Το πόσο θα ζήσουμε στη ζωή μας εξαρτάται κυρίως από τα συναισθήματά μας και δευτερευόντως από τη διατροφή μας. Όταν είμαστε κυριευμένοι από ....................
φόβο, θυμό, θλίψη θέτουμε σε συναγερμό (πάλη ή φυγή, flight or fight) το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα ή ερπετικό εγκέφαλο, ο οποίος για να αντεπεξέλθει σ’ αυτή την κατάσταση, εκκρίνει ορμόνες που μακροχρόνια μας οξειδώνουν το σώμα μας και μας μικραίνουν τη ζωή. Η διατροφή μας με επεξεργασμένες τροφές, στερημένη από ένζυμα, φυσικά φυτοχημικά και φυτοθρεπτικά στοιχεία οξειδώνει επίσης τον οργανισμό μας, δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον που οξειδώνει, σκοτώνει τα κύτταρά μας και στη συνέχεια τα όργανα και τον οργανισμό μας.
Οι Ερευνητές στο Harvard Medical School ανακάλυψαν ότι το resvelatrol που είναι ένα φυτοχημικό που βρίσκεται στις ακατέργαστες τροφές ενεργοποιεί τα γονίδια της μακροβιότητας, σε τέτοιο βαθμό που μπορούν να μας επιμηκύνουν τη ζωή κατά 70%. Σε μια συνέντευξη του ο επικεφαλής των ερευνών του Harvard Medical School για το resvelatrol Dr Xi Zhao-Wilson είπε για την επιμήκυνση της ζωής: ύστερα από μεγάλη έρευνα στο resvelatrol τα τελευταία χρόνια ανακαλύψαμε ότι το φυτοχημικό αυτό ενεργοποιεί την κυτταρική διαδικασία η οποία οδηγεί στην επιμήκυνση της ζωής μας.
Επίσης σε μελέτες σε ποντίκια και άλλους οργανισμούς αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι ο περιορισμός των θερμίδων που λαμβάνουν επιμηκύνουν ξεκάθαρα τη ζωή. Ο Dr Clive McKay καθηγητής του Cornell University ανακάλυψε ότι η ζωή των ποντικών μπορεί να διπλασιασθεί αν τους χορηγήσουμε τη μισή τροφή από ό,τι έτρωγαν συνήθως. Το αποτέλεσμα της μείωσης της τροφής δεν ήταν μόνο ο διπλασιασμός της διάρκειας της ζωής, αλλά η βελτίωση της υγείας και της ζωντάνιας τους σε σχέση με τους άλλους ποντικούς που έτρωγαν κανονική μερίδα τροφής. Οι ποντικοί που τρέφονταν με μισή μερίδα ζωής παρέμειναν υγιείς, και είχαν ευεξία και ζωντάνια έως το τέλος της ζωής τους. Αν υπολογίζουμε την διάρκεια ζωή τους σε σχέση με την ζωή του ανθρώπου, οι ποντικοί αυτοί έφθασαν την αντίστοιχη ανθρώπινη ηλικία των 150 ετών. Το πείραμα αυτό επαναλήφθηκε στο Morris H.Ross Institute όπου διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια έφθασαν έως 180 ετών αντίστοιχη ανθρώπινη ηλικία.
Τέλος έγινε ένα πείραμα στο UCLA Medical Center από τους καθηγητές Dr Roy Walford και Dr Richard Weindruch, όπου αποδείχθηκε ότι αν μειωθούν σημαντικά οι θερμίδες ακόμη και σε ποντίκια μέσης ηλικίας η ζωή τους μπορεί να επεκταθεί κατά 50%. Σύμφωνα λοιπόν με τους Dr Walford και τον Dr Weindruch δεν έχει σημασία από ποια ηλικία θα ξεκινήσουμε τον περιορισμό των θερμίδων, γιατί εκείνο που μετράει είναι ότι αν μειώσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε, τότε ενεργοποιούμε τα γονίδια που μας επιμηκύνουν τη ζωή. Αυτό είναι το κλειδί με τον περιορισμό των θερμίδων, με τη διατροφή με ακατέργαστα λαχανικά, φυτρωμένους σπόρους, ξηρούς καρπούς, φρούτα, τις θετικές σκέψεις, τα συναισθήματα χαράς, αγάπης ενεργοποιούμε τα γονίδια τα οποία μας επιμηκύνουν τη ζωή και απενεργοποιούμε όλα τα γονίδια που μας προκαλούν διαβήτη, καρκίνο, φλεγμονές.
Τα ακατέργαστα λαχανικά που έχουν διάφορα χρώματα, περιέχουν φυτοχημικά τα οποία ενεργοποιούν τα αντιγηραντικά, αντικαρκινικά και αντιφλεγμονώδη γονίδια μας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι περιέχουν φυτοχημικά που απενεργοποιούν τα γονίδια που προάγουν τη διαδικασία δημιουργίας διαβήτη. Τα ακατέργαστα λαχανικά περιέχουν επίσης καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε. Η μείωση θερμίδων είναι ο κυριότερος παράγων που ενεργοποιεί την έκφραση των γονιδίων που μας χαρίζουν μακροζωία.
Ο Dr Stephen Spindler καθηγητής βιοχημείας στο πανεπιστήμιο της California –Riverside το 2001 μείωσε την τροφή σε ποντίκια κατά 40% και αυτόματα μέσα σε ένα μήνα αύξησε κατά 400% την έκφραση των γονιδίων της αντιγήρανσης. Αύξησε επίσης τα αντιφλεγμονώδη γονίδια, τα αντιοξειδωτικά γονίδια, καθώς και αντιδιαβητογόνα γονίδια.
Ο Dr Stephen Spindler μελέτησε 11000 γονίδια στο συκώτι μιας ομάδας ποντικών που έτρωγαν κανονικά και άλλης ομάδας που διατρέφονταν με περιορισμένες θερμίδες. Μετά από μερικές εβδομάδες είδε ότι όλα τα αντιγηραντικά γονίδια είχαν ενεργοποιηθεί με αποτέλεσμα τα ποντίκια να δείχνουν πιο νέα και πιο δυναμικά. ¨Όλες οι εκφυλιστικές ασθένειες όπως ο διαβήτης είχαν εκλείψει.
Στην εποχή μας λοιπόν γνωρίζουμε ότι με τον περιορισμό των θερμίδων θεραπευόμαστε από όλες τις ασθένειες και ξανανιώνουμε. Στο παρελθόν που δεν είχαν αποκωδικοποιήσει το DNA, αλλά και δεν γνώριζαν τη λειτουργία τω γονιδίων μας είχαν το δικαίωμα να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν άρρωστοι. Εμείς όχι, με διατροφή περιορισμένων θερμίδων αλλά με υψηλής ποιότητας διατροφή βιολογικών φρούτων και λαχανικών, φυτοπλαγκτόν Spirulina και Chlorella, φύτρα από σπόρους, καρύδια, αμύγδαλα, φασόλια μαυρομάτικα, φύκια, αλλά και ζώντας με αγάπη, θετικά συναισθήματα μπορούμε να είμαστε υγιείς και να πετάξουμε στη ζωή μας. Αυτά δεν είναι αερολογίες οι κακές μας σκέψεις και συνήθειες οφείλονται σε αρνητικές πεποιθήσεις, προγραμματισμούς που ξεκίνησαν από την παιδική ηλικία. Όλα αυτά διορθώνονται με αλλαγή του τρόπου σκέψης, με μελέτη, επαναπρογραμματισμό του εγκεφάλου, και απενεργοποίηση των αρνητικών μας συναισθημάτων (EFT), ή εναρμόνιση των τσάκρας. Για να προσέχουμε τη διατροφή μας θα πρέπει να έχουμε σκοπό στη ζωή μας, να έχουμε φροντίσει να έχουμε επαφή με την Πηγή μας, να φροντίζουμε την ψυχή μας.
Ο Dr Kenneth Pelletier που μελέτησε μακροβιότερους και υγιέστερους πληθυσμούς στον κόσμο, όπως στην Vilcabamba του Ισημερινού, τους Abkhazians σε μία περιοχή της Γεωργίας ,διαπίστωσε ότι τρέφονται με τροφές χαμηλές σε πρωτεΐνη, υψηλής ποιότητας ακατέργαστους υδατάνθρακες, τροφές που περιείχαν τις μισές θερμίδες και πρωτεΐνες από αυτές που τρέφονται οι Αμερικανοί.
Γιατί πεθαίνουμε;
- Διότι τα κύτταρά μας εκφυλίζονται, μεταλλάσσονται και πεθαίνουν, και αυτό γίνεται διότι δεν τρεφόμαστε σωστά. Η μακροβιότητά μας εξαρτάται από την υγεία των κυττάρων μας και αυτό επιτυγχάνεται όταν τρώμε ακατέργαστες τροφές. Είναι ξεκάθαρο οι ανεπεξέργαστες τροφές καθορίζουν την υγεία των κυττάρων μας, από την οποία εξαρτάται η ποιότητα των κυττάρων μας. Οι ακατέργαστες τροφές εκτός από βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες που μας προσφέρουν, μας παρέχουν επίσης οξυγόνο, ένζυμα, φυτοθρεπτικά και φυσικά φυτοχημικά στοιχεία αλλά κυρίως βιοηλεκτρικά φορτία τα οποία διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην υγεία των κυττάρων μας και δεν μπορούν να τα δώσουν οι επεξεργασμένες τροφές.
- Βλέπουμε τους άλλους να γερνούν και να πεθαίνουν και έτσι τα κύτταρά μας προγραμματίζονται και αυτά να γεράσουν και να πεθάνουν.
- Με το φόβο ενεργοποιούμε τα γονίδια που καταστρέφουν την ζωή
- Τα κύτταρά μας χάνουν σιγά σιγά της πληροφορίες που φέρουν από τις πολλές διαιρέσεις. O Dr Leonard Hayflick καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο βιβλίο του How and why we age, μας εξηγεί ότι το πόσο θα ζήσουμε εξαρτάται από το πόσες φορές μπορούν να διαιρεθούν τα κύτταρα. Τα κύτταρα όλων των ζώντων οργανισμών δεν διαιρούνται επ’ άπειρον και αυτό διότι κάθε φορά που διαιρούνται., χάνουν ορισμένες πληροφορίες στα άκρα τους (telomere). Το πόσες φορές θα διαιρεθούν εξαρτάται από το είδος, αλλά και από το ένζυμο τελομεράση (telomerase), το οποίο επιμηκύνει τα άκρα των κυττάρων που έχουν διαιρεθεί και προσθέτουν τις πληροφορίες του DNA που έχουν κοπεί με τη διαίρεση.
Με το στρες ο άνθρωπος μικραίνει περισσότερο τα άκρα των κυττάρων του και παράγει και λιγότερο το ένζυμο τελομεράση, με αποτέλεσμα στα κύτταρά του να περιορίζεται ο αριθμός των διαιρέσεων και το προσδόκιμο της ζωής του. Τα ανθρώπινα κύτταρα μπορούν κατά μέσον όρο να διαιρεθούν 50 φορές. Ο μακροβιότερος ζων οργανισμός είναι οι χελώνες των νησιών Galapagos που ζουν 175 χρόνια , και τα κύτταρά τους διαιρούνται 110 φορές.
Ο Dr James Summer νομπελίστας βιοχημικός καθηγητής του Cornell University υποστηρίζει ότι η αίσθηση του ανθρώπου ότι μετά τα σαράντα γερνάει είναι αποτέλεσμα της μείωσης των ενζύμων στο σώμα του. Ο άνθρωπος μετά τα σαράντα αρχίζει να παράγει όλο και λιγότερα ένζυμα με αποτέλεσμα η μεταβολική ενέργεια καθώς και η αποτοξίνωση των κυττάρων του να μειώνονται, γεγονός που οδηγεί μακροχρόνια στη γήρανση και την κατάρρευση του οργανισμού του.
Οι κάτοικοι στη Hunza Valley που βρίσκεται στα Ιμαλάια, ζουν περισσότερο από 130 χρόνια και ζουν σε πλήρη υγεία έως την τελευταία στιγμή της ζωής τους. Με τη διατροφή ακατέργαστων τροφών λαμβάνουμε τα μεταβολικά ένζυμα, τις βιταμίνες και τα φυτοχημικά που χρειαζόμαστε. Τρώγοντας ακατέργαστες τροφές ,ο οργανισμός παίρνει ένζυμα που χρησιμεύουν στην πέψη των τροφών του καθώς τα μεταβολικά ένζυμα δεν ασχολούνται με την πέψη αλλά με την αποτοξίνωση, αποκατάσταση της υγείας και την παραγωγή ενέργειας του κυττάρου.
Πρέπει να κάνουμε αποτοξίνωση με χυμούς, ξηρασία, νηστεία, διατροφή με φυτοπλαγκτόν Chlorella, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από όλα τα όντα, τετραπλασιάζεται σε είκοσι ώρες. Η δυνατότητα αυτή του DNA, ενισχύει πάρα πολύ το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Γενικά με την καταπληκτική δυνατότητα του DNA του να αναπαράγεται, επιταχύνεται η ίαση και επούλωση των πληγών και των φλεγμονών που έχουμε, δυναμώνει το σώμα για να επανέλθει ύστερα από κάθε ασθένεια. Κυρίως βοηθάται ο ιστός του εντέρου να καθαρισθεί από τις τοξίνες και στην συνέχεια να επουλώσει τις πληγές και τις φθορές που έχουν δημιουργηθεί στους ιστούς του εντέρου.Να παίρνουμε προβιοτικά: acidophilus και bifidus σε σκόνη, τα προβιοτικά εξαλείφουν το μύκητα Candida, από τον οποίο πάσχει ο μισός Αμερικανικός πληθυσμός. H μοναδική δυνατότητα ανάπτυξης της Chlorella βοηθά πάρα πολύ στην καταπολέμηση από μύκητες Candida, διότι έχει τη δυνατότητα να τετραπλασιάζει την ποσότητα των προβιοτικών acidophilus και bifidus που παίρνουμε σε σκόνη.
Η κοινωνική συναναστροφή διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στη μακροζωία. Οι επιστήμονες σήμερα απέδειξαν ότι ο βασικός λόγος της μακροζωίας των ανθρώπων είναι η συνεχής επαφή τους με τους συνανθρώπους του. Η καθημερινή επαφή με τους συνανθρώπους μας, η συνειδητοποίηση και η βίωση της ενότητάς μας, της ενότητας των πάντων, μας γεμίζει πληρότητα, γαλήνη και δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
Οι καλές δημιουργικές σχέσεις, οι δεσμοί, οι έρωτες, οι φιλίες μας, οι γνωριμίες μας, οι άνθρωποι που τους προσφέρουμε, που δενόμαστε μαζί τους, μας κάνουν να αισθανόμαστε και να βιώνουμε ενότητα, αρμονία, αγάπη, μας κάνουν να αισθανόμαστε ωραία. Συγκεκριμένα ο Dr Dean Ornish καθηγητής της ιατρικής στο University of California (στο βιβλίο του Love and Survival) εκθέτει μεγάλο αριθμό δεδομένων όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι η μακροβιότητα των ανθρώπων εξαρτάται από τον αριθμό των κοινωνικών επαφών που είχαν καθημερινά κι όχι από τον υγιεινό τρόπο ζωής που ζούσαν ή δεν ζούσαν.
Σύμφωνα με τον Dr Dean Ornish χρόνιο συναισθηματικό στρες διεγείρει τον εγκέφαλο ο οποίος εκκρίνει ορμόνες, τα γλυκοκορτικοειδή (Glycocorticoids), ινσουλίνη) οι οποίες μας δημιουργούν βάρος γύρω από την κοιλία μας, το οποίο είναι πολύ βλαβερό για την υγεία μας. Οι χειρότερες ορμόνες όμως που εκκρίνονται είναι οι κυτοκίνες (cytokines) που δημιουργούν φλεγμονές.Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι όλοι αποτελούμε αναπόσπαστο τμήμα του όλου και μόνο αν είμαστε συνεχώς σε επαφή με τους συνανθρώπους μας και αναπτύσσουμε συναισθήματα αγάπης, γενναιοδωρίας, συμπόνιας, ο οργανισμός μας μπορεί να λειτουργεί αρμονικά και να έχουμε μακροβιότητα.Ο δημιουργός μας και η εξέλιξη (ερπετικός ή πρωτόγονος εγκέφαλος, θηλαστικός ή μεταιχμιακός εγκέφαλος, νεοφλοιός ή πνευματικός εγκέφαλος) μας έχουν δώσει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, τα συναισθήματα μας, τους έχει δώσει το ρόλο να ελέγχουν πλήρως τη ζωή μας και το σώμα μας. Τα συναισθήματά μας δεν ελέγχονται από τη λογική του πνευματικού εγκέφαλου. Τα κέντρα όπου αναπτύσσονται τα συναισθήματα βρίσκονται στο μεταιχμιακό εγκέφαλο και λειτουργούν αυτόνομα.Η σύνδεσή μας με το βαθύτερο Εαυτό μας, που γίνεται διαμέσου του ασυνειδήτου, της ψυχής μας που επικοινωνεί με την Πηγή της, δρα κατευθείαν στο μεταιχμιακό τμήμα του εγκεφάλου και επηρεάζει το συναισθήματά μας. Όταν η ψυχή μας είναι ικανοποιημένη και επικοινωνεί με την Πηγή της, νοιώθουμε πλημμυρισμένοι από αγάπη, γαλήνη, τα κύτταρά μας, ο οργανισμός μας πετάει, όλα λειτουργούν τέλεια, είμαστε σε πλήρη υγεία και ευεξία. Η ψυχή μας είναι ικανοποιημένη όταν είμαστε σε συνεχή επαφή με τους συνανθρώπους μας και διακατεχόμαστε από συναισθήματα αγάπης, συμπόνιας, αλληλεγγύης, γενναιοδωρίας.Τρεις κορυφαίοι ψυχίατροι οι Thomas Lewis, Fari Amini, and Richard Lannon στο βιβλίο τους «A General Theory of Love» παραδέχθηκαν ότι όλα τα προβλήματα που έχει ο άνθρωπος οφείλονται στην έλλειψη αγάπης. Η λύση βρίσκεται στην καρδιά των ανθρώπων, ενώ η ιατρική σήμερα δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα περισσότερο από μερικές λεπτομέρειες στη συναισθηματική ζωή των ασθενών τους. Κατέληξαν ότι η αγάπη μας δημιουργεί το ποιοι είμαστε, και τι μπορούμε να γίνουμε.
Τι πρέπει να κάνουμε για να ικανοποιούμε την ψυχή μας:
- Βοηθήστε με ανιδιοτέλεια, πάντα όταν βοηθώ με ανιδιοτέλεια η καρδιά μου συγκινείται. Ο μεγάλος Ιάπωνας γενετιστής Dr Kazuo Murakami μας λέει όταν δακρύζουμε από συγκίνηση η καρδιά μας το σώμα μας τα γονίδια μας παίρνουν απεριόριστη δύναμη.
- Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος να λειτουργεί από αγάπη, όταν δεν διακατέχεται από θετικά συναισθήματα αγάπης, αλληλεγγύης, τότε αυτοκαταστρέφεται,
- Το Εγώ μας αποτελεί τείχος που μας κόβει κάθε επικοινωνία με την Συμπαντική Ενέργεια, με την Πηγή μας. Ιησούς Χριστός « Εγώ είμαι η άμπελος και εσείς τα κλήματα». Θα πρέπει τα συναισθήματά μας να μην έχουν κριτική, διότι η κριτική επίσης μας διακόπτει κάθε σύνδεση. Θα πρέπει τα συναισθήματά μας να είναι τα ίδια με αυτά της Πηγής μας, της Συμπαντικής ενέργειας που είναι αυτά της αγάπης, της χαράς, της ευγνωμοσύνης, της γαλήνης, της συμπόνιας. Αυτά λοιπόν είναι τα συναισθήματα με τα οποία επικοινωνούμε με τη Συμπαντική ενέργεια που ενώνει τα πάντα, είναι εκείνα που μας βοηθάνε να κάνουμε την δυνατότητα που μας ενδιαφέρει (μέσα από τις άλλες άπειρες εναλλασσόμενες δυνατότητες ή πιθανότητες), να καταρρεύσει και να γίνει πραγματικότητα.
- Πιστέψτε λοιπόν στον εαυτό σας, στην Συμπαντική Θεϊκή Δύναμη που υπάρχει μέσα σας. Αφεθείτε σ’ αυτή. Μην ανησυχείτε για ό,τι σας συμβαίνει, είναι για καλό σας, είναι για να σας διδάξει. Ο Πυθαγόρας έλεγε, μην προσεύχεσθε για κάτι συγκεκριμένο, οι άνθρωποι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιο είναι το καλό μας.
- Αγαπήστε τον εαυτό σας τους πάντες και τα πάντα, απαλλαγείτε από το εγώ σας, συγχωρείστε τους πάντες, ευγνωμονείτε το Θεό για ό,τι σας έχει δώσει κάθε μέρα, βοηθήστε τους συνανθρώπους σας, τα ζώα, τα φυτά, το περιβάλλον. Όλα αυτά ικανοποιούν, τρέφουν την ψυχή μας
- Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η συνείδησή μας έχει απεριόριστη δύναμη. Αν την εξελίξουμε, αν την επικεντρώσουμε, έχει την ικανότητα να ανατρέψει και την πιο ανίατη ασθένεια, έχει τη δυνατότητα να μας οδηγήσει να πετύχουμε τα πάντα στη ζωή μας, αρκεί να τηρούμε τις αξίες και τις αρχές που προαναφέραμε.
- Τα πάντα στη ζωή μας καθορίζονται από τις σκέψεις μας και τις πεποιθήσεις μας. Οι πεποιθήσεις μας παίζουν κυρίαρχο ρόλο, όπως το λειτουργικό πρόγραμμα που χρειάζεται ένα κομπιούτερ, καθώς οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις μας είναι τα φίλτρα μέσα από τα οποία βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε τον εξωτερικό κόσμο.
Η θετική μας άποψη για τη ζωή είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη μακροζωία σύμφωνα με πολλούς Αμερικανούς γιατρούς. Ο Dr Andrew Weil στο βιβλίο του Spontaneous Remission αναφέρει πολλές μελέτες, όπου αποδεικνύεται ότι άνθρωποι με αρνητικές αντιλήψεις, ζουν ξεκάθαρα λιγότερο από αυτούς που έχουν θετικές. Αντιθέτως οι άνθρωποι που έχουν θετικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις επιμηκύνουν ξεκάθαρα για μεγάλο χρονικό διάστημα τη ζωή τους.Συγκεκριμένα οι άνθρωποι με θετικές αντιλήψεις, στις μελέτες του Dr Weil έζησαν 7.5 χρόνια περισσότερο από αυτούς που είχαν αρνητικές. Επίσης στις μελέτες αποδείχθηκε ότι η αισιοδοξία προάγει τη θεραπεία στους ασθενείς με θετικές αντιλήψεις. Μία μελέτη σε 1000 ηλικιωμένους που κράτησε εννέα χρόνια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πολύ αισιόδοξοι ηλικιωμένοι παρουσίασαν 23% λιγότερα κίνδυνο θανάτου από καρδιολογικά προβλήματα και 55% κίνδυνο θανάτου από άλλες αιτίες. Γενικά οι ηλικιωμένοι άνθρωποι με θετική συμπεριφορά παρουσίασαν λιγότερα προβλήματα μνήμης, και είχαν καλύτερο επίπεδο υγείας.
Ο νευροχειρούργος Norman Shealy στο βιβλίο του «Life Beyond 100», όπου μελέτησε τέσσαρες ομάδες ανθρώπων, απελπισμένους από τη ζωή έως πολύ αισιόδοξους που πίστευαν στην ομορφιά της ζωής κατέληξε στο καταπληκτικό συμπέρασμα: Οι απελπισμένοι από τη ζωή άνθρωποι ζουν έως και 35 χρόνια λιγότερο από τους πολύ αισιόδοξους. Το 75% από τους απελπισμένους πέθαναν από καρκίνο και το 15% από καρδιά.Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι όταν είμαστε κυριευμένοι από αρνητικά συναισθήματα, όπως του φόβου και της απελπισίας, το ανοσοποιητικό σύστημα απενεργοποιείται και τα καρκινικά κύτταρα που υπάρχουν στον οργανισμό μας, βρίσκουν την ευκαιρία να καταβάλουν τον οργανισμό μας.
Ο Dr Colin Campbell καθηγητής του Cornell μας εξηγεί πώς μπορούμε να έχουμε μακροζωία και υγεία:
- Η ακατέργαστη τροφή μας είναι η καλύτερη πηγή για να πάρουμε όλα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε, για παράδειγμα το σπανάκι περιέχει τα κυριότερα ιχνοστοιχεία με κυρίαρχα το μαγνήσιο, ποτάσσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, έχει τις κυριότερες βιταμίνες, μεταξύ των οποίων C, B1, B2, B3, B6, φολικό οξύ, Α, Ε τα κυριότερα αμινοξέα, όπως Τρυπτοφάνη (που δημιουργεί την σεροτονίνη) Τυροσίνη (που δημιουργεί την ντοπαμίνη) λυσίνη, μεθιονίνη, γλυσίνη. Το σουσάμι είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα ελαίου από όλους τους άλλους σπόρους. Το σουσάμι είναι ανώτερο από πολλούς σπόρους, διότι περιέχει μεγάλη ποσότητα ασβεστίου και το αμινοξύ μεθιονίνη. Όταν δεν είναι επεξεργασμένο, περιέχει περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα, μιάμιση φορά περισσότερο σίδηρο από το βοδινό συκώτι, τρεις φορές περισσότερο φώσφορο από το αυγό, περισσότερη πρωτεΐνη από το κοτόπουλο, το συκώτι ή το μπιφτέκι και περισσότερη νιασίνη (Β3 ) από το μαύρο ψωμί. Το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελών, οι λαχανίδες, έχουν φυτοχημικά κατά του καρκίνου, μεγάλες ποσότητες από φολικό οξύ, Β6 (καλύτερη πηγή Σολομός, σαρδέλες σκουμπρί), Β12(καλύτερη πηγή η ρέγγα και σκουμπρί, τόνος, πέρκα) βιταμίνη D, ρέγγα, Σολομός σαρδέλα τόνος, το σημαντικότερο δε είναι η έκθεση μας στον ήλιο να λιαζόμαστε πάντα το χειμώνα είναι κατά της οστεοπόρωσης και της γρίπης.
- Το κυριότερο είναι τα φυτοχημικά και ο συνδυασμός τους Τα φυτοχημικά των τροφών αλληλεπιδρούν με τα φυτοχημικά των άλλων ανεπεξέργαστων τροφών και των χημικών του σώματος. Γίνεται μια ατελείωτη επεξεργασία που φθάνει έως την ενεργοποίηση των γονιδίων μας.
- Μας λέει ότι τα συμπληρώματα τροφών δεν είναι πανάκεια και καλύτερα να τρώμε ανεπεξέργαστες τροφές. Τα χημικά συμπληρώματα διατροφής δεν μας οδηγούν σε μακροζωία και έχουν μακροχρόνια παρενέργειες που δεν φαίνονται άμεσα.
- Οι ζωικές τροφές όχι μόνο δεν υπερέχουν σε θρεπτικά στοιχεία από τις φυτικές τροφές, αλλά είναι και η αιτία πολλών ασθενειών. Επιπλέον οι φυτικές τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και φυτοχημικά, ιχνοστοιχεία.
- Τα γονίδιά μας δεν καθορίζουν από μόνα τους την ασθένεια. Τα γονίδια λειτουργούν, επιδρούν μόνο αν ενεργοποιηθούν, η διατροφή διαδραματίζει ένα σημαντικότατο ρόλο στην ενεργοποίηση ή την απενεργοποίηση των γονιδίων. Tα γονίδια που δεν έχουν ενεργοποιηθεί, δεν έχουν καμιά επίδραση στη ζωή μας. Το περιβάλλον είναι ο τρόπος ζωής μας , δηλαδή η διατροφή και τα συναισθήματά μας, Τα γονίδια που προκαλούν τον καρκίνο επηρεάζονται σοβαρότατα από την κατανάλωση της πρωτεΐνης. Σε έρευνες που έκανε όλη του τη ζωή ανακάλυψε ότι μπορούμε να ενεργοποιούμε και να απενεργοποιούμε τα γονίδια που μας δημιουργούν καρκίνο μόνο και μόνο τρώγοντας ή αποφεύγοντας να τρώμε ζωική πρωτεΐνη.
O Dr Hiromi Shinya μας γράφει ότι για να έχουμε μακροζωία πρέπει να τρώμε τα ακόλουθα:
- Η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης είναι το αναποφλοίωτο ρύζι μαζί με φασόλια σόγιας διότι μας δίνουν αρκετή ποσότητα από τα βασικά αμινοξέα, αν προσθέσουμε και μικρά ψάρια όπως οι σαρδέλες και λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι)
- Το αναποφλοίωτο ρύζι, η σόγια, οι άλλοι σπόροι και τα λαχανικά είναι γεμάτα από φυτικές ίνες που βοηθούν στην εκκένωση αλλά και την αποτοξίνωση των εντέρων.
- Τα φυτοχημικά είναι φυσικές ουσίες που παράγουν τα φυτά για προστατευθούν, όπως είναι οι πολυφαινόλες που προστατεύουν τα φυτά από τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από την έκθεση τους στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. Η πλειονότητα των χυμών που κυκλοφορούν προέρχονται από συμπυκνωμένους χυμούς, όμως η διαδικασία της συμπύκνωσης σκοτώνει όλα τα ένζυμα
- Χρειάζεται να πίνουμε 8 ποτήρια την ημέρα, 2 ποτήρια το πρωί που ξυπνάμε, 2 πριν από το φαγητό.
- Το κολλαγόνο είναι το σημαντικότερο υλικό που κτίζεται ο οργανισμός μας, βρίσκεται παντού στην επιδερμίδα, τα κόκκαλα, τους τένοντες, στα αιμοφόρα αγγεία. Για το λόγο αυτό πρέπει να το προμηθευόμαστε, τρώγοντας τις τροφές που περιέχουν τα αμινοξέα που το δημιουργούν. Τα κύρια αμινοξέα που δημιουργούν το κολλαγόνο είναι η γλυσίνη και η προλίνη που βρίσκονται στα φασόλια σόγιας, αλλά και στα μικρά ψάρια.
Ο βιολόγος Dr Bruce Lipton μας εξηγεί ότι τα πιστεύω μας λοιπόν δεν υπάρχουν μόνο στο νου μας, αλλά αλληλεπιδρούν με τις άπειρες πιθανότητες και δυνατότητες που υπάρχουν στο κβαντικό σύμπαν (το υποατομικό σύμπαν που δεν αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας) και δημιουργούν γεγονότα και καταστάσεις σύμφωνα με αυτές. Το κυριότερο όμως επηρεάζουν τα κύτταρά μας, την έκφραση των γονιδίων μας που υπάρχουν στον πυρήνα των κυττάρων μας. Στα γονίδια μας υπάρχουν άπειρες πληροφορίες, άπειρες δυνατότητες ,τις οποίες μόνο κατά το 5-10% έχουμε ενεργοποιήσει. Με τα ενδόμυχα πιστεύω μας ενεργοποιούμε ή απενεργοποιούμε δυνατότητες για υγεία, μακροβιότητα και ευτυχία ή δυνατότητες για ασθένειες και μια δυστυχισμένη ζωή.
Ο Dr Bruce Lipton που αφιέρωσε όλη του τη ζωή με τη λειτουργία του κυττάρου έχει αποδείξει ότι τα κύτταρά μας επηρεάζονται πλήρως από τα πιστεύω μας, πώς; Τα ενδόμυχα πιστεύω μας δια μέσου της καρδιάς εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα που επηρεάζουν, ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν τα γονίδιά μας, Πώς ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται τα γονίδιά μας; Τα πιστεύω μας στέλνουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα τα οποία ξεσκεπάζουν την πρωτεΐνη που καλύπτει τα γονίδια μας και τα ενεργοποιούν. Η διαδικασία είναι πολύπλοκη, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ενεργοποιήσεις στη μεμβράνη κάθε κυττάρου, στις οποίες τα γονίδια εκφράζονται. Σύμφωνα με τον Dr Bruce Lipton τα μηνύματα στο σώμα μας μεταδίδονται με ηλεκτρομαγνητικά κύματα με ταχύτητα 300 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο (186000 μίλια το δευτερόλεπτο), ενώ τα χημικά που εκκρίνονται από τα σώμα μας ή τα φάρμακα που παίρνουμε, μεταδίδονται ένα πόντο το δευτερόλεπτο (1cm το δευτερόλεπτο). Τα πιστεύω μας επηρεάζουν το DNA μας, επηρεάζουν και καθορίζουν πλήρως τη ζωή μας
Το ίδιο υποστηρίζει και ο Ιάπωνας γενετιστής Dr Kazuo Murakami, τα γονίδιά μας έχουν τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες δεν ενεργοποιούμε κι έτσι τις περισσότερες φορές τα γονίδιά μας είναι ανενεργά . Γενικά τα γονίδιά μας ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται, ανάβουν και σβήνουν, ανάλογα με τις σκέψεις μας, τις πεποιθήσεις μας, τα συναισθήματά μας. Το σώμα μας και γενικά η ύλη έχει την τάση να αποδομείται (τάση προς εντροπία) να καταστρέφεται. Υπάρχουν γονίδια που έχουν σκοπό την αποδόμηση του σώματός μας και άλλα γονίδια που έχουν καθήκον τους την συγκράτηση του σώματος στη ζωή.Εδώ είναι το κλειδί της ζωής, όταν σκεπτόμαστε θετικά, όταν έχουμε θετικές πεποιθήσεις, προγραμματισμούς και μεταφράζουμε θετικά ό,τι και να μας συμβαίνει, τότε τα γονίδια που καθήκον έχουν την συγκράτηση του οργανισμού μας στην ζωή ενεργοποιούνται (ανάβουν) και τα γονίδια που σκοπό έχουν την αποδόμηση, την καταστροφή του οργανισμού μας απενεργοποιούνται (σβήνουν).
O Dr Leonard Hayflick, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο βιβλίο του How and why we age, μας εξηγεί το πόσο θα ζήσουμε εξαρτάται από το πόσες φορές μπορούν να διαιρεθούν τα κύτταρα. Τα κύτταρα όλων των ζώντων οργανισμών δεν διαιρούνται επ’ άπειρον και αυτό διότι κάθε φορά που διαιρούνται., χάνουν ορισμένες πληροφορίες στα άκρα τους (telomere). Το πόσες φορές θα διαιρεθούν εξαρτάται από το είδος, αλλά και από το ένζυμο τελομεράση (telomerase) το οποίο επιμηκύνει τα άκρα των κυττάρων που έχουν διαιρεθεί και προσθέτουν τις πληροφορίες του DNA που έχουν κοπεί με τη διαίρεση. Με το στρες ο άνθρωπος μικραίνει περισσότερο τα άκρα των κυττάρων του και παράγει και λιγότερο το ένζυμο τελομεράση, με αποτέλεσμα στα κύτταρα του να περιορίζεται ο αριθμός των διαιρέσεων και το προσδόκιμο της ζωής του.Τα ανθρώπινα κύτταρα μπορούν κατά μέσον όρο να διαιρεθούν 50 φορές. Ο μακροβιότερος ζων οργανισμός που είναι οι χελώνες των νησιών Galapagos που ζουν 175 χρόνια , τα κύτταρά τους διαιρούνται 110 φορές.
Ο βιολόγος Dr Dawson Church στο βιβλίο του, «The Genie in Your Genes: Epigenetic Medicine and the New Biology of Intention» γράφει ότι αυτά που σκεπτόμαστε, αισθανόμαστε και πιστεύουμε αλλάζουν την γενετική έκφραση και τη χημική σύνθεση του σώματός μας κάθε στιγμή. Τα γονίδιά μας επηρεάζονται κάθε μέρα από το περιβάλλον των σκέψεων και των συναισθημάτων μας, τα οποία επηρεάζονται από το περιβάλλον μας που είναι η οικογένεια μας, το σπίτι μας, η εργασία μας, η κοινωνία μας, η εκκλησία μας.
Σύμφωνα με τον Dr Dawson Church δημιουργούνται 1400 χημικές αντιδράσεις όπου εμπλέκονται πάνω από 30 ορμόνες και νευροδιαβιβαστές για να απαντήσει το σώμα μας σε ένα ερέθισμα από στρες. Η βασική ορμόνη του άγχους είναι η κορτιζόλη, εκκρίνεται από το σώμα μας όταν νοιώθουμε αρνητικά συναισθήματα, stress, και μας λιγοστεύει τη ζωή, χρησιμοποιεί τον ίδιο χημικό προάγγελο (chemical precursor) με την ορμόνη DEHA, και παράγεται από το ίδιο ενδοκρινή αδένα που βρίσκεται στα επινεφρίδια, η οποία εκκρίνεται όταν αισθανόμαστε θετικά συναισθήματα και μας επιμηκύνει τη ζωή. Η ορμόνη DHEA έχει σαν κύριο καθήκον να επιδιορθώνει τα όργανα μας, τα οστά μας, να επουλώνει τραυματισμούς, να αναπαράγει σε τακτικά διαστήματα τα κύτταρά μας, και ιδιαιτέρως τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος που μας προφυλάσσουν από τις ασθένειες. Όταν αισθανόμαστε φόβο, stress, τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι υψηλά, τότε τα επίπεδα της DEHA αρχίζουν να χαμηλώνουν, διότι αφού έχουν τον ίδιο χημικό προάγγελο όταν παράγεται η μία ορμόνη, η παραγωγή της άλλης ορμόνης σταματά. Ο συναισθηματικός εγκέφαλος δίνει εντολή στον ερπετικό εγκέφαλο ή αυτόνομο νευρικό σύστημα να μπει σε διαδικασία συναγερμού, όπου αυξάνει την πίεση του αίματος τον κτύπο της καρδιάς, την αναπνοή, σφίγγει τα δόντια, εκκρίνει γαστρικά υγρά, δημιουργεί σπαστική κίνηση στο έντερο, σφίγγει τους μυς στον αυχένα και στον ώμο, το κυριότερο απενεργοποιεί το πεπτικό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, σταματά την τροφοδοσία και την απομάκρυνση των απορριμμάτων των κυττάρων, σταματά την τροφοδοσία με αίμα του εγκεφάλου. Δηλαδή ή θα έχουμε θετικά συναισθήματα και το σώμα μας θα επισκευάζει τις φθορές του, θα αναπαράγει κανονικά τα κύτταρά του, και θα προστατεύεται καλύτερα από τις ασθένειες, με αποτέλεσμα το προσδόκιμο της ζωής να αυξάνεται ή θα έχουμε αρνητικά συναισθήματα και το σώμα μας θα καταστρέφεται, θα πάψει να αυτό-επισκευάζεται, θα καθυστερεί την αντικατάσταση των κυττάρων του, θα προστατεύεται λιγότερο από τις άλλες ασθένειες, με αποτέλεσμα να γερνά πρόωρα.
Τα θετικά συναισθήματα στέλνουν εντολή στο σώμα μας να παράγει την ορμόνη DEHA η οποία επισκευάζει και αναπαράγει τα κύτταρά μας και προεκτείνει τη ζωή μας. Αντίθετα τα αρνητικά συναισθήματα αφενός μεν προκαλούν τη μείωση της παραγωγής της ορμόνης DEHA, αφετέρου δε προκαλούν την έκκριση της κορτιζόλης, η οποία μας καταστρέφει, μας μικραίνει τη ζωή, διότι: καθυστερεί την επισκευή και αναπαραγωγή των κυττάρων μας, μειώνει το μυϊκό ιστό, τη μάζα των οστών μας καθώς και τη μνήμη μας, ενώ αντιθέτως αυξάνει τη λιπώδη μάζα μας. Σε, έρευνες που έγιναν, βρέθηκε ότι χαμηλά επίπεδα DEHA ευθύνονται για τη δημιουργία των περισσότερων ασθενειών.
Σύμφωνα με τον Dr Bruce McEwen διευθυντής νευροενδοκρινολογίας στο Rockefeller University στο New York University, η έκκριση κορτιζόλης φθείρει τον εγκέφαλο, οδηγεί σε ατροφία τα εγκεφαλικά κύτταρα και προκαλεί απώλεια μνήμης. Επίσης αυξάνει την πίεση αλλά και το σάκχαρο στο αίμα, με αποτέλεσμα την αρτηριοσκλήρυνση και την ανάπτυξη καρδιακών ασθενειών. Η πίστη μας καθώς και τα θετικά συναισθήματα της αγάπης, ευσπλαχνίας, γαλήνης, παίζει καθοριστικό ρόλο στην αυτοθεραπεία μας. Για να έχουμε μακροζωία θα πρέπει να έχουμε καλό ανοσοποιητικό σύστημα. Στο HearthMath Institute στην Αμερική απέδειξαν ότι η πίστη μπορεί να εναρμονίσει τη δύναμη του σώματος και της ψυχής μας με την πρόθεσή μας να θεραπευτούμε. Αναλυτικότερα ανακάλυψαν ότι με την βαθιά πίστη, το ανοσοποιητικό μας σύστημα παράγει την Ανοσοσφαιρίνη Α (Immunoglobulin A) που καταπολεμά όλους τους ιούς. Έχει αποδειχθεί ότι άτομα που διαλογίζονται για 5 λεπτά κάθε πρωί, ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, ανεβάζοντας με το διαλογισμό τα επίπεδα της Ανοσοσφαιρίνης Α. Τα θετικά συναισθήματα (αγάπης, ευσπλαχνίας, γαλήνης, γενναιοδωρίας) που καλλιεργούμε με το διαλογισμό, ανεβάζουν τα επίπεδα της Ανοσοσφαιρίνης Α. Ενώ αντιθέτως αρνητικά συναισθήματα όπως αυτά του φόβου, θυμού, μίσους που έρχονται στο νου μας, ακόμη και για πέντε λεπτά είναι ικανά να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα της Ανοσοσφαιρίνης Α και τα συνέπεια να μειώσουν σημαντικά, αν όχι να απενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Για να έχουμε μακροζωία θα πρέπει να ακολουθούμε τις παρακάτω οδηγίες
- Να είμαστε κυριευμένοι από θετικά συναισθήματα, να νοιώθουμε αγάπη προς τον εαυτό μας τους πάντες και τα πάντα.
- Να έχουμε επαφή με τους συνανθρώπους μας.
- Να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας και σε όλα τα όντα του σύμπαντος.
- Να αποφεύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα.
- Να αφιερώνουμε χρόνο σε Προσευχή, διαλογισμό.
- Να διατρεφόμαστε με ακατέργαστα λαχανικά, φυτρωμένους σπόρους, ξηρούς καρπούς σε διαδικασία φυτρώματος (έως ότου αποκτήσουμε ένζυμα, πολλούς χυμούς λαχανικών, σπανάκι, μαρούλι, καρότο.. όσο το δυνατόν βιολογικά)
- Αποφυγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Συμπέρασμα:
Το πόσο θα ζήσουμε στη ζωή μας εξαρτάται κυρίως από τα συναισθήματά μας και δευτερευόντως από τη διατροφή μας. Όταν είμαστε κυριευμένοι από φόβο, θυμό, θλίψη, θέτουμε σε συναγερμό (πάλη ή φυγή, flight or fight) το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα ή ερπετικό εγκέφαλο ο οποίος για να ανταπεξέλθει σ’ αυτή την κατάσταση εκκρίνει ορμόνες που μακροχρόνια μας οξειδώνουν το σώμα μας και μας μικραίνουν τη ζωή. Όταν κυριαρχούμαστε από αρνητικά συναισθήματα ο μεταιχμιακός ή συναισθηματικός εγκέφαλος δίνει εντολή στον ερπετικό ή αυτόνομο νευρικό σύστημα να μπει σε διαδικασία συναγερμού όπου αυξάνει την πίεση του αίματος τον κτύπο της καρδιάς, την αναπνοή, σφίγγει τα δόντια, εκκρίνει γαστρικά υγρά, δημιουργεί σπαστική κίνηση στο έντερο, σφίγγει τους μυς στον αυχένα και στον ώμο, το κυριότερο, απενεργοποιεί το πεπτικό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, σταματά την τροφοδοσία και την απομάκρυνση των απορριμμάτων των κυττάρων, σταματά την τροφοδοσία με αίμα του εγκεφάλου. Με το στρες ο άνθρωπος μικραίνει περισσότερο τα άκρα των κυττάρων του και παράγει και λιγότερο το ένζυμο τελομεράση, με αποτέλεσμα στα κύτταρα του να περιορίζεται ο αριθμός των διαιρέσεων και το προσδόκιμο της ζωής του. Η διατροφή μας με επεξεργασμένες τροφές, στερημένη από ένζυμα, φυσικά φυτοχημικά και φυτοθρεπτικά στοιχεία οξειδώνει επίσης τον οργανισμό μας, δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον που οξειδώνει, σκοτώνει τα κύτταρά μας και στη συνέχεια τα όργανα και τον οργανισμό μας. Με τον περιορισμό των θερμίδων, με τη διατροφή με ακατέργαστα λαχανικά, φυτρωμένους σπόρους, ξηρούς καρπούς, φρούτα, τις θετικές σκέψεις, τα συναισθήματα χαράς, αγάπης ενεργοποιούμε τα γονίδια τα οποία μας επιμηκύνουν τη ζωή και απενεργοποιούμε όλα τα γονίδια που μας προκαλούν διαβήτη, καρκίνο, φλεγμονές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου