27/12/12

Από 1-1-12 Έως 30-11-12. Ο Προϋπολογισμός Ξεπερνά Κάθε Προσδοκία.

Και αν είναι έτσι όπως μας τα λένε, γιατί τα τελευταία μέτρα και να φανταστείτε  αυτό έγινε παρότι δεν ήταν όλο το χρονικό διάστημα Πρωθυπουργός, ο Εθνοσωτήρας Αντώνης Σαμαράς. Γράφει σχετικά το Έθνος................

Καλύτερη επίδοση κατά 2,1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί κατέγραψε την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2012 το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού και διαμορφώθηκε στα 1,4 δισ. ευρώ, εξέλιξη που οφείλεται αφενός στην πορεία των εσόδων, μια και συγκεντρώθηκαν 38 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα αναμενόμενα, αφετέρου στην πορεία των δαπανών.

Οι δύο βασικοί λόγοι για την υπερκάλυψη του στόχου του ελλείμματος ήταν η συγκράτηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,2 δισ. ευρώ και των πρωτογενών δαπανών κατά 932 εκ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 45.860 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας ελαφρά μείωση κατά 1,4% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2011. Αντίθετα, παρουσίασαν αύξηση έναντι του επικαιροποιημένου στόχου, κατά 38 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 42.903 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 520 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για το 2012 (42.383 εκατ. ευρώ).
Επίδοση
Η ικανοποιητική πορεία των εσόδων αποδίδεται στην καλύτερη επίδοση έναντι των επικαιροποιημένων στόχων:
:
Ο προϋπολογισμός ξεπέρασε τις προβλέψεις της τρόικας
1. Στον φόρο εισοδήματος (κατά 280 εκατ. ευρώ).
2. Στους λοιπούς άμεσους φόρους, ιδίως δε της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (κατά 115 εκατ. ευρώ).
3. Στους φόρους στην περιουσία (κατά 93 εκατ. ευρώ).
4. Στους φόρους ασφαλίστρων (κατά 63 εκατ. ευρώ).
5. Στα μη φορολογικά έσοδα (κατά 76 εκατ. ευρώ).
6. Στις μειωμένες επιστροφές φόρων κατά 158 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 11μηνο 2012 ανήλθαν στα 58.713 εκ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες 2.154 εκ. ευρώ έναντι στόχου (60.867 εκ. ευρώ).
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 932 εκ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 461 εκ. ευρώ έναντι του στόχου, των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (171 εκ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων για εξόφληση μέρους των παλαιών οφειλών τους (8 εκ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης (114 εκ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου).
Χρ. Σταϊκούρας
«Πρέπει να κάνουμε αρκετά ακόμη»
Σχολιάζοντας την πορεία του προϋπολογισμού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε πως «παρά την ικανοποιητική αυτή εικόνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καλύτερη από τις προβλέψεις, είναι αρκετά αυτά που πρέπει να κάνουμε ακόμη» και συμπλήρωσε ότι «σε συνθήκες σταθεροποίησης της δημόσιας οικονομίας, έχει αρχίσει η σύζευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής και της επανεκκίνησης της οικονομίας».
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα «στους έξι μήνες που πέρασαν στα δημόσια οικονομικά καταφέραμε ορισμένα από τα επιδιωκόμενα. Αυτό το επιβεβαιώνει και η δημοσιοποίηση των οριστικών στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο ενδεκάμηνο του έτους».
Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου