8/2/15

ΣΥΡΙΖΑ Κυπαρισσίας Σχετικά Με Το Λιγνιτωρυχείο Της Περιοχής.

ΣΥΡΙΖΑ Κυπαρισσίας
Κυπαρισσία, 07-02-2015
Με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκμετάλλευση κοιτάσματος στο Λιγνιτωρυχείο Κυπαρισσίας, τις τελευταίες δύο μέρες ακούσαμε ..................
απίστευτα ψέματα και υποκρισίες. Καιρός να πούμε και μερικές αλήθειες:

1)Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο το θέμα αυτό συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης κατόπιν απαίτησης της αντιπολίτευσης και πολιτών της περιοχής του Δήμου Τριφυλίας, ο Δήμαρχος, ο οποίος ήταν αρμόδιος για την πραγματοποίηση της διαβούλευσης, χωρίς κανέναν δισταγμό παραδέχτηκε ότι είχε ενημερωθεί για την ΜΠΕ και για το γεγονός ότι η προθεσμία διαβούλευσης έληγε 05-02-2015, αλλά πήρε την προσωπική απόφαση να το αποκρύψει προκειμένου να μη διαταράξει την προεκλογική περίοδο, παρ’ όλο που η ανακοίνωση έφτασε στο Δήμο πριν την απόφαση της κυβέρνησης για εκλογές και πριν την προεκλογική περίοδο! Εν ολίγοις το πήρε στο μαξιλάρι του, εφαρμόζοντας τις πρακτικές της παράταξής του. Άραγε, τι σημαίνει για το Δήμαρχο «αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη»;

2)Ο κος Τατούλης «είδε το φως το αληθινό» και από πάγιος υποστηρικτής της εξόρυξης λιγνίτη (βλ. προγενέστερες δηλώσεις του για την λειτουργία λιγνιτωρυχείου στην Κορώνη: «οι λιγνίτες της περιοχής θα σώσουν τη δουλειά χιλιάδων Μεσσήνιων που εργάζονται εκεί») εμφάνισε τον εαυτό του ως αρνητή και με δήλωσή του στις 05/02 χαρακτηρίζει υπόπτους όσους ζήτησαν παράταση της διαβούλευσης για να τοποθετηθούν οι φορείς. Προφανώς για τον κ Τατούλη δεν είναι ύποπτοι όσοι κράτησαν το θέμα στο σκοτάδι. Αντί να εγκαλεί όλους αυτούς που ενδιαφέρθηκαν, ας αναρωτηθεί ο κος Τατούλης ποιοι είναι αυτοί που δεν τήρησαν τις θεσμοθετημένες διαδικασίες, κράτησαν κρυφό το θέμα από τους Τριφύλιους και ας καταλογίσει τις πολιτικές ευθύνες.

3)Βέβαια τον κύριο Τατούλη τον αδειάζει η Αντιπεριφερειάρχης του, κα Νικολάκου, η οποια δήλωσε «όταν ο κος Πατσαρίνος ζήτησε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας 02/02 παράταση της διαβούλευσης, ο κος Περιφερειάρχης δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να γίνει αυτό γιατί η διαβούλευση έγινε κανονικά σύμφωνα με τη νομοθεσία.» Γνώριζαν ο κος Τατούλης και η κα Νικολάκου ότι κανείς στην Τριφυλία (εκτός από τη Δημοτική Αρχή) δεν ήξερε τίποτα για το λιγνιτωρυχείο; Γνώριζαν ότι έως την Τρίτη 03/02 δεν είχε κατατεθεί ΚΑΜΙΑ άποψη στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας; Αυτό λέγεται τήρηση της νομοθεσίας και των κανόνων; Η κα Νικολάκου μάλιστα συνέχισε υποστηρίζοντας ότι αυτοί που ζήτησαν την παράταση αποπροσανατόλισαν την κοινή γνώμη, βαφτίζοντάς τους, προστάτες των πολιτών! Ανάμεσα σε αυτούς δημοτικές παρατάξεις, επαγγελματικοί σύλλογοι και φορείς, όπως ο Σύλλογος Ελεύθερων Επαγγελματιών Μηχανικών Τριφυλίας, ένας κατ' εξοχήν αρμόδιος επιστημονικός σύλλογος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου, φορείς και κάτοικοι της περιοχής ζήτησαν, αμέσως μόλις ενημερώθηκαν για το τι σχεδιάζεται (και αποκρύπτεται) στην Κυπαρισσία, την παράταση της διαβούλευσης που έληγε σε τρεις μέρες.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη. Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία λιγνιτωρυχείου δίπλα σε κατοικίες και ουσιαστικά μέσα στην πόλη της Κυπαρισσίας. Ας σταματήσουν λοιπόν Δήμος και Περιφέρεια να επιρρίπτουν ευθύνες και ας αναλάβουν τις δικές τους.
Η Δημόσια διαβούλευση όμως πραγματοποιείται για να εξασφαλίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση, προκειμένου να μπορούν ελεύθερα να εκφράζουν τη γνώμη τους. Αυτό το δικαίωμα διασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ με την παράταση της διαβούλευσης. Αυτό επιβάλλουν οι στοιχειώδεις αρχές της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου