέρια από τις ...................
καμινάδες των πυρηνελαιουργείων που λειτουργούν στην περιοχή και κάθε χειμώνα καθιστούν τη ζωή τους προβληματική.
Το απόγευμα της Κυριακής διοργανώθηκε συγκέντρωση στο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας, παρουσία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκου, των δημοτικών συμβούλων Κ. Δημητρακόπουλου και Ι. Παπαδόπουλου, προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων και κατοίκων.
Όπως είπε στο «Θάρρος» ο πρόεδρος της Κοινότητας Σκάλας Νικ. Κανελλόπουλος, αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας επιτροπής δράσης, αλλά και μια ευρύτερη επιτροπή με τη συμμετοχή των προέδρων της περιοχής. Στη σημερινή, δε, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας θα τεθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, προκειμένου να συζητηθεί και να καταβληθεί προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
Εκφράζοντας τα συναισθήματα των κατοίκων, ο κ. Κανελλόπουλος ανέφερε πως «η Περιφέρεια Πελοποννήσου μάς εμπαίζει, αφού χωρίς να έχει κάνει μετρήσεις, εκδίδει ανακοινώσεις να μην ανησυχούμε, καθώς όλα είναι καλά, ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική».
 
Κάτοικοι
Σχολιάζοντας τα της συνάντησης στο «Θ», ο κάτοικος της περιοχής, Γ. Τσιλίκας, είπε πως «χρόνια τώρα μας πνίγουν τα καυσαέρια της ΒΙΠΕ, χωρίς οι τοπικοί παράγοντες και της Περιφέρειας Πελοποννήσου να δίνουν λύσεις. Χωρίς εμάς, δημιούργησαν μία χαβούζα, ο τόπος υποβαθμίζεται κι αργοπεθαίνει. Δε θέλουμε τέτοιες επενδύσεις, όπου τα εργοστάσια λειτουργούν ανεξέλεγκτα, μολύνοντας τον τόπο και καταστρέφοντας την υγεία μας.
Θέλουμε επιχειρήσεις που να τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, να σέβονται το περιβάλλον και να προστατεύουν τον άνθρωπο.
Θέλουμε σε αυτό τον τόπο να λειτουργούν οι νόμοι και η δημοκρατία να προστατεύει τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες από τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών.
Βαρεθήκαμε κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια πράγματα, πρέπει να βρεθεί λύση. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ανεχόμαστε τα πάντα και να υποβαθμίζεται καθημερινά η περιοχή μας σε όλα τα επίπεδα».   
Κατά τη συνάντηση, ο ίδιος πρότεινε να γίνουν αναλύσεις στο έδαφος, στα νερά και στον αέρα, προκειμένου να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, που θα μπορούν να αξιοποιηθούν.
 
Προμήθεια φορητών μετρητών 
Από την πλευρά της, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενέκρινε την προμήθεια δύο φορητών μετρητικών συσκευών (ενός φορητού
αναλυτή πτητικών οργανικών ενώσεων και ενός φορητού αναλυτή σωματιδιακής ύλης), που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση αερίων ρύπων, στην εταιρεία POLAR I S ENVI RONME NT Ltd, Ολοκληρωμένες Λύσεις για το Περιβάλλον. 
Η εν λόγω εταιρεία ήταν η μειοδότρια για την προμήθεια των δύο φορητών μετρητικών συσκευών, κατόπιν των τριών προσφορών που
Συγκεντρώθηκαν, και το κόστος ανέρχεται σε 13.505 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Ο φορητός αναλυτής πτητικών οργανικών ενώσεων κοστίζει 6.137,70 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και ο φορητός αναλυτής σωματιδιακής ύλης (αιωρούμενα σωματίδια) 7.367,70 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου - Απο Την Εφημερίδα Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου