19/7/12

Παράνομη Η Εκ Περιτροπής Εργασία Αν Δεν Έχει Προηγηθεί Διάλογος

Μια σημαντική απόφαση για το πότε οι εργοδότες θα πρέπει να προσφεύγουν στην επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας, εξέδωσε το Πρωτοδικείο της Αθήνας. Με την απόφασή του το Πρωτοδικείο, δικαίωσε εργαζομένους οι οποίοι κλήθηκαν να υπογράψουν ...................
νέες συμβάσεις που προέβλεπαν εκ περιτροπής εργασία. Το δικαστήριο έκρινε πως στη συγκεκριμένη  περίπτωση, η χρήση του μέτρου από τους εργοδότες ήταν παράνομη διότι δεν έχει προηγηθεί διάλογος με τους εργαζομένους, δεν είχαν ενημερωθεί για τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης και δεν έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο εναλλακτικών λύσεων. 
Ειδικότερα, στην υπ’ αριθμ. 4424/2012 απόφαση του Πρωτοδικείου αναφέρεται ότι «για την επιβολή από τον εργοδότη της εκ περιτροπής εργασίας στην επιχείρηση απαιτείται αφενός να συντρέχει η ουσιαστική προϋπόθεση του περιορισμού της δραστηριότητάς του και αφετέρου να γίνει ενημέρωση και διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων, στην περίπτωση δε που δεν υπάρχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και συμβούλιο εργαζομένων, η ενημέρωση και η διαβούλευση να γίνει με το σύνολο των εργαζομένων».
Επίσης, στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται πως «οι προϋποθέσεις για την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας είναι αυστηρές και για να εφαρμοστεί πρέπει ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας να είναι πολύ σοβαρός με μόνιμα χαρακτηριστικά, όχι όταν απλώς μια επιχείρηση έχει ταμειακές δυσχέρειες ή όταν υπάρχει άσχημη συγκυρία στην αγορά». 
Πότε είναι άκυρο το μέτρο 
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση  «δεν απαιτείται να τίθενται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της επιχείρησης για να μπορεί ο εργοδότης να προσφύγει μονομερώς στην εξ περιτροπής εργασία» πλην όμως «δεν αρκεί η επίκληση από την πλευρά του εργοδότη οποιωνδήποτε οικονομικών προβλημάτων ή οποιουδήποτε περιορισμού της δραστηριότητας της επιχείρησής του». Κατά το δικαστήριο «η εκ περιτροπής εργασία επιβάλλεται ως ηπιότερη εναλλακτική λύση προκειμένου να αποτραπούν απολύσεις,».
Αν δεν προηγηθεί διαβούλευση με τους εργαζομένους και ο εργοδότης δεν συζητήσει σοβαρά μαζί τους λόγους που υπαγορεύουν αυτή την επιχειρηματική του απόφαση, αν δεν τους παραχωρήσει τα οικονομικά στοιχεία και αν δεν εξαντλήσει κάθε περιθώριο εναλλακτικών λύσεων, τότε όπως επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση η επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας είναι παράνομη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου