21/2/13

Γιατί Όχι Και Στην Ελλάδα ;


Μετά τη σειρά διαδηλώσεων στη Βουλγαρία κατά της λιτότητας και της υψηλής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και τις χθεσινές συγκρούσεις αστυνομίας-διαδηλωτών με απολογισμό τουλάχιστον 25 τραυματίες, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε ..............
αιφνιδιαστικά την παραίτηση της κυβέρνησής του. "Δε θα συμμετάσχω σε μια κυβέρνηση επί της θητείας της οποίας οι πολίτες υφίστανται ξυλοδαρμό από την αστυνομία- η εξουσία μας δόθηκε από τον λαό και του την επιστρέφουμε" είπε ο Μπορίσοφ λίγη ώρα πριν οι βουλευτές ψηφίσουν επί της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ.
"Δεν μπορώ να μείνω και να κοιτώ τη ματωμένη Γέφυρα του Αετού" δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πολυσύχναστη διασταύρωση στο κέντρο της Σόφιας, όπου σημειώθηκαν οι συγκρούσεις και συμπλήρωσε:  "κάθε ρανίδα αίματος είναι ντροπή για εμάς" ενώ υπεραμύνθηκε της πολιτικής του λέγοντας ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Συμπλήρωσε ότι η εξουσία δεν ήταν ποτέ ο στόχος του και κατέληξε: "δεν θα κερδίσω κάτι εάν οι πολίτες μας μισούν".
Ο Μπόικο Μπορίσοφ αρχικά προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις, απομακρύνοντας τον υπουργό Οικονομικών και δίνοντας τη δέσμευση προς τους πολίτες ότι θα μειώσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και θα επιβάλλει κυρώσεις στις ξένες εταιρείες που έχουν τη διαχείρισή του. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις δεν φάνηκαν αρκετές για να σταματήσουν τις διαδηλώσεις.
 Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τσβετάνοφ, το κυβερνών κόμμα δεν θα πάρει μέρος στις συνομιλίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης επομένως η Βουλγαρία θα οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες-πριν την προγραμματισμένη διαδικασία του Ιουλίου- καθώς το κεντρο-δεξιό κόμμα του Μπορίσοφ έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και θεωρείται μάλλον απίθανο να επιτύχει άλλο κόμμα το σχηματισμό κυβέρνησης.
Αύριο θα διεξαχθεί ψηφοφορία στη Βουλή επί της παραίτησης της κυβέρνησης Μπορίσοφ.
Το χρονικό
Δεκατέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες, χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια μετά τη χθεσινή διαδήλωση διαμαρτυρίας, στη Σόφια και η μία γυναίκα εξακολουθεί να νοσηλεύεται. Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις, αλλά ειδικά στην πρωτεύουσα τα επεισόδια οδήγησαν στον τραυματισμό τουλάχιστον 25 διαδηλωτών, ηλικίας από 16 έως 67 ετών και δύο αστυνομικών. Αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη σύλληψη 11 ατόμων ενώ από τα επεισόδια προκλήθηκαν ζημιές σε ένα αστυνομικό λεωφορείο και δύο αυτοκίνητα ενώ ένα αστυνομικό όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς. Είχε προηγηθεί μία εβδομάδα συνεχών διαδηλώσεων, σε πολλές περιοχές της Βουλγαρίας.
 
Οι αντιδράσεις
Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Ιβάν Κοστόφ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπορίσοφ για αποσκίρτηση από τα καθήκοντα και τις ευθύνες της. Μιλώντας από το βήμα της βουλγαρικής βουλής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εγκαταλείπει την εξουσία σε μία στιγμή που ζητήματα - κλειδιά, όπως η φτώχεια, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη Βουλγαρία, οι υψηλές τιμές ρεύματος, η καταποέμηση των καρτέλ και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να επιλυθούν.
 
Για "φυσιολογικό τέλος μιας θητείας που αποδείχθηκε παντελώς αποτυχημένη" έκανε λόγο ο πρόεδρος του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) Λιούτβι Μεστά. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι ρεαλιστική η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 28 Απριλίου.
 
Ο συμπρόεδρος του Γαλάζιου Συνασπισμού Μάρτιν Ντιμιτρόφ περιέγραψε την ανακοίνωση της παραίτησης της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ ως "παραδοχή ότι απέτυχε στην καταπολέμηση των μονοπωλίων με τα οποία συγκρούστηκε τα τελευταία τριάμισι χρόνια". Χαρακτήρισε δε τον κ. Μπορίσοφ "ανεύθυνο".
 
 "Λογική κίνηση" χαρακτήρισε την παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ ο ηγέτης του κινήματος Ατάκα Βόλεν Σίντεροφ και σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο ο Βούλγαρος πρωθυπουργός προσπαθεί να σώσει εαυτόν αλλά και το κόμμα του, το GERB, που σε διαφορετική περίπτωση θα έχανε κάθε στήριξη.
 
Την εκτίμηση πως η βουλγαρική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί προκειμένου να τιθασεύσει τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, διατύπωσε η Μεγκλένα Κούνεβα, πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ηγέτης του κόμματος Βουλγαρία για τους Πολίτες. "Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η παραίτηση δεν θα βελτιώσει τη φριχτή οικονομική κατάσταση του βουλγαρική λαού, που επιδεινώθηκε τα τελευταία τριάμιση χρόνια, αλλά ελπίζουμε πως θα ηρεμήσει η κατάσταση έτσι" σημείωσε η κ. Κούνεβα η οποία εκτίμησε ότι τα όσα συνέβησαν θα αποτελέσουν  ένα καλό μάθημα για όσους αποφασίσουν να υποτιμήσουν την εξουσία της κοινωνίας των πολιτών.
 
Η κυβέρνηση Μπορίσοφ σχηματίστηκε στις 27 Ιουλίου του 2009. Επιβίωσε τεσσάρων προτάσεων μομφής και μίας ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο σύνολο της πολιτικής της.
Πηγή Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου