23/7/12

Αν αποτύχουμε Η Επόμενη Κυβέρνηση Θα Είναι Της Δραχμής !!

Προετοιμάζουν το έδαφος της αποτυχίας ; Γιατί το λέει αυτό ο Υπουργός; Είναι σαν να παραδέχονται πως η ομάδα δεν είναι καλά προετοιμασμένη και μπορεί να ηττηθεί.Διαβάστε την συνέντευξη Χατζηδάκη στον Γιάννη Σαραντάκο.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών επισημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και τονίζει την ανάγκη υιοθέτησης μιας πιο επιθετικής τακτικής απ' όλους με στόχο την ταχύτερη έξοδο από την κρίση.
Κωστής Χατζηδάκης - υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών
Την ανάγκη υιοθέτησης μιας πιο επιθετικής τακτικής από όλους (πολιτικούς, εργαζόμενους, επιχειρηματίες) επισημαίνει ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, Κωστής Χατζηδάκης, με την εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχωρεί στο «Εθνος της Κυριακής». Ο κ. Χατζηδάκης χρησιμοποιεί δραματικούς τόνους για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ενώ απευθυνόμενος και προς τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο σημειώνει χαρακτηριστικά: «Χρειάζεται να περάσουμε από την άμυνα στην επίθεση! Να κινητοποιηθούμε όλοι. Για την Ελλάδα. Επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, πολιτικοί. Για ένα νέο ξεκίνημα». «Αν αποτύχει η σημερινή κυβέρνηση, η επόμενη θα είναι κυβέρνηση της δραχμής», προσθέτει.
Συνέντευξη στον ΓIANNH ΣΑΡΑΝΤΑΚΟ
saradakos@pegasus.gr
Εχετε την πολιτική ευθύνη του ενός εκ των δύο βασικών πυλώνων της κυβέρνησης. Ποιους στόχους έχετε θέσει με την ανάληψη των καθηκόντων σας στο νέο -ενοποιημένο- υπουργείο;
Να ξεφύγουμε από το τέλμα της ύφεσης, για να ξαναμπεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και δημιουργίας. Για να το πετύχουμε χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, προκειμένου να υπάρξει εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα, να αντιμετωπισθεί το μείζον πρόβλημα της ρευστότητας και να γίνουμε πιο φιλικοί στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. Κυρίως όμως χρειάζεται ως χώρα να εκπλήξουμε ευχάριστα. Να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε όρθιοι και να ξεπεράσουμε την κρίση. Το έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν, πρέπει να το πετύχει και η δική μας γενιά.
Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, πιστεύετε ότι είναι εφικτό μέχρι το τέλος του έτους να έχει ιδιωτικοποιηθεί η ΤΡΕΝΟΣΕ;
Σε πρώτη φάση πρέπει να ξεπεράσουμε τα όποια νομικά εμπόδια υπάρχουν στα ζητήματα κρατικών ενισχύσεων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, θα πρέπει να συνεχίσουμε την εξυγίανση του ομίλου και σε επιμέρους λειτουργικές διευθετήσεις, ώστε να μπορεί να προχωρήσει και η αποκρατικοποίηση. Με εμένα ως υπουργό ξεκίνησε το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ, επομένως με ενδιαφέρει να ολοκληρωθεί. Αλλά θέλει σχέδιο και σύστημα. Για χρονοδιαγράμματα στην ώρα τους.
Μεγάλο στοίχημα για εσάς είναι και το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων... Εχετε σχέδιο γα το πώς αυτό μπορεί να γίνει άμεσα;
Σήμερα όλες οι συμβάσεις παραχώρησης έχουν παγώσει. Προτεραιότητά μας είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των διαπραγματεύσεων και για τον σκοπό αυτόν θα οριστεί σύντομα συντονιστής - διαπραγματευτής έτσι ώστε έως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχουμε μια καταρχήν συμφωνία όλων των εμπλεκομένων μερών. Δεν γίνεται αλλιώς. Δίνουμε μάχη με τον χρόνο. Είναι πολύ δύσκολο θέμα, καυτή πατάτα. Αλλά πρέπει να οδηγηθούμε σε βιώσιμη λύση. Πέρα από τους 4 μεγάλους αυτοκινητόδρομους, που είναι η πρώτη προτεραιότητα, ψηλά στην ατζέντα μας είναι η επαναδημοπράτηση του αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, η επέκταση του Μετρό της Αθήνας και η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης με την υπέρβαση όλων των σχετικών προβλημάτων.
Ολες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών χαρακτηρίζουν το κράτος ως τον «μεγάλο ασθενή». Ηρθε, πιστεύετε, η στιγμή για τη δραστική μείωση της δημόσιας διοίκησης και πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Επί χρόνια μπερδέψαμε το «κρατικό» και το «κοινωνικό». Με πρόσχημα την κοινωνική πολιτική, κρατικοποιήσαμε τη ζωή μας και δημιουργήσαμε ένα αντικοινωνικό, σπάταλο κράτος με πολλές εστίες διαφθοράς.
Δεν χρειαζόμαστε ένα κράτος που μεγαλώνει συνεχώς προς όφελος κάθε λογής μανδαρίνων, αλλά ένα κράτος που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και θα λειτουργεί με διαφάνεια και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Αυτό θα είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα.
Ως υπουργείο έχουμε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουμε στη δημιουργία Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Διαγωνισμών Προμηθειών, με στόχο τη μείωση του κόστους και την αύξηση της διαφάνειας και πιστεύουμε ότι θα το έχουμε ολοκληρώσει την άνοιξη του 2013. Από εκεί και πέρα χρειάζονται και επιπλέον βήματα, όπως η αξιολόγηση, ο εξορθολογισμός των αναγκών και της διαχείρισης, οι συγχωνεύσεις, κ.ά.
Πιστεύετε ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει ξεπεραστεί;
Αυτήν τη στιγμή η χώρα περνάει για ακόμα μία φορά από εξετάσεις. Αν αποτύχει η σημερινή κυβέρνηση, η επόμενη θα είναι κυβέρνηση της δραχμής. Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε και είμαστε αποφασισμένοι να τα πετύχουμε. Αν εμείς δείξουμε αξιοπιστία και αποφασιστικότητα από την πλευρά μας, θα μπορούμε να ζητήσουμε και τη δική τους βοήθεια. Θα παλέψουμε για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες σαν να είναι η τελευταία μας θητεία. Η αποτυχία δεν μπορεί να είναι επιλογή. Οποιος όμως υποτιμά τις δυσκολίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Ευρώπη είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά ορισμένοι επιμένουν να μην το βλέπουν.
Τις τελευταίες ημέρες, υπήρξαν πληροφορίες για υπουργούς που αρνούνται να συμμετάσχουν στην προσπάθεια περικοπών. Τέτοια στελέχη πιστεύετε ότι έχουν θέση στην κυβέρνηση και θα πρέπει - θεωρείτε- να τους δοθεί χρόνος;
Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Οι δύο μήνες που έχουμε μπροστά μας είναι οι πιο κρίσιμοι. Τώρα κρινόμαστε! Θα πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια και δυνατή. Είναι το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα και στις επόμενες γενιές. Και πρέπει να το δούμε όλοι έτσι. Η Ελλάδα δεν θα σωθεί αν επιχειρηματίες βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, αν τα συνδικάτα παραλύουν τη χώρα για κάθε συντεχνιακό αίτημα, αν οι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν και αν τα πολιτικά κόμματα επιδοθούν σε έναν εμφύλιο πετροπόλεμο. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε και να το βάλουμε πείσμα να ανατρέψουμε την κατάσταση.
Να αντιμετωπίσουμε την κρίση με αληθινό πατριωτισμό. Δεν είναι πιο έξυπνοι από εμάς ούτε οι Ιρλανδοί ούτε οι Πορτογάλοι ούτε οι Ιταλοί. Και εμείς μπορούμε! Δεν μπορεί μόνο εμείς να φαινόμαστε χαμένη περίπτωση. Αλλά δεν φτάνει μόνο με δίκαιη κατανομή των βαρών. Χρειάζεται παράλληλα να περάσουμε από την άμυνα στην επίθεση! Να κινητοποιηθούμε όλοι. Για την Ελλάδα. Επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, πολιτικοί. Για ένα νέο ξεκίνημα. Για τη σωτηρία της χώρας. Η Ελλάδα ανήκει σε όλους μας. Και όλοι μαζί πρέπει να σώσουμε τις οικογένειές μας και τις ελπίδες μας για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου