28/12/12

Να Που Πάνε Τα Χρήματα Της Δόσης, 40,5 Δις Στις Τράπεζες !

Απο επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος !
Στα 27,5 δισ. ευρώ ανέρχονται τα κεφάλαια που χρειάζονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς) και στα 40,5 δισ. τα κεφάλαια που χρειάζεται το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με ....
την επίσημη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Πέμπτης.

Κατά τα ίδια στοιχεία, οι σωρευτικές προβλέψεις για δάνεια των ελληνικών τραπεζών τοποθετούνται στα 46,8 δισ. ευρώ, ενώ η λειτουργική τους κερδοφορία για την περίοδο 2012 - 2014 εκτιμάται στα 11,3 δισ. ευρώ.
Η ΤτΕ επισημαίνει ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, θα στηριχθεί η ελληνική οικονομία.
Πιο αναλυτικά για κάθε τράπεζα:
Εθνική: Οι κεφαλαιακές ανάγκες της διαμορφώνονται στα 9,756 δισ. ευρώ. Βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των αναγκών έπαιξαν οι ζημιές από το PSI (11,735 δισ. ευρώ) και οι ακαθάριστες αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου (8,366 δισ. ευρώ).
Eurobank: Η Eurobank θα χρειαστεί να ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 5,839 δισ. ευρώ, ποσό που προκύπτει από τον αντίκτυπο ζημιών ύψους 5,781 δισ. ευρώ από το PSI και 8,226 δισ. ευρώ έναντι αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού κινδύνου.
Alpha Bank: Η Alpha Bank κατέγραψε ζημιές 4,786 δισ. ευρώ από το PSI και λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού κινδύνου οι οποίες διαμορφώνονται στα 8,493 δισ. ευρώ, οι κεφαλαιακές της ανάγκες ανέρχονται σε 4,571 δισ. ευρώ.
Τράπεζα Πειραιώς: Με ζημιές της τάξης των 2,615 δισ. ευρώ από το PSI και αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού κινδύνου 6,281 δισ. ευρώ, η Πειραιώς καλείται να ενισχυθεί κεφαλαιακά με 7,335 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εμπορικής και της Αγροτικής, έχουν καλυφθεί από την Credit Agricole και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αντίστοιχα.
Όπως επισημαίνει η ΤτΕ στην σχετική ανακοίνωση, «ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια ισχυρό πλήγμα από τη συνδυαστική επίδραση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και των αντίξοων οικονομικών συνθηκών στα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών και στην καταθετική τους βάση.
Η εκπόνηση και δημοσίευση της παρούσας Έκθεσης ικανοποιεί μία από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Στη μελέτη αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρείχαν σχετική καθοδήγηση, προκειμένου να διασφαλισθεί η συνέπεια με τους στόχους του Προγράμματος Στήριξης.
Η Τράπεζα της Ελλάδος προέβη σε εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών για την περίοδο 2012-2014. Η «Έκθεση για την Ανακεφαλαιοποίηση και Αναδιάταξη του Ελληνικού Τραπεζικού Τομέα» περιγράφει εν πρώτοις την επίδραση που άσκησαν στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών:
(α) η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI),
(β) οι αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου κατά την τριετία 2012-2014 από τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα, όπως τις έχει υπολογίσει ανεξάρτητα η εταιρία BlackRock Solutions,
(γ) οι αναμενόμενες ζημίες από δάνεια χορηγηθέντα στο εξωτερικό και από δάνεια σε φορείς που σχετίζονται με το Δημόσιο και
(δ) η εκτιμώμενη λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών, βάσει μιας συντηρητικής θεώρησης των επιχειρησιακών σχεδίων που υπέβαλαν οι τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Επιπλέον, η Έκθεση περιγράφει τον υπολογισμό των χρηματοδοτικών πόρων που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και το κόστος αναδιάταξης του ελληνικού τραπεζικού τομέα.
Το Φεβρουάριο του 2012 έγινε εκτίμηση για χρηματοδοτικούς πόρους ύψους 50 δισεκ. ευρώ. Το Δεκέμβριο του 2012, η Τράπεζα της Ελλάδος, συνυπολογίζοντας και δεδομένα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του έτους, επικαιροποίησε τον υπολογισμό των χρηματοδοτικών πόρων, επιβεβαιώνοντας την επάρκειά τους».
Από Την Εφημερίδα Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου