16/12/12

Αύξηση Των Ημερών Του Καύσωνα Για Την Ελλάδα ...

Δραματικές αλλαγές προβλέπουν οι επιστήμονες για το κλίμα της Ελλάδας έως το τέλος του αιώνα. Οι ημέρες καύσωνα πενταπλασιάζονται με συνέπεια...τα δάση να αντιμετωπίζουν άμεση απειλή πυρκαγιάς για επιπλέον 30 ημέρες σε σχέση με σήμερα.
Οι δυσοίωνες προβλέψεις προέκυψαν από το ........

ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLIMRUN (www.climrun.eu) στο οποίο συμμετέχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (www.noa.gr) και παρουσιάζονται στη νέα ενότητα του Οικοσκοπίου (http://www.oikoskopio.gr/map/), της διαδικτυακής χαρτογραφικής εφαρμογής του WWF Ελλάς για το ελληνικό περιβάλλον.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα για τη χώρα μας. Αντίστοιχη έρευνα του 2009 (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=288802) κατέληγε στο συμπέρασμα ότι, μετά το 2020 οι κάτοικοι σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λαμία και Λάρισα θα ζουν σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου (συνθήκες καύσωνα) για επιπλέον 20 ημέρες τον χρόνο. 

Τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από το CLIMRUN καταδεικνύουν τα εξής:

- Αύξηση κατά 50% των θερμών ημερών για την περίοδο 2021-2050 και 100% μεταξύ 2071-2100.

- Οι κατά μέσο όρο 6,7 ημέρες καύσωνα της περιόδου αναφοράς 1961-1990 προβλέπεται να διπλασιαστούν (12,8 ημ.) την περίοδο 2021-2050 και να πενταπλασιαστούν (30,50 ημ.) την περίοδο 2071-2100.

- Προβλέπονται 30 επιπλέον ημέρες αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς ανά έτος, οι οποίες θα παρουσιαστούν κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας, από τη Θράκη μέχρι και την Κρήτη.

- Η αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται να συνοδεύεται από αύξηση των ξηρών ημερών. Οι περιοχές οι οποίες θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η Θεσσαλία, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη.

«Οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις επιβάλλουν την ενεργό μέριμνα της Πολιτείας, η οποία οφείλει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με καλύτερα συντονισμένες και πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις» αναφέρει η υπεύθυνη δασικών προγραμμάτων του WWF Ελλάς κυρία Εύη Κορακάκη.

Το πρώτο βήμα άμυνας για τις μεσογειακές χώρες, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η ανάπτυξη στρατηγικών προσαρμογής των δασικών οικοσυστημάτων στην κλιματική αλλαγή, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

- Η δημιουργία ισχυρών εργαλείων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των πολιτών τόσο ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο φυσικό περιβάλλον όσο και ως προς την προληπτική δασοπροστασία.

- Η οργάνωση και λειτουργία ενός συστήματος απογραφής και παρακολούθησης των δασών, το οποίο να περιλαμβάνει την κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών, καθώς και την απογραφή και παρακολούθηση: των αποθεμάτων άνθρακα, της υγείας των οικοσυστημάτων, της κατάστασης διατήρησής τους και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

- Η προώθηση ορθής και αειφορικής δασικής διαχείρισης.

- Η άμεση θωράκιση των πολυτιμότερων δασικών οικοσυστημάτων της χώρας, με την κατά προτεραιότητα εφαρμογή μέτρων διαχείρισης και πρόληψης στα δάση του δικτύου NATURA 2000 και την ουσιαστική ενίσχυση των αρμόδιων φορέων.

«Η διαδικτυακή αυτή εφαρμογή επιτρέπει στον ενεργό πολίτη αλλά και στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας να επικεντρωθούν στις περιοχές ενδιαφέροντός τους και να δουν με λεπτομέρεια τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τόπο επιλογής τους», στις περιοχές ενδιαφέροντός τους και να δουν με λεπτομέρεια τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τόπο επιλογής τους», λέει ο υπεύθυνος ερευνητής για το πρόγραμμα CLIMRUN από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος.

Είναι η πρώτη φορά που αυτό παρουσιάζεται στον ελλαδικό χώρο και, όπως επισημαίνει ο ίδιος «αναμένουμε να το εμπλουτίσουμε και με άλλες παραμέτρους - ενδείξεις κλιματικών αλλαγών που όντως είναι δυσοίωνες αλλά και πολύ διαφορετικές από περιοχή σε περιοχή».

Η δημιουργία του Οικοσκοπίου αποτέλεσε μια από τις δράσεις του προγράμματος το Μέλλον των Δασών, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από τα Ιδρύματα Ι. Σ. Λάτση, Α. Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη, καθώς και με την υποστήριξη ιδιωτών.


http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2012/12/blog-post_5995.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου