Στην υποχρέωση της ΕΕ και του ΔΝΤ να στηρίξουν την Ελλάδα, μετά τα σκληρά μέτρα που υιοθέτησε η βουλή, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Francois Holland στην συνέντευξη-απολογισμό, που δίνει ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι. Ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε το έργο του και δήλωσε πως θέλει οι ......
Γάλλοι να τον κρίνουν σε πέντε χρόνια για τις επιδόσεις του στην οικονομία και την αγορά εργασίας.
Γάλλοι να τον κρίνουν σε πέντε χρόνια για τις επιδόσεις του στην οικονομία και την αγορά εργασίας.
Υπερασπιζόμενος το έργο του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Francois Holland δήλωσε: «Φθάσαμε στην τραπεζική ένωση. Αυτό θα πάρει χρόνο, αλλά ο δρόμος έχει ανοίξει. Μπόρεσα να εισάγω τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί από την αρχή της επόμενης χρονιάς…».
«Μένει το θέμα της Ελλάδας. Η ελληνική βουλή μόλις υιοθέτησε ένα νέο, σκληρό πλάνο και αναμένει την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Της υποσχέθηκαν αυτή την στήριξη και πιστεύω ότι πέρα από την διευθέτηση κάποιων τεχνικών ζητημάτων, (η Ελλάδα) δικαιούται αυτή την στήριξη, ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτό που θα μπορούσε να αποτελέσει αμφιβολία για την ακεραιότητα της ευρωζώνης».
«Με αυτή την αλληλεγγύη και όχι με την λιτότητα χωρίς τέλος θα επιτευχθούν οι στόχοι για το δημόσιο έλλειμμα».
Ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από την επιμήκυνση του προγράμματος της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη.
Παραμένει ένα ερώτημα που δεν τίθεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο ΔΝΤ και στους Ευρωπαίους: Πώς να δοθεί μια χρονική επιμήκυνση στην Ελλάδα χωρίς να κοστίσει οτιδήποτε στα κράτη και χωρίς να βάλει πρόσθετα χρήματα το ΔΝΤ.
»Είμαστε εμπρός σε αυτήν την εξίσωση αυτόν τον καιρό και θα εργασθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση τις επόμενες μέρες με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών.
»Στόχος είναι να βρεθούν οι τεχνικές μέθοδοι, ώστε να μη χρειασθεί να περάσουμε από τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών θέμα για υποστήριξη της Ελλάδας. Να μπορέσουμε να βρούμε τεχνικούς τρόπους επαναχρηματοδότησης, ώστε να δοθούν στην Ελλάδα τα 31 δισ. που περιμένει χωρίς να διακινδυνεύσουμε τις αρχές που θα πρέπει να παραμείνουν ως αρχές στη Γερμανία, στη Γαλλία και στις άλλες χώρες. Έφθασε όμως ο χρόνος για να το κάνουμε», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.
«Να κριθώ σε πέντε χρόνια για τις επιδόσεις μου»
Αναφερόμενος στην Γαλλία και την διοίκησή του, ο Francois Holland, απεφάνθη: «H πολιτική δεν είναι ένα άθροισμα μεταρρυθμίσεων, όσο χρήσιμες και αν είναι αυτές, ούτε μια λογιστική υποσχέσεων …Η πολιτική είναι μια απάντηση δυνατή και με συνοχή στην κατάσταση (που αντιμετωπίζει) η χώρα».
Περιγράφοντας αυτή την κατάσταση, ο Francois Holland την χαρακτήρισε «σοβαρή»: «το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 90% του εθνικού πλούτου, η ανεργία είναι σε συνεχή άνοδο, υπάρχει μια συνεχής απώλεια ανταγωνιστικότητας» όπως σημείωσε.
Υπερασπίστηκε ωστόσο το έργο του, λέγοντας ότι πολλές από τις δεσμεύσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί και επανέλαβε ότι στόχος του είναι να δώσει ώθηση στην οικονομία και να μειώσει την ανεργία, υπογραμμίζοντας ότι θα ήθελε να κριθεί σε πέντε χρόνια (όσο διαρκεί η προεδρική θητεία) με βάση τα αποτελέσματα σε αυτούς τους τομείς.
Μάλιστα διαβεβαίωσε ότι η προσήλωσή του στον στόχο της ανάκαμψης της οικονομίας εντός δυο ετών δεν θα επηρεαστεί από τις σφυγμομετρήσεις που είναι όντως αποθαρρυντικές, αφού του δίνουν ποσοστά δημοτικότητας ακόμη και 36%, ενώ τον Μάϊο, όταν εξελέγη πρόεδρος, η δημοφιλία του ξεπερνούσε το 60%.
«Η παρακμή δεν είναι το πεπρωμένο μας. Μπορώ να καταλάβω τις αμφιβολίες που έχουν εκφραστεί. Η μόνη βάσιμη ερώτηση για μένα δεν είναι η κατάσταση της κοινής γνώμης σήμερα, αλλά η κατάσταση του γαλλικού κράτους σε μια πενταετία», είπε ο Francois Holland, διαβεβαιώνοντας:
«Η ανάκαμψη θα πάρει χρόνο, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε. Θέλω οι νέοι άνθρωποι να ζουν καλύτερα σε πέντε χρόνια».
Ερωτηθείς πως εξηγεί την πτώση του στις δημοσκοπήσεις, ο Γάλλος πρόεδρος δεν προσπάθησε να προβάλει κάποια δικαιολογία: «Αν κοιτάζω τις δημοσκοπήσεις; Ναι. Αν τις παραγγέλνω; Όχι. Προσδιορίζομαι με βάση αυτές; Όχι…Πιστεύετε ότι είναι εύκολο να ανακοινώνεις στα τέλη του καλοκαιριού 20 δισ. επιπλέον φόρους; Όχι, αλλά εγώ το κάνω. Ο πρώτος υπεύθυνος είμαι εγώ, γιατί οι Γάλλοι με εξέλεξαν» δήλωσε ο Francois Holland.
Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μεταρρύθμισης του κράτους και της εξυγίανσης των δημοσιονομικών, θυμίζοντας ότι οι δημόσιες δαπάνες αντιστοιχούν στο 57% του εθνικού πλούτου, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εργασιακή μεταρρύθμιση με ή χωρίς την συναίνεση των συνδικάτων.
Πηγή Εφημερίδα Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου