1/2/15

Μάκαρης Νοσοκομείο Καλαμάτας. Χωρίς Εφημερεύοντα Γιατρό Στα Επείγοντα Το Μισό Μήνα.

Πηγή. http://www.eleftheriaonline.gr/
Χωρίς εφημερεύοντα γιατρό θα μένουν τις μισές μέρες του μήνα τα Επείγοντα και οι κλινικές του Νοσοκομείου Καλαμάτας, αν τελικά εφαρμοστεί το πρόγραμμα περικοπών στις εφημερίες, προειδοποιούν οι ειδικευμένοι γιατροί.

Η μείωση στα σχετικά κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό μείωσε κατά ..............
14% το αντίστοιχο κονδύλι για το τρέχον έτος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας -όπως είπε χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης-, με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερες εφημερίες γιατρών. Η Χρυσάνθη Μάλλιου, γραμματέας του σωματείου, προειδοποίησε ότι θα αναγκαστούν να πάνε στον εισαγγελέα αν εφαρμοστούν οι περικοπές, γιατί δεν θα υπάρχει γιατρός να εφημερεύει στις κλινικές και τα Επείγοντα και το Νοσοκομείο θα οδηγηθεί σε πλήρη αποδιοργάνωση. Ο Μ. Μάκαρης για τα Επείγοντα είπε ότι έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να λειτουργούν με ειδικευόμενους γιατρούς, αλλά χρειάζεται να αυτονομηθεί η λειτουργία τους, και να στελεχωθεί το τμήμα με μόνιμο ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Ενώ ζήτησε προσλήψεις για τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας και για τα κέντρα υγείας ώστε να πάψει η μετακίνηση γιατρών από μονάδα σε μονάδα, για να καλύπτονται έτσι οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικές ειδικότητες. 
Πιο αναλυτικά, πέρυσι το κονδύλι το οποίο αντιστοιχούσε για τις εφημερίες γιατρών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ανερχόταν σε 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος μειώθηκε στα 1,293 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα λοιπόν με την γραμματέα του σωματείου, Χρυσάνθη Μάλλιου, «οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν ότι οι ήδη επισφαλείς εφημερίες θα γίνουν περισσότερο επισφαλείς». Είπε ακόμη ότι ο διοικητής του Νοσοκομείου ζήτησε από την επιστημονική επιτροπή και τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας να μειωθούν οι εφημερίες, από το Φεβρουάριο. Ομως σύμφωνα με την κ. Μάλλιου, όλοι αντέδρασαν προειδοποιώντας ότι το Νοσοκομείο λειτουργεί οριακά και δεν μπορεί να κοπεί ούτε μια εφημερία. Οπότε, «οι διευθυντές των κλινικών έδωσαν και για το Φεβρουάριο τα ασφαλή προγράμματα εφημεριών στο διοικητή και τώρα περιμένουμε να δούμε», είπε η κ. Μάλλιου.      



ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Ο Μαν. Μάκαρης αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη έλλειψη ειδικευμένων αλλά και αγροτικών γιατρών. Οπως ανέφερε, οι οργανικές θέσεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας (ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών) είναι συνολικά 120, αλλά οι μόνιμοι γιατροί είναι 71, ενώ κενά σε οργανικές θέσεις υπάρχουν και στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Στα κέντρα υγείας είναι εξίσου μεγάλες οι ελλείψεις καθώς: Στο ΚΥ Μεσσήνης θα έπρεπε να υπάρχουν 25 γιατροί και υπάρχουν 12, στο ΚΥ Μελιγαλά 14 και είναι 5, στο ΚΥ Πύλου 27 και είναι 4. Στο ΚΥ Αγίου Νικολάου είναι καλύτερα τα πράγματα γιατί οι οργανικές θέσεις είναι 4 και υπάρχουν 3 γιατροί. 
Οσον αφορά τις ελλείψεις σε αγροτικούς γιατρούς, η εικόνα που μετέφερε ο κ. Μακάρης είναι η εξής: Στα περιφερειακά ιατρεία που ανήκουν στο ΚΥ Μεσσήνης θα έπρεπε να υπάρχουν συνολικά 24 αγροτικοί γιατροί και είναι μόνο 12. Σε αυτά που ανήκουν στο ΚΥ Μελιγαλά θα έπρεπε να είναι 16 και είναι 13, στα περιφερειακά ιατρεία του ΚΥ Πύλου θα έπρεπε να είναι 12 και είναι 5, και σε αυτά του ΚΥ Αγίου Νικολάου θα έπρεπε να είναι 6 και υπάρχει μόνο 1 αγροτικός γιατρός.   

Οι ειδικευμένοι γιατροί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας θα έπρεπε να είναι 47, αλλά υπάρχουν μόνο 39 -ενδεικτικά ανέφερε το πρόβλημα που υπάρχει με τους οφθαλμιάτρους λέγοντας ότι μέχρι πρότινος κλείνονταν ραντεβού για το Νοέμβριο και τώρα σταμάτησαν να κλείνουν ραντεβού. Αναφέρθηκε επίσης στο γνωστό πρόβλημα με την έλλειψη γαστρεντερολόγου. Καταλήγοντας ο Μαν. Μάκαρης τόνισε την ανάγκη να λειτουργήσει σωστά η πρωτοβάθμια περίθαλψη, καθώς τα ιατρεία του ΠΕΔΥ Καλαμάτας υπολειτουργούν γιατί δεν έχουν γιατρούς, με αποτέλεσμα να πηγαίνει όλος ο κόσμος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου