Σε μία πρωτοφανή κίνηση που στέλνει καθαρά μηνύματα στις Βρυξέλλες ότι "Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της" ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρευρέθηκε στην τελετή για την υποδοχή πλοίων του 18ου Στόλου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που έχουν καταπλεύσει στο ............
λιμάνι του Πειραιά, και συμμετέχουν σε διεθνείς επιχειρήσεις κατά της πειρατείας.
Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός παρίσταται σε μία τέτοια τελετή και ο συμβολισμός της παρουσίας του τεράστιος, ενώ η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες βρίσκεται στο "σημείο μηδέν": Η Κίνα ως μέλος των BRICS έχει συμφωνήσει να δανειοδοτηθεί η Ελλάδα και να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας, όπως μετέδωσε πριν από τρεις ημέρες το ρωσικό κρατικό δίκτυο Russia Today
Συγκεκριμένα το Russia Today αποκάλυπτε ότι είναι προ των πυλών οικονομική βοήθεια "Πιθανόν από τη Ρωσία ή την Κίνα ή άλλες χώρες BRICS με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό της ΕΕ και το ΔΝΤ" αναφέρει το "RT".
Με τίτλο «Αν η ΕΕ δεν χρηματοδοτήσει, η Ελλάδα θα στραφεί στην Κίνα ή τη Ρωσία» το "Russia Today" μετά το "ΟΧΙ" της Ελλάδας σημειώνει: «Η Ελλάδα έχει στη διάθεση της μόνο λίγες ημέρες για να αποφασίσει είτε αν θα συμφωνήσει στην επέκταση του προγράμματος διάσωσης της ΕΕ είτε αν θα απομακρυνθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους της και θα ζητήσει αλλού βοήθεια, πιθανόν από τη Ρωσία ή την Κίνα ή άλλες χώρες BRICS».
Επίσης αποκάλυπτε ότι έχουν γίνει συζητήσεις μέσα στους BRICS για παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα και πως δεν είναι τυχαία η πρόσκληση στην Κίνα από τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ, ενώ την ίδια ώρα τόσο ο Ρώσος υπουργός Οικονομιών αλλά και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσαν πως η Μόσχα "Δεν αποκλείει την παροχή κεφαλαίων στην Αθήνα".
Η Ρωσία μελετά μεταξύ άλλων και παροχή δωρεάν φυσικού αερίου και πετρελαίου υπό την μορφή χαμηλότοκου δανείου για μια περίοδο πέντε ετών προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική οικονομία και να μην χρειαστεί να βγει από την ευρωζώνη.
Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποδείχθηκε ο ναύαρχος Zhang Chuanshu, στη φρεγάτα CHANGBAI SHAN 989.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στην μακρά ιστορία των δύο λαών.
Τόνισε την συνεργασία στην θάλασσα που υπάρχει ανάμεσα στα δύο κράτη τόσο με την ναυπήγηση πλοίων ελληνικού ενδιαφέροντος στην Κίνα αλλά και στο εμπόριο. Εξήρε την συνεργασία των δύο πολεμικών ναυτικών Ελλάδας - Κίνας στην καταπολέμηση της πειρατείας. Έκανε λόγο για νέα περίοδο στις αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών. Δήλωσε έτοιμος να παρέχει η Ελλάδα την στήριξή της στην Κίνα στο θέμα της προώθησης των προϊόντων της στην Ευρώπη. Υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας σε πολλούς τομείς επεσήμανε. Συνεργασία θα υπάρξει και στους τομείς Πολιτισμού και Τουρισμού. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημαντική πύλη της Κίνας στην Ευρώπη επανέλαβε επισημαίνοντας πως δύο λαοί με αξιοπρέπεια μπορούν να συνεργαστούν. Τέλος ευχήθηκε καλή χρονιά επ αφορμή του νέου ημερολογιακού Κινεζικού έτους.
Ο Κινέζος πρέσβης από την πλευρά του επεσήμανε μεταξύ άλλων πως υπάρχει η ανώτατη εκτίμηση της Κίνας στο πρόσωπο του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του προέδρου της Δημοκρατίας. Η θάλασσα έχει ενώσει τις δύο χώρες επεσήμανε. Εξήρε την συμβολή του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στον απεγκλωβισμό Κινέζων πολιτών από ζώνες κινδύνου. Χαρακτήρισε τον Πειραιά "Μαργαρίτα" της Ελλάδας. Αναφέρθηκε τέλος στην πραγματοποίηση του "ονείρου" της COSCO για εμπορικές δραστηριότητες στην Ευρώπη μέσω του Πειραιά που έγινε εφικτό χάριν στην Ελλάδα.
Ο επικεφαλής του Κινεζικού Στόλου έγινε την Πέμπτη δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου