10/9/12

ΕΡΤ, Ποιοι Τη Θέλουν «Γαλάζιο Μαντρί»

Πώς μια ομάδα «γαλάζιων» μουτζαχεντίν εν αγνοία του Α. Σαμαρά( Για αυτό επιτρέψτε μου να αμφιβάλω) και έξω από το τρικομματικό πλαίσιο της κυβέρνησης, από τα υπόγεια του Μαξίμου, επιχειρεί να μετατρέψει την ΕΡΤ σε ...........
κάστρο «κολλητών» και φιλικά διακείμενων δημοσιογράφων.

Στο «Λούφα και παραλλαγή» του Νίκου Περάκη, στο καλύτερο μέχρι στιγμής σχόλιο που μας παρέδωσε ο ελληνικός κινηματογράφος για την αλήστου μνήμης ΥΕΝΕΔ, οι φαντάροι -σκηνοθέτες, οπερατέρ και δημοσιογράφοι- νιώθουν πάνω τους το άγρυπνο μάτι του συνταγματάρχη, ενίοτε και το... βαρύ χέρι του, πειθαρχούν, λογοκρίνουν και αυτολογοκρίνονται...
Ποιος να το περίμενε; Χρόνια αργότερα και με την ΥΕΝΕΔ να είναι πια ανάμνηση παλιά, μια ομάδα «γαλάζιων» στελεχών που κατοικοεδρεύει στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου, βάλθηκε να ξαναδώσει στην ΕΡΤ κάτι από τον «αέρα» εκείνης της αξέχαστης εποχής, φιλοδοξώντας να μετατρέψει επαγγελματίες δημοσιογράφους σε... φαντάρους.
Η συνταγή είναι απλή: έλεγχος των ειδήσεων, μέσω της αποκλειστικής νομής των διευθυντικών πόστων, διανομή εκπομπών σε πειθήνιους πολιτικούς φίλους και κολλητούς, συστηματικές εκπαραθυρώσεις των πάσης φύσεως «ύποπτων» για μελλοντικές απειθαρχίες...
Κι όμως! Ο σχηματισμός της τρικομματικής κυβέρνησης δημιούργησε ελπίδες ότι, για πρώτη ίσως φορά, η δημόσια τηλεόραση θα μπορούσε να απογαλακτισθεί από τα ιδιοκτησιακά σύνδρομα που διακατέχουν τις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Πολλοί περίμεναν ότι η ΕΡΤ θα βάδιζε επιτέλους σε έναν δρόμο με επαγγελματικούς κανόνες και ότι θα επιβράβευε όχι την κομματική προσήλωση, αλλά τα πρόσωπα και τα τηλεοπτικά προϊόντα που δείχνουν να αντέχουν στον ανταγωνισμό, δημιουργώντας παράλληλα ένα σοβαρό κεφάλαιο ποιότητας και αξιοπιστίας.
Το λόμπι. 
Ευσεβείς πόθοι... Η πραγματικότητα που εισπράττουν μέρες τώρα όσοι έχουν την πολυτέλεια να κινούνται στον θαυμαστό κόσμο της Αγίας Παρασκευής δείχνει ένα και μόνο πράγμα: το «γαλάζιο» λόμπι που θέλει να ελέγξει την ΕΡΤ, περιθωριοποιώντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τον αρμόδιο υπουργό Σ. Κεδίκογλου, αφού «κοίμισε» το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ υποσχόμενο «ποσοστώσεις», ξηλώνει πλέον το πουλόβερ της ΝΕΤ, άλλοτε αργά και μεθοδικά κι άλλοτε άγαρμπα και βιαστικά.
Κορυφαία απόδειξη όσα διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες στον τομέα των ειδήσεων, όπου για κακή τύχη των «υπογείων», η ΕΡΤ έχει καταγράψει το τελευταίο διάστημα και τις σημαντικότερες επιδόσεις της. Παρά το γεγονός ότι το δελτίο της Ελλης Στάη θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένο, δεν είναι λίγοι αυτοί που, επικαλούμενοι «πληροφορίες», σιγοψιθυρίζουν διάφορα στους διαδρόμους περί εκπνοής του συμβολαίου της τον Δεκέμβριο.
Πρόκειται για το ίδιο κύκλωμα, που πέτυχε πρόσφατα την εκπαραθύρωση του υπευθύνου των ειδήσεων Γιώργου Κογιάννη, αφού προηγουμένως του έκανε δύσκολη τη ζωή με διάφορες απίθανες παρεμβάσεις, όπως αυτή που απαιτούσε να μη μεταδοθεί το ρεπορτάζ για τη λίστα των 11,5 δισ., που η ΝΕΤ κατ' αποκλειστικότητα είχε εξασφαλίσει.
Η λίστα, όπως θα συνέβαινε σε όλα τα πολιτισμένα media του κόσμου, τελικά μεταδόθηκε, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ο Κογιάννης να πάρει την άγουσα για τα αποδυτήρια.
Δεν ήταν όμως αυτό το μοναδικό περιστατικό που σημάδεψε τις ειδήσεις της ΝΕΤ, τις οποίες το «υπόγειο» του Μαξίμου αντιλαμβάνεται ως έπαθλο της εκλογικής νίκης της ΝΔ. Στην κορυφή του συγκεκριμένου τμήματος, ως Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης και Ειδήσεων, αποφασίστηκε να τοποθετηθεί ο δημοσιογράφος Αιμίλιος Λιάτσος, επιλογή που συνάντησε αρχικά το veto του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Επειτα από ζυμώσεις ημερών και προ της επιμονής των δύο κομμάτων, αποφασίστηκε ο Λιάτσος να πλαισιωθεί από τον Βασίλη Θωμόπουλο, ο οποίος θα αναλάμβανε τη Διεύθυνση των Ειδήσεων, θέση που και στο παρελθόν κατείχε. Αλλά, ως γνωστόν, τα θαύματα (μηδέ εξαιρουμένων των «γαλάζιων») κρατούν τρεις μέρες όλο κι όλο... Ο Θωμόπουλος, για το «υπόγειο», δεν υπήρξε ποτέ... Γεννηματά και Παπαδόπουλος έμαθαν από τις εφημερίδες ότι στη θέση που προοριζόταν γι΄ αυτόν τοποθετήθηκε με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου ο Στράτος Μπαλής...
Επικίνδυνη συγκατοίκηση
Για τα μάτια της Ελλης...
Η έλευση της Eλλης Στάη στην Αγία Παρασκευή είναι κοινώς αποδεκτό πως έδωσε άλλον αέρα στις ειδήσεις της δημόσιας τηλεόρασης. Για πρώτη φορά το δελτίο της ΝΕΤ κοίταξε στα μάτια τον ανταγωνισμό, προβάλλοντας ένα μοντέλο που διακρίθηκε για την πολυφωνία και τον δυναμισμό του. Το βράδυ των εκλογών της 17ης Ιουνίου, η δημοσιογραφική ομάδα της ΝΕΤ, με κεντρικό πρόσωπο τη Στάη, κατάφερε να κερδίσει τη μάχη της τηλεθέασης, αφήνοντας πίσω όλα τα ιδιωτικά κανάλια.
Το μεγάλο «ειδικό βάρος» της παρουσιάστριας θέτει μπροστά σε σοβαρά διλήμματα τους «μουτζαχεντίν» του Μαξίμου. Γιατί γνωρίζουν ότι όσο και αν το θέλους είναι πολύ δύσκολο να την αντικαταστήσουν με μία λύση τουλάχιστον αξιοπρεπή. Γι αυτό προς το παρόν απλώς ψάχνονται. Οσο για την Ελλη Στάη, οι πρωτοβουλίες των κινήσεων βρίσκονται στα χέρια της. Θα παραμείνει μόνο στην περίπτωση που το «εργασιακό περιβάλλον» παρέχει εχέγγεια επαγγελματικής και με αντικειμενικότητα δημοσιογραφικής ενημέρωσης. Παρεμβάσεις στη δουλειά της πολύ δύσκολα θα γίνουν αποδεκτές από την ίδια. Το πολύ πολύ να χαιρετίσει τη «γαλάζια ομήγυρη» και να πάρει το δρόμο για καλύτερες «πολιτείες». Είναι βέβαιο, σχολιάζουν οι παροικούντες την Αγ. Παρασκευή, ότι στο επόμενο διάστημα οι σχέσεις της επιτυχημένης «anchor woman» με τη νέα ηγεσία της ΕΡΤ δεν θα είναι καθόλου βαρετές.
Εκπομπές
«Γαλάζιες» καριέρες στο γυαλί
Στο μικροσκόπιο των νέων τοποτηρητών της ΕΡΤ βρίσκονται προφανώς και οι ενημερωτικές εκπομπές, αφού, όπως εκτιμάται, αυτές θα κάνουν το βασικό παιχνίδι. Στην πρωινή ζώνη, η εκπομπή των Αρβανίτη - Κατσίμη περιορίζεται σε δίωρη (6-8 π.μ.) σε ζώνη χαμηλής τηλεθέασης. Το επόμενο δίωρο (8-10 π.μ.) πρόκειται να αναλάβει ο Γ. Κουβαράς με θητεία στον «Ελεύθερο Τύπο». Το χαρτί της προκλητικής τοποθέτησης της Αθηνάς Σαλαγκούδη, κόρης πρώην βουλευτή της ΝΔ, υποψήφιας με τη ΝΔ και συμβούλου με την παράταξη του Κ. Γκιουλέκα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενδεχομένως να μη βγει στην ΕΡΤ, αφού, όπως ακούγεται, η υπόθεση κολλάει στα... δοκιμαστικά. Αν πάντως η εκπομπή «περπατήσει», ως πιθανότερος παρτενέρ φέρεται ο Βασίλης Μπεσκένης, δημοσιογράφος με λαμπρή καριέρα σε γραφεία Τύπου πολιτευτών της ΝΔ.
Κανείς δεν χάνεται
Αποτυχόντες βουλευτές βρίσκουν καταφύγιο στην Αγία Παρασκευή
Σε «πλυντήριο» των πάσης φύσεως και... χρώματος δημοσιογράφων, που απέτυχαν να εκλεγούν, εξελίσσεται το πρόγραμμα της ΝΕΤ. Πολιτευτές που δεν τα κατάφεραν στην εκλογική «αρένα» του Ιουνίου, καταφεύγουν στη φιλόξενη αγκαλιά της δημόσιας τηλεόρασης, πηδώντας, με ένα και μόνο βήμα, από το στρατόπεδο του κομματικού στελέχους στο σκάφος της «αντικειμενικής ενημέρωσης».
Ετσι, με τα χρήματα του Ελληνα πολίτη, που καταβάλλει τον οβολό του, προκειμένου να απολαμβάνει την πολυδιαφημισμένη «αχειραγώγητη» και απαλλαγμένη από κομματικές αγκυλώσεις ενημέρωση, δημοσιογράφοι της ΕΡΤ δοκιμάζουν την τύχη τους στο πολιτικό τερέν και... αν δεν τους κάτσει, επιστρέφουν στο πόστο τους δριμύτεροι, σαν να μη συνέβη τίποτα, προκειμένου να εκφωνήσουν ειδήσεις ή να παρουσιάσουν ενημερωτικές εκπομπές.
Στην εν λόγω κατηγορία περιλαμβάνεται η 45χρονη Θηβαία αθλητικογράφος Αρια Αγάτσα, η οποία, αφού έκανε ένα σύντομο πέρασμα από το ΠΑΣΟΚ, μετεγράφη στη ΝΔ, με την οποία πολιτεύθηκε στις τελευταίες εκλογές στον Νομό Βοιωτίας και, επειδή δεν πέρασε τον... πήχη, επέστρεψε στο ραδιομέγαρο για να εκφωνεί ειδήσεις.
Ειδήσεις στη ΝΕΤ όμως συνεχίζει να εκφωνεί και η Σερραία δημοσιογράφος Λίνα Κλείτου, υποψήφια με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη και κόρη πρώην βουλευτή Σερρών της ΝΔ. Μάλιστα, την εβδομάδα που πέρασε, η δημοσιογράφος είχε και ενεργό συμμετοχή στα ειδησεογραφικά, καθώς συμμετείχε στην πρωινή εκπομπή μαζί με τους Φάνη Παπαθανασίου και Γιάννη Τρουπή.
Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο καλός -κατά τα λοιπά- πολιτικός συντάκτης της ΝΕΤ Διονύσης Μποτώνης, που δοκίμασε την τύχη του στη μονοεδρική της Ζακύνθου, αλλά η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ δεν του άφησε περιθώρια να τα καταφέρει.
Προκλητική, πάντως, θεωρείται ενδεχόμενη ανάθεση εκπομπής στην υποψήφια της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη Ανθή Σαλαγκούδη, η οποία είναι κόρη πρώην γαλάζιου βουλευτή και δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Κ. Γκιουλέκα. Οπως ακούγεται στους διαδρόμους, η Ανθή, αν και έχει σαφώς καλή σκηνική παρουσία, δεν έχει βγει ακόμα στο γυαλί όχι από... σεμνότητα, αλλά επειδή της συνεστήθη αρμοδίως να προπονηθεί.
Άγνωστο παραμένει προς το παρόν εάν θα προσληφθεί η δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Νατάσα Ράγιου, πρόσωπο που έχει τηλεοπτικό παρελθόν σε ιδιωτικά κανάλια, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος των ειδήσεων προβληματίζει σε τέτοιο βαθμό το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ώστε ήδη να έχει τεθεί θέμα τοποθέτησης αναπληρωτή διευθυντή ειδήσεων. Για τη θέση, μάλιστα, ακούγεται το όνομα του δημοσιογράφου Αντώνη Λιάρου, ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.
Επιχείρηση παραγκωνισμού και του προέδρου επειδή... δεν είναι δικός τους
«Εκπαραθυρώσεις» και προγραφές στην ημερήσια διάταξη
«Υψηλές τάσεις» δεν παρατηρούνται προφανώς μόνο στις ειδήσεις ή στο λοιπό πρόγραμμα. Η γαλάζια επέλαση αναμενόμενο ήταν ότι θα έφθανε και στην κορυφή, όπου τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη επιχείρηση παραγκωνισμού του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ καθηγητή Νίκου Τέλλη, ο οποίος υπεδείχθη από το ΠΑΣΟΚ. Αφορμή στάθηκε η άρνηση του κ. Τέλλη να συναινέσει στην εκπαραθύρωση του μέχρι πρότινος γενικού διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού Βαγγέλη Λουριδά και στην αντικατάστασή του από τον (εν εφεδρεία) υπάλληλο της ΕΡΤ Πέτρο Μάη, που τυγχάνει της εύνοιας του Μαξίμου.
Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με την πρόθεση της νέας διοίκησης να βάλει... στο ψυγείο τον γενικό διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκο Μιχαλίτση, πρόσωπο που θεωρείται εξαιρετικά επαρκές για το συγκεκριμένο πόστο, προωθώντας στη θέση του τον πρώην «γαλάζιο» νομάρχη Αργολίδας, ηλεκτρολόγο Δημήτρη Σαραβάκο.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η προωθούμενη τοποθέτηση του Γ. Αντωνίου, κουμπάρου του πρωθυπουργού, σε μια θέση που δεν προβλέπεται από Καταστατικό και το οργανόγραμμα, αυτή της διεύθυνσης του ραδιοφώνου της ΝΕΤ 105,8. Εν προκειμένω, ωστόσο, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι ότι τη θέση θα έπρεπε να εισηγηθεί ο γενικός διευθυντής της ΕΡΑ, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, πράγμα που μέχρι στιγμής παρά τις υψηλές πιέσεις δεν έχει συμβεί.
Πληροφορίες από το Ραδιομέγαρο κάνουν λόγο, πάντως, για ξήλωμα άλλων 30 διευθυντών στο Ραδιομέγαρο, την ίδια στιγμή που μια στρατιά «ημετέρων» βρίσκεται εν αναμονή για μια θέση στον... ήλιο της ΕΡΤ. Το κακό γι' αυτούς είναι ότι απομένουν μόλις τρεις θέσεις Προσωπικού Ειδικών Θέσεων, καθώς έχουν καλυφθεί οι 14 από τις συνολικά 17 «προσφερόμενες». Παράλληλα, εφαρμόζεται σχέδιο μεταφοράς από το Ραδιόφωνο στην τηλεόραση ρεπόρτερ που θεωρείται ότι διαθέτουν επαρκώς «γαλάζιο» background.
ΑΛΕΞΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Πηγή Εφημερίδα Έθνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου